Præsident bekræfter, hvad ingen har villet indrømme i flere årtier: USA er til stede i Taiwan

For første gang i flere årtier bekræfter Taiwan, at amerikanske tropper er til stede på øen, hvor de træner lokale soldater.

 
I November 2020 afviste Taiwans forsvarsministerium at der var amerikanske tropper i Taiwan. Nu erkender Taiwans præsident, at amerikanske soldater er til stede i Taiwan for at træne taiwanesiske soldater. Video: CNN. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spændingerne tager til i Taiwan, der med sin placering kun 200 kilometer fra den kinesiske kyst er blevet centrum for uenighederne mellem USA og Kina.

Som den første præsident i flere årtier bekræfter Tsai Ing-wen, at amerikansk militær er til stede på øen, hvor de hjælper med at træne taiwanesiske soldater.

Det bekræfter hun i et interview med CNN, hvor hun forklarer, at »truslen fra Kina stiger hver dag«.

Interviewet fandt sted kort tid efter, at USAs præsident, Joe Biden, på et vælgermøde fik sagt, at USA er klar til at forsvare Taiwan, hvis den seneste tids stigende spændinger med Kina skulle udvikle sig til en regulær krig.

»Det er vi forpligtet til,« lød det fra præsidenten i sidste uge.

Det går stik imod, hvad den amerikanske linje hidtil har været, og flere politiske kommentatorer har spekuleret i, hvorvidt der er tale om en fortalelse fra præsidenten.

Kom ikke for tæt på

I 2020 lagde det amerikanske militær en video op, der viste US Army Special Forces træne soldater i Taiwan. Videoen blev efterfølgende slettet. I november 2020 afviste Taiwans forsvarsministerium, at amerikanske tropper trænede lokale soldater på øen.

Tsai Ing-wen præciserer ikke, hvor mange amerikanske soldater, der er i Taiwan i øjeblikket, men forklarede, at det er færre, end folk tror.

»Vi har en bred vifte af samarbejder med USA med det formål at øge vores forsvarskapacitet.«

Forholdet mellem Taiwan og Kina er særdeles højspændt. Tidligere på måneden beskrev Taiwans forsvarsminister, Chiu Kuo-cheng, forholdet til Kina som værende »det værste i over 40 år«.

Kina anser Taiwan for at være landets eget territorie. Taiwan mener selv, at det er et uafhængigt land og har understreget, at det til enhver tid vil forsvare sine friheder og sit demokrati.

»Vi er en ø med 23 millioner mennesker, der hver dag hårdt prøver at beskytte os selv og vores demokrati, så folk har den frihed, de fortjener,« siger Tsai Ing-wen til CNN.

Allerede i sidste uge advarede Kina USA mod at blande sig i Taiwans anliggender.

Wang Wenbin, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, udtalte, at USA »bør handle og tale forsigtigt i forhold til Taiwan-situationen«.