Topmøde i Hanoi: USA ønsker, at Nordkorea bliver det nye Vietnam

Præsident Trump håber, at Kim Jong-un kan bruge Vietnams økonomiske mirakel som rollemodel. Det kræver dog, at Nordkorea dropper sit atomvåbenprogram.

Souvenirbutikkerne i Vietnams hovedstad, Hanoi, gør sig klar til ugens topmøde mellem Nordkoreas Kim og USAs Trump. Her gælder det T-shirts til salg, som viser de to ledere. Fold sammen
Læs mere
Foto: NHAC NGUYEN

Vietnams hovedstad, Hanoi, gør sig klar til at modtage en særlig gæst. Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, forventes at ankomme til Vietnams hovedstad mandag, hvor han onsdag og torsdag skal mødes med USAs præsident, Donald Trump, for at drøfte atomnedrustning for anden gang i løbet af et år.

Valget af Vietnam er ingen tilfældighed – det er tilpas tæt på Nordkorea, så Kim Jong-un, der nødigt rykker langt væk fra Pyongyang, kan føle sig tryg. Vietnam var desuden villig til at beværte mødet, som kræver sit i form af logistik og sikkerhedsopbud. Og endelig håber både USA og Sydkorea, at Vietnam kan blive et stærkt symbol på, hvilken fremtid Nordkorea har i vente, såfremt Kim Jong-un dropper atomvåbenprogrammet. Der er kun ganske få kommunistiske regimer tilbage i verden, og Vietnam er et af dem.

»Vietnam er lykkedes med noget af det, som Kim Jong-un har talt om på det seneste – at indlede en økonomisk reformproces uden at risikere den politiske stabilitet og grebet om magten,« vurderer Camilla Nørup Sørensen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, hvor hun forsker i asiatisk sikkerhedspolitik.

Kim tager toget

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, vinker farvel fra sit armerede tog, da han lørdag eftermiddag lokal tid forlod Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, for at tage til Vietnam. Fold sammen
Læs mere
Foto: kcna.

Kim Jong-uns pansrede grønne togvogne med de gule striber rullede ud fra den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, lørdag morgen klokken ni dansk tid, hvorefter rejsen gennem Kina til Vietnam forventes at vare over to døgn. Det sidste stykke vej fra grænsen mellem Kina og Vietnam på 170 kilometer skal Kim Jong-un sandsynligvis tilbagelægge i bil, skriver Ritzau.

Når Kim Jong-un ankommer til Vietnams hovedstad mandag, er det første gang siden 1964, at landet får besøg af en nordkoreansk leder. Han skal først mødes med Vietnams præsident, Nguyen Phu Trong, som også er generalsekretær i det regerende kommunistparti.

Herefter skal Kim Jong-un ifølge forlydender besøge et produktionsområde i Bac Ninh-provinsen nordøst for Hanoi, hvor han blandt andet skal se en af sydkoreanske Samsungs smartphone-fabrikker. Vietnamesiske diplomater siger ifølge Financial Times, at han også skal besøge Vietnams næststørste havneby, Haiphong. Formålet er at vise, at Vietnams økonomiske vækst er drevet af eksport og udenlandske investeringer.

Fra fjender til venner

Kim Jong-un vil i Vietnam møde et kommunistisk styret land, der i dag er fyldt med symboler på amerikanske kultur og livsstil som Apples iPhones, McDonald’s og biografer med de seneste Hollywood-film.

Vietnam var ellers et af de lande, der under Den Kolde Krig havde det mest betændte forhold til USA med baggrund i Vietnam-krigen fra 1955-1975. Krigen, der efterlod Vietnam udsultet, forpint og forarmet med millioner af krigsofre, blev efterfulgt af en årrække med økonomisk stagnation og international isolation.

Siden Vietnam i 1986 tog hul på økonomiske reformer, er landet blevet en af de hurtigst voksende økonomier i verden – en af de såkaldte asiatiske tigerøkonomier, hvor millioner af vietnamesere er blevet løftet ud af fattigdom. Sidste år landede væksten på syv procent.

I Hanoi kan Donald Trump med millionbyens skyline i baggrunden så fremhæve, at der venter Nordkorea en storslået fremtid som økonomisk kraftcenter. Kim var meget imponeret af Singapore, og det kan han også blive af Vietnam, mener Andreas Bøje Forsby, der er forsker i asiatisk sikkerhedspolitik hos NIAS ved Københavns Universitet.

Trods de økonomiske fremskridt er Vietnam et gennemkontrolleret og ufrit land, som placerer sig tæt på bunden i internationale ranglister over pressefrihed og borgerrettigheder.

Pompeo: Nordkorea kan følge Vietnams eksempel

I september 2018 sagde USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, under et besøg i Vietnam, at han håbede, at Nordkorea ville følge Vietnams eksempel, og at USA en dag kunne indgå i samme partnerskab med Nordkorea som med Vietnam.

Fra amerikanernes side handler valget af Vietnam netop om, at USA og Vietnam i dag har et godt forhold på trods af fortidens fjendskab, lyder det fra Camilla Nørup Sørensen.

»De senere år har man set en markant forbedring mellem USA og Vietnam. De er kommet på virkelig god fod, diplomatisk, sikkerhedspolitisk og militært,« siger forskeren.

Eksperterne har dog ikke de store forhåbninger til et egentligt gennembrud under topmødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un, hvor amerikanerne vil forsøge at få Nordkorea til at komme med håndfaste løfter om atomnedrustning.

Altså synes Nordkoreas vej til at blive det nye Vietnam lang.

»Nordkoreas udenrigsminister har sagt, at landet gerne vil lære om Vietnams økonomiske model. Noget andet er så at implementere det derhjemme. Jeg er lidt skeptisk,« siger Christopher Green, seniorrådgiver vedrørende Nordkorea for International Crisis Group til Berlingske.