Pave Frans er flygtningenes ven – men flere af hans kardinaler støtter den yderste højrefløj

Efter sit valg i 2013 har pave Frans søgt at rense ud i den katolske kirkes konservative kredse. Oppositionen har nu samlet sig om en af pave Frans' stærkeste modstandere, den ultrakonservative kardinal Burke.

Italiens vicepremierminister og indenrigsminister, Matteo Salvini, kysser et krucifiks under en tale forud for valget til Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alessandro Garofalo/Ritzau Scanpix

Da den højreorienterede italienske politiker Matteo Salvini rejste sig for at sige, at han håbede at blive en bedre kristen, selv om han var fraskilt og en førsteklasses »synder«, smilede en af de ultrakonservative kardinaler og klappede på forhøjningen bag ham.

»På min egen beskedne måde forsøger jeg i mit professionelle virke at gøre mit bedste for at hjælpe de 60 millioner italienere med det, der ikke afhænger af os alene,« sagde Italiens nationalistiske og migrationsfjendtlige indenrigsminister i oktober.

Han talte på et katolsk universitet lige uden for Vatikanet, og selv om kardinal Raymond Burke – den reelle leder af oppositionen til pave Frans i den katolske kirke – klappede ihærdigt af Salvini, har paven selv været mindre imponeret af Salvinis »professionelle virke«.

Matteo Salvini har blandt andet sørget for, at de italienske havne blev blokeret for skibe fulde af desperate migranter, og han har arbejdet på at destabilisere EU ved at se stort på unionens regler og indirekte undergrave den fælles valuta. Dagen efter Salvinis storsejr ved valget til Europa-Parlamentet advarede Frans om, at nogle såede frygt, som gjorde folk »intolerante, tillukkede og måske endda – uden at erkende det – racistiske«. En advarsel, han havde gentaget i måneder.

Matteo Salvini, Italiens indenrigsminister

»Jeg bryder mig ikke om dem, der inviterer imamer ind i kirken.«


Men hvor paven er trådt frem som en af de varmeste fortalere for flygtninge og migranter verden over, har migrationsfjendtlige politikere med folkelig appel vundet stadig mere støtte blandt de engang så magtfulde konservative skikkelser i kirken, som er blevet kørt ud på et sidespor i Frans' epoke.

Kardinal Burke og de øvrige ærkekonservative arbejder på at give de nationalistiske politikere et kirkeligt alibi ved at hylde dem som fortalere for vestlig kristendom og traditionelle værdier i en tid præget af det, de ser som en invasion af muslimske migranter. Kardinalernes støtte har bidraget til at skærme de populistiske politikere mod kritik fra Pavens allierede og lettet deres appel til konservative katolske vælgere.

Salvini splitter kirken

Katolske biskopper, som står bag Pavens inkluderende vision, har kritiseret de nationalistiske ledere i Polen, Ungarn og USA for deres kontante indstilling til migration, men de selvsamme politikere har nydt støtte fra en lille, men højrøstet gruppe af konservative gejstlige. Og denne dynamik er måske intetsteds stærkere end i Pavens egen baggård.

Salvinis parti begyndte som en regional selvstændighedsbevægelse, der hyldede Po-flodens hedenske kræfter, men han har personligt brugt år på at pleje sit forhold til kardinal Burke.

»Salvini søger ikke at blive enig med kirken – han søger en forståelse med de elementer i kirken, som er positivt indstillede over for ham,« siger Andrea Riccardi, grundlægger af Comunità di Sant'Egidio, en katolsk gruppe tæt på Frans.

Den amerikanske kardinal Raymond Leo Burke. Fold sammen
Læs mere

Paven vil kun tale om sin bekymring for den fremvoksende nationalisme og populisme i generelle vendinger, og han glider af på direkte spørgsmål om Matteo Salvini.

»Jeg må indrømme, at jeg er uvidende om dette, og at jeg ikke forstår italiensk politik,« sagde han tidligere på måneden i flyet på vej hjem fra Rumænien, da han blev spurgt om Salvinis brug af katolske symboler under valgkampen.

Men gejstlige i Frans' inderkreds har lagt afstand til det, de ser som Salvinis udnyttelse af rosenkranse og krucifikser, og det samme gælder hans bønner til jomfru Maria om en valgsejr. De skærer tænder, når han citerer Johannes Paul II eller Frans' umiddelbare forgænger, Benedikt XVI, for at vise, at hans synspunkter er på linje med kirkens.

»Benedikt er pave«

Men udstødte konservative kardinaler har taget Salvini i forsvar.

»Der er lande, som ønsker at afkristne Italien og Europa, mens Salvini er gået tilbage til EUs skytshelgener, til dens kristne rødder,« sagde kardinal Gerhard Ludwig Müller således til avisen Corriere della Sera tidligere i denne måned.

Pave Frans fyrede i 2017 Müller som kirkens øverste ansvarlige for doktrinære forhold, og dermed fjernede han også en magtfuld ideologisk modstander.

Kort efter sit valg i 2013 fordømte den nye pave »globaliseringen af ligegyldighed« under sit skelsættende besøg på et af Middelhavets migrationscentre, den italienske ø Lampedusa. Matteo Salvini skrev dengang, at paven burde være bekymret over »globaliseringen af illegal« migration.

I september 2016 gik Salvini rundt på sit partis årlige festival, da han fik øje på »denne utrolige T-shirt!«, som han udbrød. Den viste en forvirret pave med hænderne på kinderne som Macaulay Culkin på plakaten til filmen »Alene hjemme«. Nedenunder stod ordene »Min pave er Benedikt«.

»Jeg kan godt lide alle mennesker, men Benedikt er pave,« sagde Salvini og tilføjede:

»Pave Benedikt havde meget klare forestillinger om islam og sameksistens. Jeg bryder mig ikke om dem, der inviterer imamer ind i kirken.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist