Minister undskylder: Kritik af barnløse kvinder var ufølsom

Japans finansminister lagde skylden for det faldende befolkningstal på "de folk, der ikke får nok børn."

Japans premierminister Shinzo Abe (t.h.) kigger lidt ud i mellemdistancen under et møde i det japanske underhus. Til venstre ser finansminister Taro Aso lidt mere sammenbidt ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: ISSEI KATO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Japans finansminister måtte i går ud og undskylde sit sprogbrug efter at have sagt, at barnløse folk bar skylden for landets faldende befolkningstal og stigende sociale omkostninger.

Ministeren, Taso Aso, sagde søndag, at Japans nationale sundhedssystem bidrog til japanernes lange levetid. Japanerne lever næsten 30 år længere end i 1940erne, da ministeren selv blev født, påpegede han.

»Nogle giver de ældre skylden« for en befolkningssammensætning med høje udgifter til medicin og sundhedspleje, tilføjede han. »Men det er forkert. Det er mere problematisk, at folk ikke får nok børn.«

Tirsdag måtte Taro Aso så undskylde, da medlemmer af landets underhus havde krævet, at han trak sin bemærkning tilbage. Aso beklagede, hvis folk havde fundet hans kommentar »ubehagelig.«

Finansminister Taro Aso

»Den aldrende befolkning kombineret med et faldende antal børnefødsler er et alvorligt problem.«


Finansministerens ord faldt under en tale, som handlede om forhold som fødselsrater, aldring, sundhedsomkostninger og pensionsalder. Og selv om ministeren trak sin bemærkning tilbage og beklagede den, mente han fortsat, at den var taget ud af sammenhængen.

Den 78-årige Taro Aso er blot én af flere konservative medlemmer af premierminister Shinzo Abes regering, der somme tider beskylder kvinder uden børn for at bære ansvaret for landets befolkningsmæssige udfordringer. Han kom med omtrent den samme beskyldning i 2014.

Børn er kvindernes ansvar

Dødstallet har i flere år været højere end fødselstallet i Japan, og landets befolkningstal faldt med næsten en million i årene 2010-15. Færre fødsler betyder færre arbejdere til at betale for en stadig voksende gruppe af pensionister - en tendens, som belaster både pensions- og sundhedssystemerne.

Premierminister Shinzo Abe pralede i januar af, at 67 procent af de japanske kvinder var ude på arbejdsmarkedet - et rekordhøjt tal. Men mange af dem er parkeret i underordnede stillinger og servicefunktioner.

I Japan bærer kvinderne samtidig hovedansvaret for børneopdragelsen, mens mændene lægger rigtig mange timer på deres arbejde. Disse faktorer bidrager til at reducere kvinders muligheder for at gøre karriere på arbejdsmarkedet. Samtidig bremser det økonomien på et tidspunkt, da de japanske arbejdsgivere døjer med mangel på arbejdskraft.