Rusland var først med en covid-vaccine, og Putin pralede af den. Nu siger forskere, at den er »fup«

Russerne var så stolte af deres vaccine, at de gav den et stolt og historisk navn: »Sputnik«. Deres vaccine var først i verden, og den var 91,6 procents effektiv mod coronavirus, hævdede de i deres dokumentation. Men – afslører forskere nu – dokumentationen er det rene »fup.«

 
Af en fagfællebedømt artikel fremgår det, at succesraten for den russiske corona-vaccine Sputnik V er på 0,02 procent. Video: CNN Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vaccinen var en historisk sejr på linje med den første satellit i kredsløb om jorden. Mente russerne.

Derfor kaldte de den for »Sputnik V«.

Det var den første vaccine mod coronavirus, og det var også den mest effektive og sikre, sagde præsident Putin.

»Vores vacciner er simple og sikre som et Kalashnikov stormgevær,« sagde han i en tale.

Det er muligt, men russernes egen dokumentation tyder på det modsatte, siger vestlige forskere i en undersøgelse, som er offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift.

Den russiske dokumentation er simpelt hen »fup«, som en af de vestlige forskere har skrevet på Twitter.

Præsident Putin pralede hæmningsløst af den russiske Sputnik V-vaccine. Den var – sagde han – »så simpel og sikker som et Kalashnik stormgevær«. Men han ventede selv syv måneder med at blive vaccineret med Sputnik, og russerne var ikke mere vilde med den. Med god grund, siger forskere nu. Dokumentationen for vaccinen var »forfalsket«. Billedet er fra september 2021, hvor Putin meddelte, at han gik i selvisolation på grund af risikoen for coronavirus.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Guneyev/AFP.

Russisk selvfedme

Så hvad er der galt med den russiske Sputnik V-vaccine?

Problemet er ikke nødvendigvis dens effektivitet. Det er muligt, at Sputnik-vaccinen virker.

Problemet er derimod den russiske dokumentation for effektiviteten.

11. august 2020 godkendte Rusland som det første land i verden en vaccine mod coronavirus, og navnet siger noget om præsident Putins politiske ambitioner med vaccinen.

I 1957 sendte russerne deres Sputnik 1-satellit i kredsløb og slog amerikanerne i rumkapløbet, og det gav dem en uvurderlig global goodwill. Nu slog de så amerikanerne i lægevidenskaben og forestillede sig formentlig en tilsvarende gennemslagskraft.

I februar 2021 offentliggjorde de russiske forskere deres forsøgsmateriale i  det estimerede lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet: Sputnik V-vaccinen var 91,6 procent effektiv for alle aldersgrupper, og der var ingen usædvanlige bivirkninger, hed det.

Så selvgode var russerne, at de førte en international smædekampagne mod vestlige vacciner som Pfizer og Moderna og hævdede, at de ikke var nær så gode og sikre som de russiske.

»Forfalsket«

Det russiske forsøgsmateriale overbeviste myndighederne i 71 lande med tilsammen fire milliarder indbyggere om Sputniks effektivitet. De godkendte vaccinen.

Og det skulle de ikke have gjort, siger forskerne fra Singapore og Australien nu.

»Jeg mener, at vi alle på nuværende tidspunkt skal gå ud fra, at resultaterne af forsøgsmaterialet er forfalsket,« tweeter en af forskerne, Kyle Sheldrick fra University of New South Wales.

Han og hans medforfattere har 50.000 gange forsøgt at replicere de russiske data fra The Lancet – det vil sige, at de har forsøgt at opnå samme resultater – og det har vist sig umuligt.

Chancen for at opnå den lovede effektivitet i alle de påståede aldersgrupper var 0.026 procent, fremgår det.

Til sammenligning knuste de også tallene for de vestlige vacciner, og hos Johnson & Johnson, Moderna og Pfizer lå chancen for at nå den lovede effektivitet på gennemsnitligt 42 procent.

Igen: Det har ikke nødvendigvis noget med effektiviteten af vaccinen at gøre, men handler om – som det hedder – »troværdigheden af den påståede vaccineeffektivitet i alle aldersklasser«, og russernes troværdighed er altså kun et mulehår fra nul.

De russiske myndigheder hævder omvendt i en pressemeddelelse via telegrambureauet Tass, at »alle kliniske undersøgelser har påvist Sputniks effektivitet og sikkerhed«.

Russiske dødstal er løgn

Hvis man skal tro de vestlige forskere, fælder russerne de facto sig selv ved at være dårlige til at lyve.

Som det fremgår af faktaboksen her på siden, påstår russerne, at Sputnik V er over 90 procents effektiv i alle fem undersøgte aldersgrupper, men det kan statistisk ikke lade sig gøre med deres materiale, siger kritikerne.

Det samme problem gør sig gældende i de russiske oplysninger om antallet af coronadødsfald, viser en anden undersøgelse. Også her bliver russerne angiveligt fældet, fordi de ikke gør sig umage nok med løgnen:

Rusland offentliggjorde således sidste år dødstal, som stort set ikke varierede fra dag til dag, og chancen for den slags dødstal er én ud af 142.857, fremgår det. Godt 800.000 russere er officielt døde af corona, men det reelle tal er mindst 50 procent højere, siger forskerne.

Russere vil ikke have Sputnik

Den russiske løgn – eller forventningen om den russiske løgn – kan være en forklaring på, at Sputnik V-vaccinen er blevet en global fiasko. Den havde alle mulighederne for det modsatte – den var først, den var billig, den var angivelig sikker og effektiv, og Rusland satte hele sin globale prestige og pondus ind på projektet, og alligevel har kun 2,5 procent af verdens vaccinerede fået Sputnik V, skriver The Washington Post.

Russerne har solgt færre end 300 millioner doser globalt under hele pandemien. Til sammenligning producerede Pfizer tre milliarder vacciner alene i 2022.

Nogle af problemerne med Sputnik V har at gøre med det russiske kleptokrati – de har ikke kunnet producere og distribuere vaccinen – men andre handler også om tillid, som den russiske befolkning demonstrerer. De har været nølende med at tage imod deres egen vaccine, og selv Putin ventede syv måneder med at blive vaccineret, som en undersøgelse fra tænketanken Carnegie viser.

»Folk vil ikke have en russiskproduceret vaccine. Selv russerne foretrækker en vestligt produceret vaccine,« siger en analytiker.

En ny dansk undersøgelse foretaget af Anna Schneider-Kamp fra Syddansk Universitetscenter sammenligner vaccinemodvilje i Rusland og Danmark, og i hendes fagartikel siger en russisk kvinde:

»Jeg vil ikke vaccineres, for jeg tror ikke på kvaliteten af de russiske vacciner. De blev skabt i en fart. Hvad er der i deres sammenkog?«

Tjek drink for nervegift

Den globale skepsis mod de russiske vacciner – og mod Rusland – bliver kun bestyrket af Kyle Sheldrick og de andre forskere, som nu river selve fundamentet under Sputnik V væk.

Dokumentationen er fup, siger de og kræver, at The Lancet korrigerer deres oprindelige artikel om den russiske vaccine.

Sheldrick er tilsyneladende klar over, at han med sin forskning piller ved hele den russiske selvforståelse, og på Twitter skriver han – formentlig spøgefuldt – om risikoen for mødet med russiske agenter med nervegift.

»Måske er det på tide at tjekke mine drinks for Novitjok.«