Trump vil tækkes Putin og ønsker ham tilbage i G7. Det har fået selv venner til at true med veto

Trumps invitation til Rusland til det næste møde i G7 har vakt vrede blandt medlemslandene, men der er frygt for, at den amerikanske præsident kan finde på helt at melde USA ud, ligesom han har gjort med flere traktater og med WHO.

Donald Trump – her på vej til kirke over for Det Hvide Hus – har til stor fortrydelse for en række G7-lande inviteret Rusland til det årlige møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Brenner/Reuters/Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident, Donald Trumps, ønske om at gennemføre det årlige G7-møde i september med deltagelse af Rusland har skabt en krise blandt medlemslandene.

Reaktionen fra to af de største medlemslande, Storbritannien og Canada, på invitationen til Moskva kunne ikke misforstås: Nej til russisk deltagelse ved det kommende G7-topmøde.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, truede ovenikøbet med at nedlægge veto, hvis præsident Vladimir Putins deltagelse skulle gå hen og blive permanent, sagde en talsmand for premierministeren.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, mindede om, at Rusland blev fjernet fra det daværende G8 på grund af annekteringen af Krimhalvøen, der indtil 2014 hørte under Ukraine. Men det var ikke kun på grund af Krim, sagde den canadiske premierminister.

»Ruslands manglende respekt og brud på internationel lov og normer er grundene til, at det forbliver uden for G7-landene,« sagde Trudeau på en pressekonference.

G7 er en »forældet« organisation

G7 består foruden USA, Canada og Storbritannien af Japan, Italien, Frankrig og Tyskland. Den tyske kansler, Angela Merkel, var den, der sørgede for at få rykket mødet fra juni til september på grund af coronakrisen. Og Trump ønsker, at alle regeringschefer møder op personligt, således at han får fuld pressedækning under mødet, der ligger midt i valgkampen op til præsidentvalget i november.

Trump har de seneste måneder forsøgt endnu mere ihærdigt at få Rusland ind i varmen igen som et permanent medlem, efter at det blev ekskluderet i 2014. Han har telefonisk haft flere møder med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Og han har ofte udtalt, at møder som dem i G7 ikke giver mening uden Rusland.

Trump har desuden inviteret Australien, Indien og Sydkorea med på det kommende møde.

»G7 er i dag en forældet organisation,« sagde Trump for få dage siden, da han blev konfronteret med modstanden mod Rusland.

Den amerikanske præsident ønsker en mere bred tilstedeværelse, hvilket han kan gennemføre i sin egenskab af vært ved det kommende møde. En permanent optagelse af lande i organisationen kræver dog, at alle medlemslande nikker ja til det.

Men selve tanken med G7 vil dermed blive gradvist udhulet, mener flere af medlemslandene. Det blev stiftet af demokratiske lande, der overholder menneskerettighederne, for at drøfte politiske og økonomiske løsninger på de store kriser. Fælles for dem er værdier som frihed og regelbaseret samfund. Og emnerne er ofte sikkerhedspolitik, klima og økonomi.

Bomben under G7

Men ét er Ruslands annektering af Krim. Siden er konflikten i Østukraine tilføjet som en forhindring, fordi Rusland støtter det oprør, som russiske separatister har mod den ukrainske hær. Og siden er giftmordforsøget mod en russisk systemkritiker, Sergej Skripal, og hans datter Julia Skripal i Salisbury i Storbritannien for godt to år siden en tredje grund. Det sidste glemmer briterne ikke så let.

Men risikoen for, at Trump kan finde på at lægge en bombe under G7, er tilstede, efter at han har bebudet, at USA vil forlade FNs verdenssundhedsorganisation, WHO, og efter at han har meldt USA ud af Iran-atomaftalen samt nedrustningsaftalerne INF og »Open Sky« med Rusland om henholdsvis mellemdistanceraketter i Europa og retten til at overflyve hinandens territorier for at holde øje med troppebevægelser.

Så der er en god grund til at holde øje med det, Trump siger. For en total omdannelse af G7 vil svække de traditionelle vestlige landes position i verden, fordi de i G7 sætter en dagsorden forud for det større G20-møde, der har deltagelse af langt flere lande. I år vil det efter planen foregå i november – altså kun få måneder efter G7-mødet.

The New York Times skriver, at Trump i lang tid har ment, at det er på tide at lukke russerne ind i varmen igen. Men han møder ikke alene modstand blandt G7-landene. Også internt i Det Hvide Hus og især blandt hans republikanske partikolleger i Kongressen er der betydelig modstand mod, at Rusland genindtager sin plads.

Men Trump ønsker en bredere koaltion, som, han ønsker, kan støtte ham i opgøret med Kina. Hans rådgivere siger ifølge CNN, at det også spiller en rolle, ud over at han faktisk ønsker at få flere lande, som har haft succes med at bekæmpe coronapandemien, med denne gang, så alle kan lære noget af det.

For coronakrisen vil blive sat på dagsordenen, fordi virussen har gjort store indhug i verdensøkonomien, og fordi ingen aner, hvordan man slipper ud af den økonomiske nedtur igen.