Sådan udnytter Rusland nødhjælpen, landet sender til USA og Italien

Russiske medier svælger i, at det italienske folk har taget imod russisk hjælp til at bekæmpe coronavirussen – og har vendt sig bort fra EU. Nu er Rusland dog blevet afsløret i at give et stærkt manipuleret billede af, hvad det er for nogle »almindelige italienere«, de har fundet til deres sag.

 
Coronavirus har ramt USA, og Trumps kurs har fået hård kritik. Fold sammen
Læs mere

Det lød måske som en aprilsnar, men onsdag aften dansk tid landede Ruslands største Antonov-transportfly i New York med 60 ton respiratorer, ansigtsmasker og anden medicinsk nødhjælp til de trængte amerikanere.

Godt en uge forinden var det Italien, der modtog 15 fly fulde af virologer og medicinsk udstyr – påtrykt »From Russia with love«. Taksigelserne flød i en lind strøm fra Italien, der har brug for al den hjælp, landet kan få: Og det lige fra regeringen over tidligere premierminister Silvio Berlusconi til den italienske popsanger Pupo, der optrådte på Facebook med en sang på russisk.

Tilsyneladende var dette dog ikke nok for de russiske medier. De ville også vise, hvor taknemmeligt det italienske folk var for den russiske hjælp – og at italienerne vendte sig bort fra EU, som den russisksprogede gren af det britiske BBC har dokumenteret.

Skifter flaget ud

»Du kender dine venner i nøden – Italienerne skifter EU-flaget ud med den russiske tricolore« lød overskriften på en af historierne på nyhedsportalen Life.ru, som man også kunne finde i regeringens officielle avis, Rossiskaja Gaseta.

Artiklen var akkompagneret af en video af en italiener, der ganske rigtigt ruller et EU-flag sammen og erstatter det af et russisk.

Da BBC Russia kommer i kontakt med manden, forklarer han, at han har en stribe forskellige flag liggende i sin forretning, som han tit sætter op for at byde udenlandske kunder velkommen. I øvrigt viser hans Facebook-side, at han længe har været fan af præsident Putin – og kritisk over for EU.

Synger den russiske nationalsang

I et andet eksempel viste den store statsstyrede nyhedskanal Kanal 1 i et indslag, at lokale italienere nu spiller den russiske nationalsang i gaderne i taknemmelighed. Samme klip og budskab viste den regeringsvenlige TV-kanal REN.

Da BBC Russia fik opsnappet kilden til videoen, viste det sig, at den var optaget af en russisk kvinde i byen Imola. Og at det var hendes italienske mand, der havde sat den på.

I en video fra Italiens hovedstad, Rom, kunne man høre den russiske nationalsang – afsenderen viste sig at være den nyfascistiske organisation CasaPound.

Såvel flag-episoden som sang-episoden har altså fundet sted, selv om der måske ikke er tale om »almindelige italienere«, men om personer, der i forvejen havde et forhold til Rusland, konstaterer Ilja Shepelin, vært på et program om Fake News på russiske TvRain, over for BBC Russia:

»Der er altså ikke tale om rendyrket fake news, men om manipulation. Det er en hybridløgn – eller en hybrid-sandhed.«

Fortællingen om, hvordan coronavirus får EU til at falde fra hinanden, er det næstmest udbredte tema i de falske nyheder, som EUs East StratCom har afdækket, skriver organisationen i sin seneste statusmeddelelse. Den hyppigste er, at virussen er skabt af USA.

I det hele taget er de regulære nyhedsudsendelser interesseret i alt, der kan få Rusland til at tage sig relativt bedre ud, siger Novaja Gaseta-journalisten Denis Korotkov til East Stratcom:

»De Kreml-kontrollede TV-kanaler har mere travlt med at fortælle, hvordan coronavirus har tømt gaderne i Europa og butikshylderne i USA, end de har med at fortælle om situationen i Rusland.«