Mens du sov: USAs senat forkaster humanitær hjælpepakke til grænseområde

Senatet, som har republikansk flertal, har forkastet en milliardstor humanitær hjælpepakke til migrantbørn ved USA's sydlige grænse, som Repræsentanternes Hus, der har demokratisk flertal, tirsdag havde godkendt. De første ti demokratiske kandidater var natten til torsdag i duel om, hvorvidt USA skal skifte til den private sundhedsforsikring med et offentligt sundhedssystem. Og ansatte i Huawei beskyldes for at samarbejde med kinesisk militær om forskning. Her er nattens historier fra det store udland.

MEXICO-US-MIGRATION
Arkivfoto. Det amerikanske senat har forkastet den nødhjælpspakke til immigrantbørn, som Repræsentanternes Hus tirsdag godkendte. I stedet vil Senatet præsentere sit eget bud på en nødhjælpspakke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Quetzalli Blanco/AFP/Ritzau Scanpix

Ansatte i Huawei samarbejder med militær om forskning

Flere ansatte i Huawei har samarbejdet med kinesisk militær i mindst ti forskningsprojekter det seneste årti.

Det skriver erhvervsmediet Bloomberg, der har gennemgået en række videnskabelige tidsskrifter og forskningsdatabaser.

Her fremgår det, at medarbejdere i Huawei har arbejdet sammen med kinesiske militærfolk om forskningsprojekter omhandlende blandt andet kunstig intelligens og radiokommunikation.

Derudover gælder det forskningsprojekter under militærets forskningsenhed, hvor der er blevet undersøgt nye måder at indsamle og analysere satellitfotos og geografiske koordinater.

Det tyder dermed ifølge Bloomberg på, at den kinesiske telegigant har et tættere bånd til militæret, end Huawei tidligere har oplyst.

De afhandlinger, som Bloomberg har fundet frem til, er underskrevet af forfattere, der beskriver sig selv som ansatte i Huawei. Derudover er telegigantens navn placeret tydeligt øverst på afhandlingerne.

Huawei afviser et samarbejde med militæret. Det skriver talsmand Glenn Schloss i et skrifteligt svar til Bloomberg.

- Huawei er ikke bekendt med, at dets ansatte offentliggør afhandlinger på egen hånd, skriver talsmanden.

- Huawei har ingen forskningssamarbejde eller noget partnerskab med institutioner, der er tilknyttet hæren.

Derudover understreger han, at telegiganten udelukkende udvikler og producerer kommunikationsprodukter, som lever op til civile standarder. Huawei er således ikke specialiseret i at lave produkter til militæret.

Det kinesiske forsvarsministerium har ikke besvaret Bloombergs henvendelser om sagen.

USA mistænker Huawei for at spionere for det kinesiske militær og sikkerhedstjenester, hvorfor Huawei anses som en cybertrussel af den amerikanske regering.

USA førte i maj Huawei på en sortliste, der betyder, at amerikanske selskaber, der vil sælge dele til Huawei, skal søge om tilladelse hos USA's handelsministerium.

/ritzau/

Senatet forkaster humanitær hjælpepakke til grænseområde

Senatet i USA forkastede onsdag en humanitær milliardstor hjælpepakke til migrantbørn ved USA's sydlige grænse.

Hjælpepakken var tirsdag blevet godkendt i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal, skriver nyhedsbureauet AP.

Men i Senatet er det Donald Trumps republikanske parti, der har flertallet.

Senatet har siden hen godkendt sin egen hjælpepakke til en værdi af 4,6 milliarder dollar - 30 milliarder kroner.

Den er nu sendt til forhandling mellem Repræsentanternes Hus og USA's præsident, Donald Trump, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, kritiserede onsdag i stærke vendinger situationen ved USA's grænse til Mexico, hvor hendes parti ønsker at yde humanitær hjælp med en hjælpepakke til næsten 30 milliarder kroner.

Der har været adskillige rapporter om dødsfald blandt fattige indvandrere og om "stærkt forsømte børn" ved grænseovergange i Texas.

