Nu er alarmen gået i Irak. USA trækker personel ud af landet af frygt for terrorangreb

USA frygter en stor terroraktion i Mellemøsten især i Irak, hvor man begynder at lukke ned for alt, der ikke er en del af et akutberedskab. Iran er den skyldige, siger amerikanerne, der har trukket store flådestyrker til området.

FILE PHOTO: Den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo og hans kone Susan ses her i Irak under et tidligere besøg. USA frygter nu et terrorangreb mod soldater i Irak. Andrew Caballero-Reynolds/Pool via REUTERS/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL New

Det amerikanske udenrigsministerium har beordret alle USA-borgere, som ikke indgår i et akut-beredskab, ud af Irak

Udenrigsministeriet har ikke meddelt hvorfor, men frygten for et iransk-støttet terrorangreb mod amerikanske statsborgere og soldater i Irak er steget betydeligt inden for de seneste par uger.

Store amerikanske flådestyrker er sendt til området ud for Irans kyst, og den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har flere gange advaret iranerne om, at hvis de retter et terrorangreb mod USA eller andre allierede i området, så får det konsekvenser for præstestyret i Teheran. Pompeo har været på rundrejse i Europa og i Rusland og har en gang afbrudt rundrejsen for at koncentrere sig om krisen i Mellemøsten.

Der har ikke været noget konkret fremme om, hvad amerikanerne frygter ud over, at det drejer sig om omfattende terroraktioner. Der har angiveligt været sabotageaktioner mod Saudi-Arabiens tankskibe, og der har også været rygter fremme om regulære droneangreb mod Saudirabiske olierørsledninger. Men intet er blevet bekræftet fra uafhængig side.

Terror?

Amerikanerne påstår, at iranerne vil forsøge at ramme USA både med terror og forsøge at skabe usikkerhed om økonomien, hvilket blandt andet kan ske ved at ramme olieproduktionen i Mellemøsten på et tidspunkt, hvor iranener på grund af amerikanske sanktioner får sværere og sværere ved at sælge deres olie på verdensmarkedet.

Samtidig har The New York Times skrevet om, at det amerikanske forsvarsministerium har lagt planer for en optrapning af tilstedeværelsen ved grænserne op til Iran med udsendelse af op mod 120.000 amerikanske soldater med de fly, skibe og forsyningsenheder, en sådan operation kræver. Det har fået frygten frem om, at USA forbereder en militær aktion mod Iran som den, amerikanerne gennemførte i 2003 mod Irak sammen med en række allierede.

Planerne er kommet i stand på foranledning af Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, og andre høge, skriver avisen. De taler dog ikke for en egentlig invasion af Iran, som ville kræve langt flere soldater på jorden, fortæller embedsmænd, men blot om en forsikring, hvis iranerne skulle foretage et terrorangreb.