Tyskland vil åbne for rejser til andre lande, men opfordrer til fælles turismeregler i EU

15. juni genåbner Tyskland formentlig grænserne til alle andre EU-lande. Trods intern uenighed om retningslinjer i de enkelte delstater for at forhindre coronasmitten i at brede sig genåbner Tyskland for ikke at lægge turismeøkonomien i ruiner.

Generelt er coronasmitten inddæmmet i Tyskland, og den tyske regering vil derfor onsdag fremlægge et forslag om at genåbne til de 31 lande. Spørgsmålet er så, om andre lande ligeledes åbner deres grænser – blandt andet Danmark, som ikke tager stilling til at genåbne for turisme fra Tyskland før senere på ugen. På billedet er det turister ved stranden i Blokhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Tyskland vil fra 15. juni åbne for turistrejser til samtlige EU-lande samt til de lande, der deltager i Schengen-samarbejdet, men som ikke er medlem af EU: Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Forudsætningen er – oplyser den tyske regering ifølge nyhedsbureauet DPA – at udviklingen i spredningen af coronavirussen fortsætter i en nedadgående kurve. Samtidig bebuder regeringen i Berlin en fælles EU-holdning til rejseaktivitet inden for landene: at smittespredningen holder sig under 50 pr. 100.000 indbyggere pr. uge, hvilket er en regel, der også anvendes i Tyskland.

Tyskerne har haft lukkede grænser siden 17. marts.

Optimismen er med andre ord også ved at vende tilbage i Tyskland, som er et af de lande, der sammen med Norge og Danmark har kunnet holde coronasmitten under kontrol. Tyskland har haft 180.000 tilfælde af covid-19, mens godt 8.200 er døde med sygdommen.

En række andre lande – heriblandt selv de hårdest ramte som Spanien og Italien – vurderes nu også at have spredningen af coronasmitten under kontrol, selv om smitten er til stede, og nye udbrud risikerer at lukke Europa helt eller delvist på ny.

Sommerferien står for døren

Åbningen af grænsen lige op til sommerferien kommer på et tidspunkt, hvor der internt i Tyskland pågår en intens diskussion af forholdene. Delstater som Thüringen og senest Sachsen har meddelt, at de overvejer at slække på kravene om at holde afstand og måske også i forhold til at bære ansigtsmaske ud fra en tanke om, at borgerne selv må vurdere, hvad der er bedst i den pågældende situation. Med andre ord overvejer delstaterne at droppe de krav, som den tyske regering har opstillet i forbindelse med genåbningen af restauranter, fritidsaktiviteter med mere.

Tyskland har generelt et meget lavt smittetryk, der ligger under 1,0, på nær bystaten Berlin, der på det seneste har haft et smittetryk på 1,2. Det vil sige, at en smittet i Berlin smitter lidt mere end en person.

Generelt er smitten dog inddæmmet i Tyskland. Den tyske regering vil derfor onsdag fremlægge et forslag om at genåbne til de 31 lande. Spørgsmålet er så, om andre lande ligeledes åbner deres grænser – blandt andet Danmark, som ikke tager stilling til at genåbne for turisme fra Tyskland før senere på ugen.

I udkastet til drøftelsen onsdag i regeringen hedder det fra det tyske udenrigsministerium, at »det er vigtigt for både rejsende og de tyske rejsearrangører at få genoplivet turismen«, og at dette også er vigtigt af hensyn til »den økonomiske stabilitet«.

Nye rejseanbefalinger

Tyskland foreslår, at de såkaldte rejseadvarsler på det tyske udenrigsministeriums hjemmeside erstattes af rejseanbefalinger, og at der samtidig udarbejdes fælles europæiske retningslinjer for turismen, således at der gælder identiske regler for færden i det offentlige rum og for, hvornår de enkelte lande vil være nødt til at trække sig fra at lade borgere rejse til andre lande.

Det er dog ikke gået tyskernes opmærksomhed forbi, at Sverige kan være en undtagelse i de nordiske lande. På næsten alle tyske medier bemærkes det, at Norge og Danmark muligvis genåbner for tyskerne, men at Sverige formentlig forbliver lukket for trafik, eksempelvis mellem Danmark og Sverige.

»De nordiske lande har længe ment, at de i alt var foregangslande i EU, men nu krakelerer den interne enighed,« hedder det eksempelvis i en reportage i Die Welt, som er blandt de medier, der fremhæver Sveriges mange tilfælde af coronasmittede.