Mens du sov: Trumps tidligere kampagnechef har løjet om russiske forbindelser

Føderal dommer peger på tre tilfælde, hvor Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort har løjet om ruslandsforbindelser. Flere end 40 tidligere britiske ambassadører opfordrer premierminister Theresa May til at udsætte Storbritanniens skilsmisse med EU. Og så er det faldet Saudi-Arabien for brystet, at EU-Kommissionen har sortlistet landet for manglende kontrol med terrorfinansiering og hvidvask. Få overblik over nattens nyheder her.

Arkivfoto. Føderal dommer peger på tre tilfælde, hvor Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort (manden til højre, red.) har løjet om ruslandsforbindelser. REUTERS Fold sammen
Læs mere
Foto: Rick Wilking

Manafort løj for efterforskere om russiske forbindelser

Washington DC. En føderal dommer fastslår, at Donald Trumps tidligere kampagnechef i tre tilfælde bevidst har løjet for efterforskere og en føderal storjury i Rusland-undersøgelsen.

Amy Berman Jackson, distriktsdommer i Washington DC, mener desuden, at der er beviser for, at Manafort har brudt den tilståelsesaftale, han tidligere har indgået med føderale efterforskere i sagen.

Paul Manafort står i øjeblikket over for to forskellige retssager med tråde til den særlige efterforsker Robert Muellers Rusland-undersøgelse. Han kan risikere op til to års fængsel for at have løjet for efterforskerne.

Der fældes dom i næste måned.

Ifølge distriktsdomstolen i Washington DC er det blandt andet 69-årige Manaforts kontakt til en russisk samarbejdspartner, som han skal have løjet om.

Der er tale om 48-årige Konstantin Kilimnik, som angiveligt er knyttet til den militære efterretningstjeneste - tidligere kendt som GRU. Den menes at stå bag det russiske forsøg på at påvirke det amerikanske valg.

Det er tidligere kommet frem, at de to blandt andet diskuterede Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim.

I sidste uge kom det frem, at Manaforts møde under valgkampen i 2016 med Kilimnik er "kernen" i Robert Muellers Rusland-undersøgelse.

Mueller undersøger, hvorvidt Rusland aktivt blandede sig i den amerikanske præsidentvalgkamp - og hvorvidt Trumps kampagne samarbejde med dem.

Af retsdokumenterne fremgår det, at Konstantin Kilimnik var i Washington D.C. for at deltage i Trumps indsættelse i januar 2017.

Manafort skal ifølge Berman Jackson også have løjet om sin involvering i deling af meningsmålingsdata med Kilimnik under præsidentvalgkampen.

Manaforts forsvarere har argumenteret for, at han ikke har vildledt efterforskerne bevidst. Der er i højere grad tale om "forglemmelser", lyder det.

Paul Manafort sidder i øjeblikket fængslet i staten Virginia og afventer dom.

/ritzau/AP

40 britiske eksambassadører opfordrer til at udsætte brexit

London. Mere end 40 tidligere britiske ambassadører opfordrer premierminister Theresa May til at udsætte Storbritanniens skilsmisse med EU.

Det skriver den britiske avis The Times, der citerer et fælles indlæg fra de tidligere ambassadører.

De opfordrer May til at forlænge Storbritanniens medlemskab af unionen for at få tid til at forhandle vilkårene for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien på plads.

Medmindre May får godkendt en skilsmisseaftale i det britiske parlament inden den 29. marts, vil hun skulle tage stilling til, hvorvidt brexit skal udsættes, eller Storbritannien skal forlade EU uden en aftale.

Ifølge de tidligere ambassadører vil den første mulighed således være den bedste.

Diplomaterne advarer om, at premierministerens nuværende politik ikke vil resultere i et succesfuldt exit fra den Europæiske Union, men derimod vil medføre årevis med forhandlinger og genforhandlinger med Bruxelles.

Storbritanniens nationale interesser vil være bedre tjent ved at udsætte brexit og give tid til en eventuel ny folkeafstemning, lyder argumentet.

Diplomaterne bag opfordringen inkluderer blandt andet tidligere britiske ambassadører i USA, Frankrig og Rusland, skriver The Times.

Torsdag mødes de britiske parlamentsmedlemmer igen i Underhuset for at diskutere landets vej ud af EU.

Her vil regeringen foreslå at fortsætte den retning, som et flertal i Underhuset stemte for 29. januar.

Her blev det afgjort, at regeringen kunne søge en genforhandling med EU om den del af aftalen, som omhandler Nordirland.

En gruppe konservative politikere har dog påpeget, at Underhuset samtidig vedtog en symbolsk udtalelse, hvor et flertal afviser at forlade EU uden en aftale.

Det vil ifølge kritikerne fjerne EU's incitament til at give flere indrømmelser til Storbritannien, hvilket kan blive et stridspunkt ved torsdagens diskussion.

/ritzau/Reuters

EU sortlister Saudi-Arabien for slap kontrol mod hvidvask

Strasbourg. Det er faldet Saudi-Arabien for brystet, at EU-Kommissionen har besluttet at placere kongedømmet på sortliste over lande, der har manglende kontrol med terrorfinansiering og hvidvask.

Det fremgår af en pressemeddelelse bragt af det saudiarabiske nyhedsbureau Saudi Press Agency natten til torsdag dansk tid.

EU-Kommissionen valgte at inkludere Saudi-Arabien på listen tidligere onsdag.

- Saudi-Arabiens engagement i forhold til at bekæmpe hvidvask af penge og finansiering af terror er en strategisk prioritet, lyder det fra Saudi-Arabien i pressemeddelelsen.

Ud over Saudi-Arabien er blandt andet også Panama og Nigeria blevet tilføjet til listen. I alt inkluderer listen nu 23 stater og territorier.

Det sker som et led i en øget EU-indsats mod blandt andet hvidvask, efter en række af sager, der har involveret europæiske banker.

Det er ikke blot skadeligt for omdømmet for de lande, der er inkluderet på listen. Det komplicerer også landenes finansielle relationer til EU.

Alle banker i EU-medlemslandene vil skulle indføre øget kontrol med overførsler, der involverer de sortlistede lande.

Sortlistningen af Saudi-Arabien får kritik fra blandt andet Storbritannien, som frygter for landets økonomiske relationer til kongedømmet.

Det skyldes, at Saudi-Arabien importerer store mængder varer og våben fra EU, ligesom flere britiske storbanker opererer i landet.

EU-landene har den næste måned, som kan blive udvidet til to måneder, til at godkende EU-Kommissionens liste.

EU's retskommissær, Vera Jourova, som står bag udvidelsen af listen, siger på et pressemøde, at hun er overbevist om, at EU-landene ikke vil spænde ben for udvidelsen af listen.

Hun understreger, at det er vigtigt at gribe til handling, fordi "risikoen (ved den manglende kontrol, red.) spreder sig som en steppebrand i finanssektoren".

/ritzau/Reuters