Nu sænker populær vaccineproducent aldersgrænsen markant

Allerede til juni kan coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech være klar til brug for børn helt ned i 12-årsalderen, hvis BioNTechs ansøgning til Det Europæiske Lægemiddelagentur bliver godkendt. Virksomheden har allerede planlagt at undersøge vaccinens effekt på endnu yngre børn.

 
Danskerne er i fuld gang med at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som det er nu, er vaccinen fra Pfizer/BioNTechs kun godkendt til aldersgruppen fra 16 år og op efter. Men fremover skal også børn i alderen 12 til 15 år tilbydes vaccinen, hvis det står til BioNTech, der står bag udviklingen af den populære vaccine.

Uğur Şahin, medstifter af BioNTech, oplyser til Der Spiegel, at virksomheden allerede på onsdag vil være klar til at indsende en ansøgning om godkendelse af brug af vaccinen til børn i alderen fra 12 til 15 år til Det Europæiske Lægemiddelagentur.

Hvis ansøgningen fra BioNTech bliver godkendt, kan de 12 til 15-årige allerede fra juni forvente at blive vaccineret i Europa, forklarer Uğur Şahin. I USA kan det ske endnu tidligere, da virksomheden allerede i starten af april sendte en ansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder.

De ældre skolebørn kan altså muligvis have udsigt til, at de kan blive vaccineret inden næste skoleår. Vaccination af børn ses ifølge flere eksperter som et afgørende skridt mod flokimmunitet, hvilket kan være med til at sætte et punktum for pandemien.

Ægteparret Uğur Şahin og Oezlem Tuereci står bag den succesfulde virksomhed BioNTech. Parret er blevet tildelt flere priser og hæder for deres arbejde i at udvikle en effektiv coronavaccine. De har blandt andet modtaget det ærefulde »Bundesverdienstkreuz«, der bliver uddelt af den tyske stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Gora / POOL.

De første undersøgelser af børn, der har modtaget vaccinen, viser gode resultater ifølge BioNTech. Undersøgelsen viste et højt antistofrespons fra vaccinen blandt 12 til 15-årige. De deltagende børn tolererede vaccinen godt, og vaccinen tilbød dem en »100 procent beskyttelse« mod virussen, skriver The Guardian.

Uğur Şahin forventer, at Europa ville have opnået flokimmunitet i juli eller august. Det kan dog kun ske, så længe resten af ​​verden også har virussen under kontrol, understreger han.

Virksomheden BioNTech er også gået i gang med at teste vaccinen på babyer og mindre børn.

»I juli kan vi forvente at have resultater for 5-12-årige og i september for yngre børn. Evalueringen tager omkring fire til seks uger,« forklarer forskeren til Der Spiegel.