Saudi-Arabien: Iran stod bag angreb på olieanlæg - her er beviserne

Ifølge flere beviser, som Saudi-Arabiens forsvarsministerium har lagt frem onsdag, er der ikke længere nogen tvivl om, at lørdagens raketangreb på flere saudiske olieanlæg stammer fra Iran. Det iranske styre afviser anklagen og truer med militære angreb.

Talsmand for det saudiske forsvarsministerium, Turki al-Malki, fremlagde vragdele fra krydsermissiler anvendt i angrebet mod Saudi-Arabiens olieanlæg i Abqaiq og Khurais. »Angrebet kom nordfra og var utvivlsomt sponsoreret af Iran – beviserne har I her foran jer,« sagde han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hamad I Mohammed/Ritzau Scanpix

Saudi-Arabien har på et pressemøde onsdag fremlagt beviser for, at Iran efter sigende skulle stå bag lørdagens angreb på flere olieanlæg i de saudiske områder Abqaiq og Khurais. Dermed er det »utvivlsomt«, at angrebet skete med støtte fra det iranske styre, siger det saudiarabiske forsvarsministerium.

Det skriver BBC News.

Bevismaterialet inkluderer vragdele af de missiler, der skulle være anvendt i angrebet. Ifølge forsvarsministeriet maner vragdelene enhver tvivl til jorden om, hvorvidt Iran skulle have støttet eller på anden vis være ansvarlig for angrebet.

Angrebene mod olieanlæggene i Abqaiq og Khurais fandt sted lørdag. I første omgang tog houthi-oprørere i Yemen skylden for angrebet – men angrebet kom fra Iran, siger det saudiske forsvarsministerium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hamad I Mohammed/Ritzau Scanpix.

USA vil øge økonomiske sanktioner

Under pressemødet tilføjede forsvarsministeriets talsmand Turki al-Malki, at angrebet må være kommet nordfra og altså ikke kan være kommet fra Yemen. Yemens houthi-oprørere havde ellers taget skylden for angrebene, der har forårsaget store skader i den saudiske olieproduktion.

Angrebet involverede omtrent 18 droner og fire krydsermissiler, der alle blev affyret på anlægget i Abqaiq samt syv andre missiler, der ramte begge anlæg. Fire af dem ramte anlægget i Khurais, mens de resterende tre ikke ramte Abqaiq, siger forsvarsministeriet ifølge BBC News.

Det iranske styre afviser dog kontant enhver beskylding om, at det skulle stå bag angrebet. Samtidig vil Iran møde enhver militær respons med et modsvarende angreb, lyder det fra styret.

Ifølge Saudi-Arabien kom angrebene »nordfra« og var utvivlsomt sponsoreret med støtte fra Iran. Der er dog behov for flere undersøgelser, før noget kan blive fastslået med sikkerhed, siger forsvarsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fayez Nureldine/Ritzau Scanpix.

»De (Saudi-Arabien, red.) vil indføre et maksimalt pres på Iran gennem sladder,« siger Irans præsident Hassan Rouhani ifølge Reuters. Han skyder samtidig skylden på Amerika og dets allierede i Mellemøsten for at have startet krigen i Yemen.

»Vi ønsker ikke nogen konflikt i regionen. Hvem begyndte? Ikke Yemens indbyggere. Det var Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, USA og visse europæiske lande samt det zionistiske regime (Israel, red.), som begyndte krigen i denne region,« tilføjer han.

USAs præsident Donald Trump har også meldt sig i kampen og har offentliggjort via Twitter, at det Hvide Hus agter at forøge sanktionerne mod Iran.

Missildele fra angrebet i Khurais. Selvom den saudiske olieproduktion har lidt et knæk som følge af angrebene, regner energiministeriet dog med, at produktionen vil være på fuld kapacitet inden udgangen af september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hamad I Mohammed/Ritzau Scanpix.

»Jeg har netop instrueret finansministeren i at øge sanktionerne mod Iran substantielt,« skriver præsidenten i sit tweet.

Ifølge de saudiske myndigheder mangler der dog stadig grundige undersøgelser for at fastlå præcist, hvor angrebene kom fra. Der er dog ingen tvivl om, at der er anvendt iranske våben, siger Turki al-Malki.

»Beviserne har I her foran jer,« sagde Turki al-Malki.

Iran afviser pure, at det skulle stå bag angrebene, og skyder skylden på Saudi-Arabien og USA for konflikten i Yemen. Samtidig lover styret, at enhver aggression vil blive mødt med militær magt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hamad I Mohammed/Ritzau Scanpix.

Grundet rivaliseringen mellem Saudi-Arabien og Iran, der består af henholdsvis sunni- og shiamuslimer samt den tætte placering af de tre lande, har Saudi-Arabien og Iran foretaget en lang og blodig stedfortræderkrig i Yemen, der bliver betragtet som en krig om magten over den Arabiske Halvø.

Borgerkrigen i Yemen står mellem Yemens regering og houthi-oprørerne. Yemens regering støttes af Saudi-Arabien og USA, mens houthierne støttes af Iran. Den kaldes af FN for »verdens værste humanitære katastrofe«.

Vragdele af de missiler, der skulle være anvendt i lørdagens angreb på saudiske olieanlæg. Konflikten mellem Saudi-Arabien og Iran i Yemen er blevet betegnet som en stedfortræderkrig om magten over den Arabiske Halvø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fayez Nureldine/Ritzau Scanpix.