Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Omfanget af den katastrofe, som i lørdags ramte østaten Tonga i Stillehavet, er først nu ved at gå op for omverdenen.
Et pludseligt vulkanudbrud under havoverfladen udløste en tsunami, der har dræbt et ukendt antal mennesker og smadret store dele af østaten.
Først nu er nødhjælpen ved at nå frem til øen, men det bringer nye problemer med sig til den afsidesliggende stat.
For hvor resten af verden i to år har kæmpet mod coronavirussen, så har Tonga nærmest været forskånet for alvorlige konsekvenser af pandemien. Det kan være slut nu, frygter eksperter.
Mens østatens beboere desperat kæmper for at få renset øernes landingsbaner i lufthavnene, så nødhjælpsfly kan lande, frygter blandt andet UNICEF, at nødhjælpsarbejderne vil tage coronavirussen med til øen, på et tidspunkt hvor beboerne i forvejen er særdeles udsatte.
»Det vigtigste nu er, hvordan vi undgår at medbringe corona til landet. Uanset alt det gode, som vi kan bringe til øen, så vil hjælpen og situationen blive undermineret, hvis man også har covid-19 med til landet,« siger Jonathan Pryke, der er direktør for et øinitiativ på Lowy Institute i Sydney, en uafhængig tænketank, til The New York Times.
Det er en gammelkendt historie, at afsidesliggende øer kan blive særligt hårdt ramt, hvis de pludselig får sygdomme til øerne, som befolkningerne ikke er vant til.
Historien viser, at sygdomme som mæslinger og influenza, der måske er mindre farlige for befolkninger i lande, hvor de ofte forekommer, har kostet mange mennesker livet, når de er gået i land på en ø, hvor ingen tidligere har været smittet med de pågældende sygdomme.
En kamp
Det er en stor og omfattende kamp at få gang i nødhjælpsmaskineriet, der kan skaffe vand, fødevarer og nødvendigt udstyr til indbyggerne på Tonga.
Øboerne blev lørdag ramt af en tsunami, der har ødelagt dele af de mange øer, der hører til landet.
Katastrofen er så stor, at det tog hele tre dage, før omverdenen overhovedet hørte fra landets regering, og samtidig har det taget flere dage for den første nødhjælp at nå frem til øerne.
Der rapporteres om omfattende vand- og fødevaremangel på øerne, og skader i lufthavne og havne gør, at nødhjælp fra blandt andet New Zealand og Australien endnu ikke for alvor er begyndt at komme til øen.