Nyt angreb på Trump i Ukraine-sagen fra Kongressens kontrolorgan: »Trump havde ingen ret til at tilbageholde penge«

USAs præsident, Donald Trump, bliver angrebet fra flere sider for ikke at have overholdt lovgivningen, da han indefrøs milliardbeløb til Ukraine. Nu rammer Kongressens kontrolorgan ham også i en skarp kritik af hans handlemåde.

 

Kort før rigsretssagen mod den amerikanske præsident, Donald Trump, går i gang, bliver han ramt af endnu en hård kritik, der kan skade hans sag i Senatet.

Denne gang kommer kritikken fra Kongressens upartiske kontrolorgan GAO, der beskylder præsidenten for uretmæssigt at have tilbageholdt 214 millioner dollar i militær bistand til den ukrainske regering uden at have et lovligt grundlag for at gøre det, skriver The Wall Street Journal.

GAO skriver i et brev til den amerikanske budgetstyrelse, at det ikke er tilladt for præsidenten at træffe den slags beslutninger. Det er budgetstyrelsen imidlertid lodret uenig i og henholder sig til, at præsidenten havde al mulig ret til at tilbageholde pengene, hvis man ville sikre, at de ikke endte i de forkerte lommer.

Men det magtfulde kontrolorgan er klar i mælet. Præsidenten havde ganske enkelt ikke beføjelser til at træffe den slags beslutninger og »erstatte sine egne politiske prioriteter med dem, Kongressen har lovgivet om«.

Kontrolorganet GAO regnes for at være upartisk og er den øverste kontrolinstans, når det drejer sig om at holde øje med de penge, der bevilges af den amerikanske kongres.

Kritikken er et slag mod Trump

Om denne markante tilbagevisning af lovligheden i det, som Trump gjorde, da han indefrøs de mange penge, betyder noget for Republikanerne i Kongressen, er næppe sandsynligt. Men det er endnu en skarp kritik af Trumps forsøg på at fryse pengene inde.

Trumps forklaring er, at han ikke ville give pengene fri, før han var sikker på, at de ikke endte i de forkerte lommer. Demokraterne i Kongressen hævder, at alt tyder på, at Trump lagde pres på den ukrainske regering for at finde smuds på Hunter Biden, søn af Demokraternes tidligere vicepræsident Joe Biden, som er Trumps potentielt værste konkurrent ved det kommende præsidentvalg i november.

Trump skulle ifølge Demokraterne have oplyst Ukraine om, at landet ikke ville modtage penge, før det indledte en undersøgelse af Hunter Bidens rolle som bestyrelsesmedlem i et af Ukraines største energiselskaber Burisma.

En høring i Kongressen har ifølge Demokraterne allerede vist, at der var urent trav i Det Hvide Hus, og at præsidenten misbrugte sin magt ved under en telefonsamtale med Ukraines præsident at tvinge ham til at indlede en undersøgelse af Joe Bidens søn.

Ifølge Demokraterne håbede Trump på, at undersøgelsen ville munde ud i belastende materiale om Hunter Bidens aktiviteter – materiale, der kunne bruges af Trump under den kommende valgkamp.

»Vi er uenige med GAO. Vores opgave er at sikre, at skatteydernes dollar er rigtigt brugt i overensstemmelse med præsidentens prioriteter og med loven,« sagde talskvinden for budgetstyrelsen, Rachel Semmel, i en erklæring til The Wall Street Journal.

Repræsentanternes Hus, som kontrolleres af et flertal af demokrater, har besluttet at gennemføre en rigsretssag mod præsidenten. Sagen går i gang om kort tid. Men udfaldet vil – som sagen står lige nu – næppe få nogen betydning for Trump, fordi Senatet kontrolleres af et republikansk flertal. Så derfor er forventningen, at Trump klarer frisag.