Regeringsrokade slut i Grønland: Nu tager de udlandet fra ham

Grønlands landsstyreformand, Mute B. Egede, overtager udlandsområdet fra toppolitikeren Pele Broberg, efter at han i Berlingske tog afstand fra ordet Rigsfællesskabet og tog hul på en sprængfarlig debat om at begrænse stemmeretten.

Pele Broberg er medlem af partiet Naleraq. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er kendt for sine hårdtslående ord. Nu er det slået officielt fast, at Pele Broberg ikke længere får lov til at være udenrigsminister efter en netop overstået regeringsrokade i Nuuk.

I stedet tager landsstyreformand Mute B. Egede over på posten, skriver det grønlandske medie sermitsiaq. AG.

Pele Broberg beholder dog posten som minister for erhverv og handel.

Han nåede at være Grønlands udenrigsminister i fem måneder, før stormen ramte.

Den blæste op, efter at Pele Broberg slog fast i et interview med Berlingske, at han ikke længere vil bruge begrebet Rigsfællesskabet, fordi det efter hans mening dækker over dansk overherredømme.

Rigsfællesskabet er et misvisende ord, mente den grønlandske minister.

»Danmark kan have et rigsfællesskab mellem Jylland og Fyn, hvis man har lyst, eller med Færøerne, hvis de er enige om det. Det har efter min mening ikke så meget med Grønland at gøre,« sagde Pele Broberg.

Han satte samtidig spørgsmålstegn ved, om andre end borgere med inuitbaggrund skal kunne deltage i en kommende folkeafstemning om selvstændighed.

»Det er jo ikke meningen, at de, der koloniserede landet, skal have lov at bestemme, om de vil blive ved med det eller ej,« sagde Pele Broberg, der er valgt for det nationalkonservative parti Naleraq.

Naleraq er med i den grønlandske koalitionsregering, som er ledet af Mute B. Egede fra det tre gange større venstreorienterede parti IA.

Pele Brobergs udtalelser har været med til at udløse en krise i regeringen, hvor både IA og koalitionens konservative støtteparti var stærkt utilfredse. Atassuts formand, Aqqalu Jerimiassen, meddelte til det grønlandske medie KNR, at han ikke længere har tillid til Broberg som minister.

I IAs rækker krævede flere, at Pele Broberg som minimum blev flyttet fra posten som udenrigsansvarlig. Det er nu sket.

Mute B. Egede siger til Sermitsiaq. AG, at konflikter ikke må overskygge koalitionens politik.

»Vi har i koalitionen haft en dialog og er blevet enige om at gøre dette (rokere på ansvarsområderne, red.). Det vigtigste for os er, at vores mål og visioner er i førersædet. Og ikke mindst at vi arbejder for landets og befolkningens bedste.«

Pele Broberg havde også klimaet som sit område, men det overtager Mute B. Egede også.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Pele Broberg og Mute B. Egede, men det er endnu ikke lykkedes.