Rusland bad Interpol om hjælp med at finde påstået muldvarp fra CIA

Rusland tyede til Interpol i jagten på den formodede CIA-informant, som russiske medier nu har identificeret som Oleg Smolenkov.

Respiratorer i tusindvis er i omløb på det sorte marked i Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shamil Zhumatov/Reuters/Ritzau Scanpix

Rusland har gennem Interpol spurgt USA, hvor en tidligere embedsmand – og formodet CIA-agent – fra Putins regering befinder sig.

Den tidligere embedsmand og påståede CIA-muldvarp blev i denne uge i russiske medier identificeret som Oleg Smolenkov. I juni 2017 blev han under en familieferie eskorteret til USA, skrev CNN tidligere på ugen.

»En russisk statsborger og hans familie er forsvundet i udlandet,« lød det fra talsperson i det russiske udenrigsministerium Maria Zakharova.

»To år år senere sender amerikanske medier en historie ud om, at han er i USA ... Interpol blev spurgt om kendskab til forsvindingen, og om han opholdt sig på amerikansk territorium.«

Smolenkov har angiveligt arbejdet for den russiske ambassade under ambassadør Yury Ushakov i Washington. Herefter fulgte han med ambassadøren hjem til Moskva i 2008, da Ushakov blev udnævnt til udenrigspolitisk rådgiver for Putin. Yury Ushakov afviste torsdag at kommentere, om han overhovedet kendte Smolenkov.

Ifølge CNN har den formodede CIA-spion, som havde direkte kontakt til Putin, i årtier videregivet information fra inderkredsen i Kreml til den amerikanske efterretningstjeneste. CNN hævder også, at han har bekræftet over for amerikanske efterretningstjenester, at Putin var direkte involveret i Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg tilbage i 2016, der sendte Trump til Det Hvide Hus.

Talskvinden for det russiske udenrigsministerium Maria Zakharova har forsøgt at slå oplysningerne fra amerikanske medier hen som amerikansk politisering op til endnu et præsidentvalg.

»Det er klassisk propaganda,« sagde hun.

Kreml har i denne uge bekræftet, at Smolenkov har arbejdet i præsidentens stab, men hævder, at han blev fyret for adskillige år siden og ikke havde adgang til Putin. Dmitrij Peskov, Putins talsperson, kaldte CNNs beretninger for »Pulp Fiction«.

Franz Klintsevich, et medlem af sikkerhedskomiteen i det russiske overhus, kaldte CNNs historier for løgne, der skulle miskreditere Trump ved at fremstille ham som inkompetent og »i stand til at ødelægge nærmest hele CIAs netværk med sine klodsede handlinger«.

RTVi, et russisksproget medie med base i New York, offentliggjorde fredag et billede af en mand, som det hævder er Smolenkov.

Mediet udgav også et interview med en mand ved navn Yevgeny Agafonov, som hævder at have været gift med Smolenkovs nuværende kone, Antonina, og at være far til hendes ældste søn, Ivan. Han beskylder Smolenkov-familien for at have taget hans søn med til USA uden hans samtykke, og at han og sønnen ikke har været i kontakt siden 2017.