Rengøringsassistent på russisk rådhus valgt til borgmester ved et uheld: »Jeg skulle være en slags falsk kandidat«

35-årige Marina Udgodskaja står for en af de største overraskelser ved de nyligt overståede lokalvalg i Rusland, da hun endte med at besejre sin chef i landsbyen Povalikhino. »Folk ville åbenbart have forandring,« siger den nu detroniserede borgmester fra Putins parti.

De 242 indbyggere i landsbyen Povalikhino stod for en af de største overraskelser i de netop overståede russiske lokalvalg, da rengøringsassistenten på rådhuset slog den siddende borgmester af pinden. Billedet her er fra en anden landsby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexey Malgavko/Reuters/Ritzau Scanpix

Der var tilsyneladende ikke nogen, der havde lyst til at stille op mod den siddende borgmester i landsbyen Povalikhino, 500 kilometer nordøst for Moskva. Så da valgdagen nærmede sig, kiggede den 58-årige Nikolaj Loktev op fra sit skrivebord efter den hurtigste løsning på sine problemer.

Kravet var nemlig, at der stod mindst to kandidater på stemmesedlen.

Blikket faldt på den 35-årige Marina Udgodskaja, der de seneste fire år har gjort rent på rådhuset på deltid.

»Der var simpelthen ikke andre, så jeg skulle være en slags falsk kandidat. Vi var bare os to, og jeg ville gerne hjælpe. Jeg havde jo ikke regnet med, at nogen ville stemme på mig,« siger Marina Udgodskaja til det russiske netmedie Podjom.

Hun førte hverken kampagne eller afholdt vælgermøde. Hun kom ikke med politiske løfter.

Men da stemmerne var talt op, havde 46 sat kryds ved den siddende borgmester og 84 ved hans rengøringsassistent.

Den nu afgående borgmester, Nikolaj Loktev, forstår ikke helt, hvad der ramte ham.

»Jeg har gjort alt, hvad jeg skulle. Der er ikke nogen problemer i landsbyen,« siger den tidligere politimand til BBC. »Men folk ville åbenbart have forandring.«

Marina Udgodskajas borgmesterpost er nu blevet en af de største historier i Rusland om de netop overståede lokalvalg. Den liberale opposition vandt kun enkelte sejre, blandt andet i Tomsk, hvor oppositionslederen Aleksej Navalnyj blev forgiftet op til valget. Ellers har den dominerende trend været en voksende træthed med regeringspartiet Forenet Rusland, der har mistet sit flertal i flere byråd landet over.

Noget af den samme træthed har tilsyneladende gjort sig gældende i den lille landsby Povalikhino, der tæller blot 242 indbyggere – og 562, hvis man tæller oplandet med.

I hele Kostroma-regionen, hvor Povalikhino ligger, gik Forenet Rusland fra 51 procent af stemmerne i 2015 til 32 procent ved dette valg. Det har muligvis smittet af på opbakningen til borgmester Nikolaj Loktev, der netop er fra Forenet Rusland.

Borgmesteren tog ikke længere sit ansvar alvorligt, siger landsbyens butikbestyrer Irina til BBC.

»Hvis vi kunne have stemt imod alle, havde vi gjort det. Men nu fik vi mulighed for at stemme på Marina, og så gjorde vi det,« siger hun.

Chefen for Ruslands Centrale Valgkommission, Ella Pamfilova, kan ikke se, der er noget galt med valget af rengøringsassistenten til borgmester. Heller ikke, at hun opfattede sig selv som en »falsk kandidat«.

»Folk har forskellige motiver til at stille op. Alle betingelser er opfyldt, de nødvendige dokumenter indsendt, og der er ikke blevet snydt med afstemningen,« siger Ella Pamfilova til radio Govorit Moskva.

Den seneste uge har Marina Udgodskaja gemt sig fra al opmærksomheden, men efter planen har hun onsdag sidste dag som rengøringsassistent på rådhuset, og torsdag begynder hun så som borgmestester samme sted.

»Jeg har ingen anelse om, hvad stillingen indebærer,« siger Marina Udgodskaja til Podjom og lufter muligheden for på en eller anden måde at omgøre valget.

Men så skal hun selv betale for nyvalg, siger Pensionistpartiet, som hun stillede op for. De har tilgengæld lovet at klæde hende på til det nye job. Det samme har de lokale beboere.

Den afgående borgmester er ikke så bekymret.

»I det mindste kender hun stedet godt,« siger Nikolaj Loktev til BBC.