Satellitbilleder afslører: Nordkorea udvider missilbase trods aftale med Trump

Tæt på grænsen til Kina er nordkoreanerne ved at opføre en ny base, som er ideel til "at huse langtrækkende missiler."

Et fotografi fra topmødet den 12. juni i Singapore. Det var første gang en siddende amerikansk præsident mødtes med en nordkoreansk leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB

Nordkoreanerne er i færd med at udvide en vigtig missilbase, som vil være en af de mest oplagte steder at stationere interkontinentale, ballistiske missiler, der kan nå USA. Det vurderer to eksperter i Nordkoreas missilprogram på baggrund af nye satellitfotografier.

Aktiviteterne på Yeongjeo-dong basen nær Nordkoreas grænse til Kina og udvidelsen af en anden base omkring 120 kilometer væk er de seneste indikationer på, at Nordkorea fortsætter med at forbedre sine kapaciteter på området, siger Jeffrey Lewis og David Schmerler fra Middlebury Institute of International Studies i Californien. Og det sker til trods for præsident Donald Trumps gentagne påstande om, at der sker fremskridt i bestræbelserne  på at gøre den koreanske halvø atomfri.

Lewis og Schmerler er dog fortsat ikke helt sikre på, om Yeongjeo-dong og den nye base er separate installationer eller dele af et større kompleks. Den nye base er under konstruktion i bjergene nær den kinesiske grænse.

Netop den geografiske placering gør dem ideelle til »at huse langtrækkende missiler,« hedder det i en rapport, som er under udarbejdelse.

»Basen befinder sig i det indre af Nordkorea, helt op mod grænsen til Kina,« skriver de to forskere. »Det er denne placering, som får os til at tro, at området er en stærk kandidat til stationering af fremtidige missiler, der kan ramme USA.«

Militære eksperter i Seoul og Washington har længe ment, at Nordkorea ville stationere sine interkontinentale, ballistiske missiler så tæt på Kina som muligt for at reducere faren for et foregribende angreb fra amerikansk side.

»Dette er en af de vigtige lokaliteter i Nordkorea, vores militær overvåger i samarbejde med USA,« sagde talsmand for det sydkoreanske forsvar, Roh Jae-cheon torsdag. Han afviste dog at komme med flere detaljer.

Hwasong-15 og »atomknappen«

Efter juni måneds topmøde med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, udtalte præsident Trump, at der ikke længere »var en atomtrussel fra Nordkorea.« Hans regering har også gentagne gange bedyret, at der er fremskridt i forhandlingerne med Nordkorea og henvist til de udeblevne prøveopsendelser, siden nordkoreanerne præsenterede deres nye Hwasong-15 missil i november sidste år.

Et af amerikanernes satellitfotos af nordkoreanske militære faciliteter - denne gang i Sakkanmol. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.
Netop dette ballistiske missil blev af flere eksperter set som det første, der havde kapaciteten til at nå det kontinentale USA, selv om Nordkorea endnu ikke menes at besidde de tekniske færdigheder til at forsyne et sådant missil med et atomsprænghoved.

Efter afprøvningen af Hwasong-15 sagde Kim Jong-un, at han havde en »atomknap« på sit skrivebord og kunne sende missiler mod det kontinentale USA. I april indførte han dog et moratorium på prøveopsendelser og atomprøvesprængninger med en bemærkning om, at hans land ikke længere havde behov for at gennemføre dem.

Under topmødet i Singapore afgav Kim et vagt løfte om at »arbejde hen mod en fuldstændigt atomfri koreansk halvø« til gengæld for »nye« relationer og sikkerhedsgarantier fra Washington.

Masseproduktion

Men Kim Jong-un har stadig ikke gjort klart, hvorvidt og hvornår han agter at demontere sine atomsprænghoveder og missiler. I  en rapport fra november skriver Center for Strategic and International Studies, at man har lokaliseret »flere end et dusin« missilbaser i Nordkorea, som stadig er aktive.

Jeffrey Lewis og David Schmerler skriver i deres dugfriske rapport, at en lukning af afprøvningsområdet nok vil gøre det sværere for Nordkorea at designe og bygge nye missiler. Men omvendt »vil det ikke forhindre Nordkorea i at fortsætte masseproduktionen og stationeringen af de eksisterende typer af atombevæbnede missiler, som kan ramme USA.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist