Teheran optrapper konflikt: Truer med at genoptage berigelsen af uran

Konflikten mellem Iran og USA synes at skærpes dag for dag. Samtidig forsøger Den Europæiske Union at fastholde dialogen med Teheran og holde liv i atomaftalen.

Talsmand for Irans Atomenergikommission, Behrouz Kamalvandi, på dagens pressekonference i Teheran. Fold sammen
Læs mere
Foto: ATTA KENARE

Iran bekendtgjorde mandag, at man ikke længere vil overholde den skelsættende atomaftale fra 2015, som USA  trak sig fra sidste år. Dermed er døren åbnet til en »ubegrænset stigning« i Irans lagre af beriget uran, og vejen er banet for en yderligere optrapning af konflikten mellem de to lande.

Meddelelsen fra Irans Atomenergikommission var det seneste signal om, at Teheran vil ophæve aftalen med mindre de andre underskrivende lande kan hjælpe Iran med at omgå de stramme sanktioner, præsident Donald Trump har indført.

Behrouz Kamalvandi, der er talsmand for kommissionen, forudså på en pressekonference i dag, at Irans lagre af lavt beriget uran vil overstige grænsen i aftalen i løbet af ti dage. Lavt beriget uran kan bruges i en atomreaktor, men ikke i en atombombe.

Han sagde imidlertid også, at Iran ville holde sig inden for aftalens grænser, hvis Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Den Europæiske Union som sådan fulgte op på planerne om at give Iran en vej ud til det internationale finanssystem og dermed omgå de amerikanske sanktioner. Teheran ønsker også kompensation for tabte olieindtægter.

Irans Præsident Hassan Rouhani. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPUTNIK.

I begyndelsen af maj sagde præsident Hassan Rouhani, at hans land ville slække på overholdelsen af atomaftalen og tage flere skridt til at genoptage produktionen af atomcentrifuger og opbygningen af et atomart lager, hvis Europa ikke indvilligede i et system, som kan tage brodden af de amerikanske sanktioner.

Dengang satte han en tidsfrist på 60 dage for europæerne, der håber at kunne redde atomaftalen trods Trumps modstand. Tidsfristen for løfter om hjælp til Irans olie- og banksektorer udløber i næste måned.

Men Rouhani var dengang omhyggelig med at understrege, at selv om Iran ville beholde sit berigede uran og tunge vand snarere end at overdrage det til andre nationer, så ville landet - i hvert fald for indeværende - holde sig inden for grænserne af aftalen fra 2015.

EU fortsætter forhandlingerne

Dagens bekendtgørelse var første gang, Irans regering direkte har sagt, at den ville overskride aftalens beføjelser.

Søndag besøgte den europæiske diplomat Helga Smid Teheran for at holde møder om atomaftalen. Hun deltog i udarbejdelsen af atomaftalen i 2015 og fastholdt ifølge Reuters sin støtte til aftalen under besøget. Desuden diskuterede hun flere forskellige muligheder for at lade handlen mellem Europa og Iran fortsætte.

Oversættelse: Lars Rosenkvist