Srilankansk minister: Terror-advarsel gik tabt på grund af politisk strid

Flere srilankanske ministre erkender, at sikkerhedstyrkerne først på måneden modtog advarsler om et forestående selvmordsangreb mod kirker, men giver landets præsident ansvaret for, at der ikke blev taget de nødvendige forholdsregler.

Sri Lankas sikkerhedsstyrker, der her bevogter en kirke i hovedstaden Colombo, er mandag morgen i højeste alarmberedskab. Men hvis de havde reageret på detaljerede advarsler fra nabolandet Indien, kunne søndagens massakre måske være undgået eller i hvert fald begrænset,  Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan i alverden kunne det lade sig gøre at gennemføre otte koordinerede og morderiske attentater, når myndighederne i Sri Lanka var blevet grundigt advaret om en overhængende risiko for terroranslag i påsken allerede et par uger forinden?

Spørgsmålet trænger sig på dagen efter massakren, der mandag morgen havde kostet 290 mennesker livet, heriblandt tre danskere. Og vreden over den – i bedste fald – fatale fejlvurdering af situationen rækker langt ind i den asiatiske østats regering.

Ifølge avisen The Indian Express videregav den indiske efterretningstjeneste først på måneden »specifikke informationer« om et nært forestående angreb til nabolandet.

Det var på baggrund af dem, at Sri Lankas politichef 11. april slog alarm. Medlemmer af den lokale islamistorganisation National Thowheeth Jama’ath planlagde en serie selvmordsattentater mod prominente kirker, hed det udtrykkeligt i advarslen.

»9. april skrev chefen for efterretningstjenesten et brev, hvori navnene på medlemmer af terrororganisationen (der ifølge myndighederne står bag massakren. red.) var nævnt,« sagde regeringens talsmand og sundhedsminister, Rajitha Senaratne, mandag på et pressemøde og tilføjede:

»Premierministeren blev imidlertid ikke informeret om brevet. Det er ikke, fordi vi vil skubbe ansvaret fra os, men det er en kendsgerning, at vi ikke kendte disse oplysninger.«

Minister: »Vi udelukker ikke et kupforsøg«

Ansvaret ligger, lod han samtidig forstå, hos præsident Maithripala Sirisena. Det er ham, der kontrollerer Sri Lankas sikkerhedsstyrker, og som undlod at invitere premierminister Ranil Wickremesinghe til angiveligt afgørende møder i det nationale sikkerhedsråd.

Sirisena og Wickremesinghe har ligget i krig med hinanden, siden præsidenten i oktober sidste år uden held forsøgte at fyre premierministeren. Og den tilsyneladende eklatante mangel på koordination på et centralt område som terrorbekæmpelse får iagttagere til at frygte for landets politiske stabilitet.

Telekommunikationsminister Harin Fernando, der søndag aften lagde en advarsel fra sikkerhedsstyrkerne dateret 11. april ud på Twitter, gydede i den forbindelse ikke netop olie på vandene, da han i et radiointerview sagde:

»Der er mange synsvinkler på det, som er sket, og vi udelukker ingenting – heller ikke et kup.«

Præsident Sirisena havde mandag aften endnu ikke kommenteret forløbet og forsvaret sig mod beskyldningerne om at skjule afgørende vigtig information, der muligvis kunne have forhindret attentaterne, for såvel offentligheden som sin regering.

Artiklen er opdateret kl. 18.22.