Men den humanitære hjælpepakke var omstridt, da republikanerne siger, at demokraternes version ville svække Trump-administrationens kamp for at få antallet af indvandrere bragt ned.

Republikanernes hjælpepakke giver mere frihed til de institutioner, som ligger ved grænsen, og som har til opgave at hjælpe, hedder det.

Demokraternes version fastslog, at pengene kun måtte anvendes til humanitær hjælp.

- Pengene kan ikke bruges til senge i detentioner, til en grænsemur eller til politirazziaer, sagde demokraten Nita Lowey i Repræsentanternes Hus i en indirekte kritik af republikanernes hjælpepakke.

Et foto af en død migrant og hans døde datter på kun 23 måneder har været med til at gøre debatten om den humanitære hjælpepakke meget intens.

Fotoet er dukket op mange steder på internettet i denne uge, og har vakt opmærksomhed i forbindelse med debatten om humanitær hjælp i Kongressen.

- Dette er eksempler på adfærd, som ligger uden for civiliseret menneskelig adfærd, sagde Pelosi onsdag og understregede, at hun mener USA ignorerer dets forpligtelser over for menneskeheden.

Repræsentanternes Hus og Senatet skal nu blive enige om en pakke, inden Trump kan underskrive den som lov.

/ritzau/

To er dræbt og syv er såret efter nødlanding i Rusland

To personer er dræbt, og syv er såret, efter at et fly måtte nødlande i Rusland. De to dræbte er begge piloter.

Det skriver det russiske nyhedsbureau Sputnik.

Ifølge de lokale myndigheder i regionen Buryatia i det sydlige Rusland er 42 voksne og et barn blevet reddet ud af flyet.

Ulykken skal ifølge Sputnik være sket i lufthavnen i byen Nizhneangarsk.

- Myndighederne holder øje med situationen med flyulykken i Nizhneangarsks lufthavn, siger pressechefen i Buryatia, Alexey Fishev, til journalister.

- Et passagerfly foretog en nødlanding her. Det medførte, at to piloter mistede livet. Alle passagerer er i live.

/ritzau/

Første ti demokratiske kandidater duellerede om sundhedspleje

Sundhedspleje var det helt store tema, da de første ti demokratiske præsidentkandidater natten til torsdag dansk tid duellerede i en tv-debat på NBC.

Da de to forhåndsfavoritter til nomineringen som demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden og Bernie Sanders, først skal debattere natten til fredag dansk tid, var scenen sat til den 70-årige kvindelige outsider, Elizabeth Warren.

Det store debatemne var, om USA skal afskaffe den private sundhedsforsikring og skifte til et offentligt sundhedssystem, der dækker alle amerikanere.

Kun Elizabeth Warren og New Yorks borgmester, Bill de Blasio, der også stiller op, bakkede op om at afskaffe den private sundhedsforsikring.

Warren, der er leder i partiets progressive fløj, har oplevet en stigning i meningsmålingerne på det sidste.

Hun mener, at den private forsikring udnytter amerikanerne og langede ud efter dem, der mener, at en offentlig sundhedsforsikring ikke kan lade sig gøre.

- Det, de i virkeligheden fortæller dig, er, at de ikke vil kæmpe for det. Sundhedspleje er en basal ret, og det vil jeg kæmpe for, sagde Warren i debatten.

En anden kandidat John Delaney sagde, at det ville være forkert at skifte væk fra et system, som nogle amerikanere er glade for.

Andre støtter til det offentlige system, der lige nu går under navnet "Medicare for All", er Bernie Sanders.

I 2020 skal USA til præsidentvalg, men inden da skal demokraterne afgøre, hvilken kandidat skal op imod den siddende republikanske præsident, Donald Trump.

Næste debat begynder klokken 21.00 lokal tid (03.00 dansk tid natten til fredag).

Deltagerne i den debat er Kamala Harris, Joe Biden, Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Kirsten Gillibrand, Michael Bennet, Marianne Williamson, Eric Swalwell, Andrew Yang og John Hickenlooper.

Primærvalgene finder sted i første halvdel af 2020, hvor de første er i februar og de sidste i juni.

/ritzau/Reuters