Nu svarer Jeppe Kofod på kritikken: »Vi lader ingen i stikken«

Udenrigsministeren svarer nu på den kritik, der de sidste dage er vokset i styrke. Ministeriet er i fuld gang med at hjælpe de afghanere, der har arbejdet for Danmark siger han - efter krav om, at Danmark skal gøre som USA.

Jeppe Kofod vil ikke tale om tolkeaftalen før om ti dage, hvor han skal mødes med forligspartierne bag tolkeaftalen. Der er mere og mere tvivl om, hvorvidt tolkeaftalen er holdbar i den nuværende situation i Afghanistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afbrød torsdag aften kortvarigt sin ferie.

I en e-mail skriver han til Berlingske, at cirka 30 lokalt ansatte fra den danske ambassade i Kabul i Afghanistan nu har søgt om hjælp gennem den såkaldte tolkelovgivning.

»Helt konkret kan jeg oplyse, at der i talende stund er knap 30 personer, der har søgt om hjælp via tolkeaftalen. Det er over halvdelen af de lokalansatte på ambassaden. De sager igangsætter vi behandling af. Så vi er i fuld gang,« skriver udenrigsministeren i en redegørelse.

Det har ikke været muligt at tale med ham personligt på grund af ferien.

Udenrigsministeren er under voksende pres, efter en række lokaltansatte afghanere har udtrykt stærk utryghed over Danmarks behandling af dem.

I en aktindsigt, som Berlingske har fået adgang til, giver de lokale, der har arbejdet for Danmark i årevis, udtryk for, at de frygter at blive efterladt til et hævngerrigt Taleban. Den islamististiske bevægelse har overtaget mere og mere af landet, efter Danmark, USA og resten af de allierede stryrker påbegyndte tilbagetrækningen fra Afghanistan.

Ikke som USA

Mens USA har valgt at tilbyde asyl til de lokaltansatte, henviser Danmark afghanerne til den såkaldte tolkeaftale. Den medfører, at de som udgangspunkt skal blive i landet, medmindre de kan bevise, at de er truet på livet.

Jeppe Kofod siger, at Danmark har fået 30 ansøgninger om hjælp inden for rammerne af tolkeaftalen, som bliver behandlet, så hurtigt det kan lade sig gøre. Men Kofod nævner intet om, hvorvidt han vil drøfte en evakuering af de mest truede lokalt ansatte.

Hvilken del af tolkeaftalen, de 30 har søgt, vides ikke. Tolkeaftalen levner først i sidste instans mulighed for at komme til Danmark for at få politisk asyl. De andre muligheder er økonomisk støtte til at flytte et andet sted hen, få økonomisk støtte til at åbne en virksomhed samt forskellige uddannelsesmuligheder.

Jeppe Kofod skriver, at han hele tiden har opfordret de ansatte til at søge hjælp via tolkeaftalen, men han nævner intet i e-mailen om, hvorvidt tolkeaftalen nu er i spil, som flere partier ønsker, således at Danmark følger briternes og amerikanernes eksempel og evakuerer de afghanere, der har arbejdet for de allierede styrker.

»Vi lader ingen i stikken«

Kofod går også rette med de politiske partier, der de seneste dage har ønsket at se tolkeaftalen igennem en gang til.

»Hjælpen forudsætter selvfølgelig, at man ansøger om hjælp og får en individuel vurdering og sagsbehandling. Det mener jeg er både rimeligt og ordentligt, og det er præcis det, der allerede er aftalt med et bredt flertal af Folketingets partier. Det er simpelthen forkert at give indtryk af, at Danmark ikke hjælper dem, der har hjulpet os,« skriver han.

»Danmark lader ikke nogen i stikken,« skriver han med henvisning til et citat fra Venstre forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt, der onsdag sagde, at vi ikke vil lade »nogen i stikken«, og at man derfor skulle se på dele af tolkeaftalen igen.

Jeppe Kofod påpeger også, at der om få dage skal være møde i forligskredsen, hvor han vil være åben for alle forslag.