Tyskland advarer om rejser til Hongkong: »Vær særlig forsigtig«

De tyske myndigheder har opdateret rejsevejledningen til Hongkong, efter at den nye lov om national sikkerhed er trådt i kraft. Danmark overvejer det.

Politiet anholder en demonstrant 1. juli, efter at den nye lov om national sikkerhed er trådt i kraft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Miguel Candela/EPA/Ritzau Scanpix

Tyske statsborgere skal tage sig i agt, hvis de rejser til Hongkong.

Sådan lyder advarslen fra de tyske myndigheder, som har ændret rejsevejledningen til Hongkong, efter at den nye lov om national sikkerhed trådte i kraft 1. juli.

»Det kan ikke fuldstændig udelukkes, at tyske statsborgere i Hongkong eller statsborgere i Hongkong vil blive berørt af den nye lov,« står der i rejsevejledningen. Her opfordrer myndighederne også til at være forsigtig med at komme med politiske ytringer på de sociale medier.

»Vær særlig forsigtig, og vær bevidst om, at politiske udsagn, inklusive på de sociale medier, kan betragtes som relevante,« står der.

Loven indeholder nemlig »nye og ikke klart definerede« beskrivelser af løsrivelse, undergravning, terrorisme og samarbejde med fremmede lande, som også kan bruges mod udlændinge uden for Hongkong, skriver de tyske myndigheder.

Hjemme i Danmark oplyser Udenrigsministeriet til Berlingske, at man overvejer, om den nye sikkerhedslov skal afspejles i rejsevejledningen for Kina.

Loven rammer allerede

Selv om den nye nationale sikkerhedslov kun er en uge gammel, har den allerede haft vidtrækkende konsekvenser.

Den forbyder blandt andet oprør og forsøg på løsrivelse, og sigtede kan trækkes ind i det fastlandskinesiske retssystem, hvis Beijing ønsker det. De første demonstranter er allerede blevet anholdt, og Hongkongs regering har beordret skolerne til at fjerne lærebøger og undervisningsmateriale, der kan være i strid med loven.

En toprådgiver for det kinesiske styre advarer udenlandske journalister mod at promovere Hongkongs uafhængighed i deres dækning af den politiske uro. Hvis man »krydser linjen«, vil man blive smidt ud, lyder den kinesiske udmelding til Financial Times. Aktivister og demonstranter har slettet deres konti på de sociale medier, mens et museum for massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989 forsøger at skrabe penge sammen til at digitalisere samlingen af frygt for lovens konsekvenser.