Nyt studie ændrer opdagelsen af Antarktis: Historiebøgerne skal skrives om med mere end 1.300 år

Noget tyder på, at maorierne fra New Zealand var de første mennesker, der satte blikket mod Antarktis og dets farvande. Det konkluderer et nyt studie, der omskriver historiebøgerne.

Opfattelsen har længe været, at Vesten var først til at opdage Antarktis. Men det syn ændrer nyt studie på. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årtier har historikere og forskere hævdet, at Antarktis blev opdaget af europæere og amerikanere.

Men nu viser et nyt studie, at det formentlig er det indfødte maorifolk i New Zealand, der først opdagede det kolde landskab mod syd.

Det skriver CNN.

Et studie offentliggjort i Journal of the Royal Society of New Zealand tyder på, at maorierne allerede i det 7. århundrede skulle have sejlet mod det sydligste kontinent.

Det er mere end 1.300 år, før europæerne kom på de kanter, da deres rejser dertil kan spores tilbage til begyndelsen af ​​det 19. århundrede.

Den første bekræftede observation af Antarktis er længe blevet tilskrevet en russisk ekspedition i 1820.

Den første registrering af en person, der træder i land på Antarktis, krediteres en amerikansk opdagelsesrejsende i 1821, skriver CNN.

Men nu må historiebøgerne altså formentlig skrives om, da det nye studie finder beviser fra langt tidligere sejladser foretaget af maorierne.

»Vi finder polynesiske fortællinger om sejlads mellem øerne, herunder rejse i Antarktis' farvande af Hui Te Rangiora og hans besætning på skibet »Te Ivi O Atea«, sandsynligvis i det tidlige 7. århundrede,« fortæller en af forskerne bag studiet, Priscilla Wehi.

Forskerne har særligt studeret »mundtlig historie«, som ifølge Wehi længe har været overset, såvel som skriftlig litteratur for at afdække maoriernes rejser til Antarktis.

»En af de spændende ting, der kommer ud af dette arbejde, er, at det viser, hvordan mundtlig tradition virkelig kan betragtes som en pålidelig kilde til bevis sammen med arkæologiske og paleoøkologiske data,« forklarer Wehi.

»Når du sammenholder alle observationer, er det tydeligt, at maorierne har en meget lang historisk forbindelse til Antarktis.«