Storbritannien fratager »Jihadi Jack« britisk statsborgerskab - Nu er han Canadas problem

Storbritannien har frataget IS-krigeren Jack Letts, der blev fanget af kurdiske styrker i 2017, hans britiske statsborgerskab. Nu er han udelukkende canadisk statsborger.

Jack Letts er blevet frataget sit statsborgerskab i storbritannien, fordi han har kæmpet for islamisk stat. »Jihadi-Jack« er dog halvt canadier, så nu er han blevet Canadas problem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Den mistænkte Islamisk Stat-terrorist fra Storbritannien Jack Letts, der populært ofte omtales »Jihadi Jack«, er ikke længere britisk statsborger.

Det skriver flere britiske medier, herunder The Telegraph.

Den i dag 24-årige muslimske konvertit, der som 18-årig forlod Storbritannien for at kæmpe for Islamisk Stat, har haft dobbelt statsborgerskab i henholdsvis Storbritannien og Canada, men det britiske indenrigsministerium har nu tilbagetrukket hans britiske statsborgerskab, hvilket efterlader Canada med ansvaret for den mistænkte terrorist.

»Det her er en af måderne vi kan modvirke terrortruslen fra nogle af de mest farlige personer og sikre trygheden i vores land,« har en talsmand for det britiske indenrigsministerium udtalt.

Beslutningen skulle angiveligt ikke være faldet i god jord hos canadiske parlamentarikere. Ifølge The Telegraph er der frygt for, at der opstår strid mellem den canadiske premierminister, Justin Trudeau og den britiske premierminister, Boris Johnson, når de mødes til G7-topmøde i Frankrig næste weekend.

Letts blev fanget af kurdiske styrker i 2017, og har siden siddet fængslet i Syrien.

I juni stillede han op til et interview med det britiske medie Sky News, hvor han blandt andet ytrede sit store ønske om at vende tilbage til Storbritannien, og at han »ikke vil sprænge briterne i luften«. Under interviewet sagde han også, at han fortrød sine handlinger.

Det har ikke haft en effekt på det britiske indenrigsministerium, der har givet »Jihadi Jack« samme dom som den unge IS-brud, Shamima Begum, og mere end 120 andre med dobbeltstatsborgerskab.

Mens Jack Letts har siddet fængslet i Syrien, er hans forældre også kommet i karambolage med de britiske myndigheder. I 2018 blev de dømt skyldige for finansiering af terror, efter de havde sendt penge til deres søn, mens han angiveligt kæmpede for Islamisk Stat.

De har længe kæmpet for at få deres søn hjem og har opfordret de britiske myndigheder til at hente ham hjem, selv hvis det betød, at han skulle retsforfølges.