Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den lille østat har al mulig grund til at give op. Bølgerne sluger i bogstaveligste forstand landet, når der er højvande. Det er allerede slemt.
Snart bliver det værre.
Men udenrigsministeren har en plan.
Den er provokerende, men måske er den landets eneste og sidste udvej, før apokalypsen rammer.
Østaten Tuvalu er et af de lande i verden, der er mest udsat for den stigende vandstand, som klimaforandringerne har forårsaget.
Når det er højvande, sluger bølgerne 40 procent af landets hovedstad, og det er et spørgsmål om årtier, før vandet vil dække hele landet, skriver nyhedsbureauet Reuters. I slutningen af dette århundrede forventer klimaforskere, at alle Tuvalus ni øer er forsvundet i havet.
For landets 11.000 indbyggere er det en katastrofe, de har svært ved at gøre noget ved.
Hvad kan så få mennesker stille op over for så store forandringer?
Men så let giver de ikke op. Tuvalus udenrigsminister, Simon Kofe, har præsenteret en provokerende plan. En sidste udvej, der skal redde landet fra undergang.
Øen vil ganske enkelt skabe en kopi af sig selv.
Skal man tro tuvaluanerne, er de i gang med at genskabe østaten som et såkaldt metavers.
Det betyder, at Tuvalu bliver genskabt som en digital verden, internetbrugere kan bevæge sig rundt i. Tænk på det som en form for computerspil, du kan interagere med.
Så har du en god idé om, hvad tuvaluerne har tænkt sig.
Et digitalt rum
Udenrigsminister Simon Kofe er hjernen bag store dele af planen:
»Ideen er, at vi kan fortsætte med at fungere som en stat og desuden bevare vores kultur, vores viden og vores historie i et digitalt rum.«
Det lyder på den ene side som et pressestunt.
Men det bliver også set som en måde, hvorpå regeringen forsøger at sikre sin overlevelse, lyder det fra BBC, der netop har besøgt østaten.
For hvis Tuvalus digitale land kan opnå anerkendelse, vil regeringen fortsat have et forum for at mødes og gøre krav på østatens territorielle farvande. Også når øerne er opslugt at havet.
De kan samtidig forsøge at forhindre, at ideen om Tuvalu som et land går tabt, når dets eksistens i den fysiske verden ophører.
Østaten har sit eget udtryk for det, der skal ske.
De vil være verdens første, digitale land.
»Gud vil redde os«
Tuvalu har i årevis haft status som et af de mest konkrete eksempler på klimakatastrofen.
Ikke alene består landet af lavtliggende øgrupper. Det er også et land, der med sin lille befolkning og mangel på såvel økonomisk som kulturel kapital intet kan stille op, når verdens stormagter sætter dagsordenen.
På det ikkedigitale Tuvalu skaber verdens stadig varmere klima monumentale forandringer for beboerne.
Strande bliver slugt af havet, og korallerne dør, skriver The Guardian.
En af beboerne giver en stikpille til omverdenen:
»Jeg har lært, at det, der sker, skyldes mennesker især fra andre lande. Det gør mig trist. Men jeg forstår godt, at andre lande gør det, der er bedst for deres folk.«
»Komme hvad der vil, Gud vil redde os,« siger en anden.
Provokunst
Med den digitale kopi af Tuvalu har øen begået en snedig form for provokunst.
I stedet for at begræde sin situation viser man de absurde yderligheder, østaten må gå til.
Det er udenrigsministeren såvel som de digitale kunstnere, der nu skal skabe landet, bevidste om.
Tara Ford, som er projektleder hos The Monkey, der er en af de virksomheder, Tuvalu har ansat til at bygge det digitale Tuvalu, fortæller til et branchemedie:
»Metaverset spiller ikke nogen rolle her som en ‘alternativ destination’ men som en sidste udvej for bevarelse og anerkendelse. Det er den ultimative provokation – og en beslutning, Tuvalu ikke har noget andet valg end at træffe.«
Udenrigsminister Simon Kofe brugte derfor også det nylige COP27-klimatopmøde som forum for at præsentere planen om en digital kopi af landet. Han har også tidligere markeret sig på COP-topmøder. Forrige år fik han afspillet en tale, hvor han stod i vand til lårene.
Metaverset vinder frem – og taber terræn
Selve ideen om digitale kopier af fysiske genstande, steder og personer bliver taget dybt seriøst, og der er i øjeblikket ingen grund til at tro, at Tuvalus digitale udgave forbliver et luftkastel.
I Kina er metavers-industrien i voldsom vækst.
Her bliver digitale samleobjekter handlet for milliarder, skriver branchemediet Jing Daily, og storbyer som Guangzhou og Shanghai har udviklet strategier for metaverset. De har set, at der er penge at tjene – nu rykker de med udviklingen.
Også i Europa og USA begejstres unge computerspillere af platforme som Roblox og Fortnite, der ifølge techmediet Mashable efterhånden er mere metavers end blot spil. Her lokker store, digitale verdener de fortrinsvis unge computerbrugere.
Andre, særligt techvirksomheden Meta, der står bag Facebook, har problemer med at skabe en stor, folkelig metavers-platform. Teknologien har de. De har sågar skabt en hel verden, man kan gå på opdagelse i. Men ifølge techmediet The Verge er den ganske enkelt ikke sjov eller spændende.
Og hvad skal man så bruge den til?
Det kan meget vel blive Tuvalus problem i fremtiden.
Det samme gælder i Sydkoreas hovedstad Seoul såvel som i østaten Barbados. Også her har ledere talt om at skabe digitale kopier af såvel storby som land.
Formålet i disse tilfælde er, at borgere skal kunne komme i kontakt med det offentlige system, skriver Reuters.
Tiden vil vise, om det så er noget, borgerne orker.