Olienation hævder at blive vært for FN-klimatopmøde: Vi er fortsat forpligtet til at beskytte planeten

Dubais enehersker annoncerede torsdag på Twitter, at De Forenede Arabiske Emirater skal afholde FNs klimatopmøde COP28 i 2023. Men kan en nation, der ligger på en ottendeplads i olieproduktion på verdensplan, være vært for et klimatopmøde, hvor en række af de deltagende lande vil sætte en slutdato på deres olie- og gasproduktion?

Noget tyder på, at De Forenede Arabiske Emirater kan blive værtsland for FNs klimatopmøde i 2023. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Haider/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan en olienation være vært for et globalt klimatopmøde?

Ja, mener Dubais enehersker, Sheik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, som torsdag udmeldte på sin Twitter-profil, at De Forenede Arabiske Emirater (FAE) bliver værtsland for FNs klimatopmøde, COP28, som skal afholdes i november 2023. Det skriver Reuters.

»Vi vil gøre brug af alle vores ressourcer for at gøre topmødet til en succes. De Forenede Arabiske Emirater er fortsat forpligtet til global klimahandling og til at beskytte planeten.«

De Forenede Arabiske Emirater ligger på en ottendeplads i verden for lande med den største olieproduktion.

Med en lagerbeholdning på knap 99 milliarder tønder olie, udgør olieproduktionen en afgørende rolle i nationens økonomi. Det estimeres, at FAE i løbet af de seneste 40 år har tjent omkring 300 milliarder dollar (knap 2.000 milliarder danske kroner).

Beløbene kan synes svimlende, og på trods af at FAE ikke er den første olienation, som skal afholde klimatopmødet, er FAE det hidtil største. Lande som Qatar og Indonesien har nemlig også været værter for det omtalte topmøde, men når det kommer til olieproduktion, når de ikke FAE til sokkeholderne.

I løbet af de seneste år har nationen dog udarbejdet en række tiltag, som ifølge dem skal være med til at nedsætte udslippet af drivhusgasser markant. Herunder det såkaldte Net Zero by 2050 initiativ, som har til formål at skære De Forenede Arabiske Emiraters udslip ned til nul i 2050.

Dette initiativ satte FAE i gang i oktober, kort før dette års topmøde.

Hvor De Forenede Arabiske Emirater i olieproduktion som sagt ligger på en ottendeplads, er forbruget dog en helt anden historie. Her holder nationen nemlig kun en 23.-plads, og olien udgør altså ikke en lige så afgørende rolle i udslippet af drivhusgasser, som den vil gøre i de lande, som køber olien.

FAEs minister for klimaforandringer og miljø, Mariam bint Mohammed Almheiri, forklarer på Twitter, at FAE er klar til at være vært for et møde, som mobiliserer lande til at booste deres forsøg på at komme klimaforandringer til livs:

»At være værter for denne globale forsamling vil give os den perfekte mulighed for at involvere det mest dynamiske segment af samfundet - vores unge - i de møder og forhandlinger, der i sidste ende vil sikre en bæredygtig fremtid for kommende generationer.«

FN har endnu ikke bekræftet, om De Forenede Arabiske Emirater bliver vært for COP28. Det næste klimatopmøde, COP27 i november 2022, skal afvikles i Egypten.