Trumps romance-diplomati skal reddes af Sverige: »Et minefelt af de store«

Rygterne svirrer om et snarligt arbejdsmøde – måske allerede i næste uge – mellem USA og Nordkorea i Sverige. Men den amerikanske regering er trængt på flere fronter.

Nordkorea er begyndt at teste en række nye, farlige missilsystemer. Her følger en sydkoreansk soldat på TV affyringen af en nordkoreansk raket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Hong-Ji/Reuters/Ritzau Scanpix

Sverige kommer formentlig til at spille en nøglerolle i at få de strandede fredsforhandlinger mellem USA og Nordkorea i gang igen.

Flere sydkoreanske medier rapporterer således om et muligt møde i Sverige allerede i næste uge mellem amerikanske og nordkoreanske embedsmænd. Rygterne om møderne stammer fra sydkoreanske kilder, der tidligere har vist sig at vide, hvad der foregår bag kulisserne. Det skriver det amerikanske netmedie NK.News.org, der beskæftiger sig indgående med Nordkorea.

Sverige har før bragt parterne sammen, og svenskerne varetager som oftest de amerikanske interesser i Nordkorea, fordi landet har en ambassade i Pyongyang. Men alle ønsker forhandlingerne genoptaget. Nordkorea for at få ophævet sanktionerne. USA for at få presset Nordkorea til at opgive sine atomvåben. Imidlertid lurer en række voldsomme minefelter forude for svenskerne som mæglere.

Forhandlingerne med Nordkorea om at skrotte landets atomare våben flytter sig ikke ud af stedet. Tværtimod tester Nordkorea nye farlige våben. Det vækker frygt for, at den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, gør, hvad der passer ham, og at den amerikanske præsident, Donald Trumps, såkaldte »romance-diplomati« har den stik modsatte effekt: At Kim anser USA for at være ufarlig, og at han er uden for farezonen for et militært angreb.

Romancediplomati

Udtrykket »romancediplomati« er den betegnelse, der er hæftet på Trumps forsøg på at få Kim Jong-un til at destruere landets atomvåben. Trump omklamrer den nordkoreanske leder med ros og undskylder alt, hvad Kim foretager sig.

Nordkorea er begyndt at teste en række nye, farlige missilsystemer, men på grund af det indenrigspolitiske pres mod præsident Trump bliver missilforsøgene mødt med et skuldertræk i stedet for håndfast konfrontation.

Trumps passivitet på dette område giver Kim alle gode kort på hånden, mener blandt andre Trumps tidligere sikkerhedspolitiske rådgiver John Bolton, der angiveligt blev afskediget, netop fordi han var uenig med præsidenten om blandt andet Nordkorea.

John Bolton, USAs tidligere nationale sikkerhedsrådgiver

»Det er en helt uacceptabel trussel mod verdensfreden. Nordkorea har udviklet en strategi til at beholde atomvåben.«


Trump har ellers lagt alle kræfter i for at få en klar diplomatisk sejr med Nordkorea midt i handelskrigen med Kina og kriserne i Mellemøsten mellem Saudi-Arabien og Iran.

Nordkorea som et atomart Wallmart for diktaturstater

De to sidstnævnte kriser er eksploderet mellem hænderne på præsidenten, uden at det er lykkedes at få gennemtrumfet løsninger. Men siden Trump tiltrådte, har hans fokus været Nordkorea. Uden held.

Faktisk står det værre til, end før præsidenten tiltrådte i januar 2017. Nordkorea gør, som de vil, og der er ingen tegn på, at landet for alvor er i gang med at destruere dets lagre af atomvåben, siger blandt andre John Bolton.

Og presset på Trump stiger i forbindelse med Nordkorea. Alt tyder på, at Bolton havde ret, da han i den første tale, han holdt efter sin afgang fra Det Hvide Hus, sagde, at Nordkoreas leder ikke har tænkt sig at opgive landets atomvåben.

»Det er en helt uacceptabel trussel mod verdensfreden. Nordkorea har udviklet en strategi til at beholde atomvåbnene,« sagde Bolton i en tale til en af de største tænketanke i den amerikanske forbundshovedstad, Center for Strategic and International Studies (CSIS).

»Han vil under de nuværende omstændigheder aldrig nogensinde opgive sine atomvåben,« sagde Bolton, som også advarede om, at Nordkorea ovenikøbet er villig til at sprede sin viden på området til ligesindede lande og dermed blive et »atomart Wallmart« med eksport af billige atomvåben til andre diktaturstater.

Ganske vist har Nordkorea ikke testet nye atomvåben, siden forhandlingerne med USA blev indledt for mere end et år siden. Men affyringen af et missil af mellemdistancetypen fra »en platform på eller under havet« for få dage siden understregede, at Kim ikke har tænkt sig at afholde sig fra at afprøve ny raketteknologi.

Ifølge CNN er det 11. gang i år, at Nordkorea tester nye missiler, men det er første gang, der fra havet bliver affyret et missil af denne type, som har kapacitet til at medbringe en atomladning og styrke nok til at ramme de amerikanske militærbaser på Guam i det vestlige Stillehav.

Stadig kraftigere missiler

Trump har flere gange affærdiget Nordkoreas missiltest med bemærkninger om, at der ikke er noget galt med det.

»Alle vil have missiler,« sagde Trump, som tilføjede, at det »ikke var et brud på tilliden« mellem ham og Kim.

Lige præcis den slags bemærkninger er ifølge amerikanske diplomater med til at give grønt lys til Kim Jong-un til at forfølge sine militære ambitioner, da USA tilsyneladende ikke vil drage nogen former for konsekvens i forhold til en nordkoreansk militær optrapning.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske medarbejder