Sydkorea skrotter vigtig efterretningsaftale med Japan

Efter diplomatiske skænderier dropper Sydkorea efterretningsaftale med Japan. YouTube mener, at konti har været rettet mod demonstrationer i Hongkong. Og Frankrigs præsident har en »kolonialist-mentalitet«, mener Brasiliens præsident. Ja, der er ballade ude i verden.

Det nordkoreanske flag ses her på en kæmpemast ved grænsen til Nordkorea i JSA , Den Demilitariserede Zone, nord for for Seoul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Sydkorea har torsdag valgt at droppe en mangeårig aftale om at dele efterretninger med Japan.

Det meddelte vicedirektøren for Sydkoreas nationale sikkerhedsråd, Kim You-geun, efter et rådsmøde indkaldt af præsident Moon Jae-in. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sydkoreas beslutning kommer efter længere tids diplomatiske uoverensstemmelser mellem de to lande.

Efterretningsaftalen har været vigtig for evnen til at vurdere truslen fra Nordkorea og overvågning af det nordkoreanske atomprogram, lyder det fra iagttagere.

Programmet har i høj grad været i aktion i forbindelse med den stribe af prøveaffyringer af kort- og mellemdistanceraketter, som Nordkorea har gennemført den seneste tid over Det Japanske Hav.

Ifølge vicedirektør Kim You-geun kommer beslutningen som en reaktion på, at Japan tidligere på måneden fjernede Sydkoreas særlige eksportstatus.

»I denne situation har vi besluttet, at det ikke tjener den nationale interesse at fastholde en aftale, der er underskrevet med det mål at bytte militær information, som er så vigtig for vores sikkerhed,« sagde Kim på en pressekonference torsdag.

Den diplomatiske krise mellem de to allierede startede sidste år med en debat om japansk kompensation for brugen af tvangsarbejde under Anden Verdenskrig.

Fra 1910 til 1945 var Den Koreanske Halvø de facto en koloni under japansk kontrol. Perioden er kontroversiel i Sydkorea, hvor der i august har været store folkelige protester mod Japan.
Aftalens endeligt vækker ærgrelse i Washington D.C.

»Vi er skuffede over den sydkoreanske beslutning om at afslutte aftalen. Vi opfordrer begge lande til at fortsætte samarbejdet og holde dialogen åben,« lød det torsdag fra USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, under et besøg i Canada.

Japans udenrigsminister, Taro Kono, kritiserede torsdag Sydkoreas beslutning. Han mener, at det er forkert, at man sammenblander handels- og sikkerhedspolitik.

»Jeg kan ikke undgå at sige, at de (Sydkoreas regering, red.) fuldstændig fejllæser sikkerhedssituationen,« siger Taro Kono ifølge avisen Japan Today.

/ritzau/

YouTube lukker konti, som har blandet sig i Hongkong-protester

YouTube mener, at flere konti har været en del af påvirkningskampagne rettet mod demonstrationer i Hongkong.

YouTube har deaktiveret 210 brugerkonti, som har uploadet videoer, som menes at være en del af en koordineret påvirkningskampagne rettet mod demonstrationerne i Hongkong.

Det meddeler Google, der ejer den populære videodelingstjeneste, i en udtalelse.

Det forklares, at de mange brugerkonti blev slettet tidligere på ugen.

»Vores fund svarer overens med observationer og handlinger relateret til Kina, som også Facebook og Twitter har annonceret,« siger Shane Huntley, leder af Googles Security's Threat Analysis Group.

Tidligere på ugen meddelte netop Facebook og Twitter, at man havde slettet hundreder af brugere, som ifølge selskaberne deltog i en kinesisk påvirkningskampagne, der skulle vende offentligheden mod demonstranterne i Hongkong.

I 11 uger har millioner af borgere i Hongkong demonstreret mod øget kinesisk indflydelse på den delvist uafhængige storby.

Kina har formelt haft kontrol med Hongkong, der dog nyder markante demokratiske friheder og har et uafhængigt retsvæsen.

Google siger, at der er blevet brugt VPN-forbindelser og andre metoder til at skjule de mange brugerkontis ophav.

Ved at bruge VPN-forbindelser kan man eksempelvis sløre en brugers geografiske placering.

Voldsomme billeder har de seneste uger floreret i medier verden over, hvor demonstranterne slås mod politiet.

Mens ordensmagten har sendt tåregas og gummikugler mod de protesterende, har nogle af demonstranterne brugt molotovcocktails og kastet sten.

Kina har skærpet tonen og fordømt nogle af demonstranterne, der ifølge landet står bag »terroristlignende« handlinger.

Siden begyndelsen af juni har demonstranter fyldt i gaderne. Demonstrationerne begyndte i protest mod et lovforslag om, at indbyggere i Hongkong kan udleveres til retsforfølgelse i Kina.
Protesterne er de største og mest voldelige, der har fundet sted i Hongkong i årtier.

/ritzau/

Bolsonaro kritiserer Macron: Mentalitet som en kolonialist

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, kritiserer fredag den franske præsident, Emmanuel Macron, og mener, at han har en »kolonialist-mentalitet.«

Udmeldingen kommer, efter at Frankrigs præsident torsdag opfordrede G7-landene, som mødes i weekenden, til at finde en løsning på de rekordmange skovbrande, der i øjeblikket hærger den enorme regnskov Amazonas i Sydamerika.

Den melding reagerer Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, kraftigt på.

På Twitter skriver Bolsonaro, at Macrons forslag om, at G7-landene skal diskutere problemet uden deltagelse fra landene omkring Amazonas, fremkalder en kolonialist-mentalitet, der ikke hører hjemme i det 21. århundrede.

Torsdag skrev Macron på Twitter, at brandene i Amazonas skal være øverst på dagsordenen, når G7-landene, der tæller Frankrig, USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Canada og Japan, mødes i weekenden i Frankrig.

»Vores hus brænder bogstavelig talt. Det er en international krise,« skrev han i et tweet.

Amazonas omtales af blandt andre klimaforkæmpere som »planetens lunger«, skriver nyhedsbureauet AP. Den enorme regnskov spiller en vigtig rolle i kampen mod global opvarmning.

Derfor har de mange brande også skabt bekymring blandt andet på sociale medier. På Twitter var hashtagget #PrayforAmazonas onsdag det mest populære på verdensplan med over 249.000 tweets.

Der er registreret omkring 73.000 skovbrande i Amazonas mellem januar og august. I hele 2018 blev der registreret under 40.000 brande, viser tal baseret på satellitovervågning i Det Nationale Institut for Rumforskning.

Ud over Macron har FNs generalsekretær, António Guterres, også kaldt det en international krise.

På Twitter skriver Guterres, at han er dybt foruroliget over brandene.

»Midt i denne globale klimakrise har vi ikke råd til en større ødelæggelse af en stor kilde til oxygen og biodiversitet.«

Bolsonaro kritiserer både Macron og FN for indblanding.

»De lande, der sender penge herned, gør det ikke for et velgørende formål, men med et mål om at blande sig i vores suverænitet,« skriver han på Twitter.

Bolsonaro har dog tidligere erkendt, Brasilien ikke har ressourcerne til at bekæmpe de mange tusinde brande.

»Amazonas er større end Europa. Hvordan bekæmper man brandstiftelse i så stort et område? Det har vi ikke ressourcer til,« sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters torsdag.

/ritzau/