Microsoft presser Trump til at acceptere købet af TikTok: »Det er arbejdspladser, det drejer sig om«

Den amerikanske præsident, Donald Trump, vejer for og imod at tillade Microsoft at købe sig ind i den kinesiske sociale medieplatform TikTok.

 
Donald Trump set sig sur på en populær kinesisk-ejet app og snakker om et forbud. Men kan Trump overhovedet forbyde TikTok? Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Det sociale medie TikToks brugere er gået totalt amok ved udsigten til, at den amerikanske præsident, Donald Trump, vil forbyde mediet i USA, fordi det er kinesisk ejet og derfor kan udgøre en sikkerhedstrussel mod USA.

»Gå ikke i panik. Gå ikke i panik,« lød det fra flere brugere af den populære videoplatform i weekenden, da rygterne gik på, at et forbud mod TikTok var nært forestående.

Det er specielt teenagere, der bruger platformen til at dele videoer med, og TikTok er blevet så populær blandt unge, at en række store internationale techgiganter kæmper om at købe den.

Så Trump er blevet upopulær blandt disse teenagere, efter at han har antydet, at han overvejer at lukke TikTok i USA, fordi det er kinesisk ejet.

Trump mener, at vitale oplysninger om amerikanerne kan risikere at blive sendt videre til de kinesiske myndigheder. Og han er kommet dobbelt i modvind, fordi Microsoft også er gået til angreb, fordi selskabet overvejer at købe den amerikanske del af det kinesiske foretagende med 800 millioner aktive brugere.

I kontakt med Trump

Microsofts topchef, Satya Nadella, har været i kontakt med Trump, skrev Microsoft selv i en blogpost søndag. Men indtil nu svæver det i det uvisse, om Trump skrider til et forbud. Hvis han gør, er det med den samme begrundelse, som han anvender mod det kinesiske Huawei – at TikTok udgør en sikkerhedsrisiko, fordi kinesiske virksomheder har pligt til at sende deres oplysninger om brugerne videre til styret i Beijing, hvis de kræver det.

Microsoft siger, at de inden for uger går videre med forhandlingerne med TikToks ejer ByteDance, og at det amerikanske selskab gerne vil være i konstant dialog om det eventuelle køb med præsidenten. Men forhandlingerne ser ud til at fortsætte, og Microsoft siger også i blogposten, at købet vil være til stor gavn for USA i form af arbejdspladser og for finansministeriet i form af indtægter fra skatter.

Ingen sikkerhedsrisiko

Microsoft tilbyder også, at hvis de køber TikTok, så vil man tilbyde, at regeringen kan få lov til at se alt igennem for at konstatere, at platformen ikke udgør en sikkerhedsrisiko.

Ifølge CNN vil en handel betyde, at Microsoft vil eje og operere TikToks tjenester i USA, Canada, Australien og New Zealand. Selskabet har lovet, at al data lagres i USA og ikke i Kina, og TikToks kinesiske ejere har allerede sagt, at sådan er det også i dag. Ingen data fra USA bliver opbevaret i Kina, men i staten Virginia, hvor TikTok har hovedparten af sine amerikanske servere.

Men Microsoft understreger, at sikkerheden vil blive yderligere strammet med et eventuelt ejerskab til den amerikanske del af TikTok.

Om Trump vil give efter, vides ikke, men en kamp mod TikTok kan ikke helt sammenlignes med USAs kamp mod telegiganten Huawei, fordi dette selskab er dominerende på en lang række kommunikationsplatforme og også er langt fremme med 5G-teknologien, som bliver styrende i samfundet i løbet af få år med dets muligheder for udbredelsen af intelligent teknologi.

Den amerikanske regering er ude i en bitter kamp mod alt, hvad der er kinesisk. Men på den anden side lokker også muligheden for 10.000 arbejdspladser, som er blevet stillet i udsigt. Især under coronakrisen, hvor amerikanerne massivt har mistet deres arbejde.