Mens du sov: Topkardinal i Vatikanet kendt skyldig i seksuelle overgreb på mindreårige kordrenge

Pavens personlige rådgiver, den australske kardinal George Pell, er dømt for seksuelle overgreb. Imens er Kim Jong-un ankommet med bumletog til Vietnam og gør sig klar til Trump-møde onsdag. I Venezuela tilbageholder Maduro journalister på sit palads for »dårlige spørgsmål«.

Kardinal George Pell er tidligere ærkebiskop i Melbourne og den tredje mest magtfulde i Vatikanet. Her ses den sexdømte og nu detroniserede mand efter et retsmøde i sin gamle hjemby. Fold sammen
Læs mere
Foto: ASANKA BRENDON RATNAYAKE

Godmorgen - og velkommen til et overblik over nattens begivenheder på kloden.

Pavens tidligere rådgiver forgreb sig seksuelt på kordrenge

Vatikanets »finansminister« er kendt skyldig i at have forgrebet sig seksuelt på to teenagedrenge i 1996.

En af Vatikanets absolutte topkardinaler, australske George Pell, er kendt skyldig i seksuelle overgreb på to kordrenge for 22 år siden.

Et nævningeting i Melbourne, Australien, fandt 11. december sidste år Pell skyldig i fem anklagepunkter, men der har været referatforbud i sagen, så stort set ingen detaljer er kommet ud i offentligheden før nu.

George Pell har ifølge retsdokumenter, der er offentliggjort tirsdag, forgrebet sig seksuelt på to kordrenge, mens han var ærkebiskop i Melbourne for to årtier siden.

Overgrebene skete, efter at Pell på fersk gerning tog de to drenge på 12 og 13 år i at drikke altervin.

Selv nægter han sig skyldig i alle anklager.

Et af de to ofre døde i 2014. I Australien er der dog ingen forældelsesfrist i sager om seksuelt misbrug.

Den 77-årige australier er kardinal og kendt som Vatikanets »finansminister«. Den titel gør ham til den tredjemest magtfulde person i Vatikanet. Tidligere var han en af pavens nærmeste rådgivere.

George Pell risikerer 50 års fængsel. Efter planen får han sin straf i begyndelsen af marts.

Som ansvarlig for økonomien i Vatikanet sad Pell indtil i efteråret 2018 i kardinalrådet. Rådet består af ni kardinaler, der rådgiver paven. I oktober blev Pell fjernet fra rådet uden yderligere begrundelse.

Der har i Australien været adskillige afsløringer om overgreb mod børn begået af præster, eller præster der har tiet om deres kendskab til overgreb.

I slutningen af maj 2018 blev ærkebiskoppen i Adelaide, Philip Wilson, dømt skyldig i at fortie, at en alterdreng tilbage i 1970erne havde fortalt om seksuelle overgreb begået af en pædofil præst.

Anklagerne mod Philip Wilson blev rejst som en del af en større koordineret efterforskning om sexovergreb mod børn i den katolske kirke.

I sin årlige tale i december sidste år lovede pave Frans, at den katolske kirke aldrig nogensinde igen vil ignorere anklager om misbrug.

De seneste dage har omkring 115 ledende katolske biskopper været samlet til et fire dage langt historisk møde i Vatikanet.

Her har de sammen med paven og hans rådgivere diskuteret tiltag for at forebygge præsters og biskoppers seksuelle overgreb på børn.

I sin afsluttende tale søndag slog pave Frans fast, at det skal være slut med, at præster i den katolske kirke misbruger og krænker mindreårige seksuelt.

Kardinal-topmødet skal sikre, at biskopperne vender hjem til deres respektive lande med viden, om hvordan de bruger såkaldte tiltag for at undgå misbrug.

Der er omkring 1,3 milliarder katolikker i verden. Det skønnes, at der er godt 40.000 katolikker i Danmark.

 

Nordkoreas leder Kim Jong-un vinker til folk efter ankomsten med tog til Vietnam. Fold sammen
Læs mere
Foto: WALLACE WOON.

Kim Jong-un ankommer til Vietnam efter to en halv dag med tog

På stationen i Dong Dang blev Kim Jong-un budt velkommen af skolebørn med flag under et stort sikkerhedsopbud.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er tirsdag morgen ankommet med tog til Vietnam.

Her skal han onsdag aften mødes med USAs præsident, Donald Trump, i hovedstaden Hanoi. De to ledere skal også mødes torsdag.

Kim Jong-uns pansrede, letgenkendelige grønne tog kørte ind på stationen i byen Dong Dang nordøst for Hanoi tirsdag morgen lokal tid efter at have tilbagelagt 4000 kilometer på to en halv dag.

Den nordkoreanske leder blev budt velkommen af skolebørn med nordkoreanske flag og soldater i hvide uniformer.

Kim Jong-un er den første nordkoreanske leder, der besøger Vietnam siden sin bedstefar, Kim Il-sung, i 1964.

Sikkerheden er skærpet markant, og stærkt bevæbnede vietnamesiske soldater og politi er til stede. Yderligere har myndighederne lukket den 170 kilometer lange vej til Hanoi, som den nordkoreanske leder nu skal tage.

Donald Trump har valgt en mere konventionel rute til topmødet og forventes at ankomme i sit præsidentfly, Air Force One, til Hanoi tirsdag aften.

Efter et historisk topmøde mellem Kim og Trump i juni sidste år i Singapore vurderer analytikere, at de to ledere denne gang er nødt til at blive mere konkrete.

I Singapore kom de to frem til en svagt formuleret erklæring, der kortfattet omhandlede en atomvåbenfri koreansk halvø.

Diplomater har efterfølgende kritiseret erklæringen for ikke at opstille en tidslinje og en verificering frem mod målet.

Forud for topmødet i Hanoi lokker Trump igen Nordkorea med en økonomisk gulerod, hvis landet opgiver sit atomprogram.

- Med en komplet atomnedrustning vil Nordkorea hurtigt blive et økonomisk kraftværk, skriver han på Twitter.

- Uden (atomnedrustning, red.) vil det blot blive mere af det samme.

- Formand Kim vil træffe en klog beslutning, tilføjer Trump.

/ritzau/AFP

Venezuelas siddende og stærkt pressede præsident Maduro bryder sig tydeligvis ikke om alle typer spørgsmål fra pressen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO.

Maduro frigiver journalister fra palads efter »dårlige« spørgsmål

Journalister fra et amerikansk netværk blev tilbageholdt under et interview med en utilfreds præsident Maduro.

Journalister fra et amerikansk tv-netværk er mandag blevet frigivet efter at have været tilbageholdt på præsidentpaladset i Venezuelas hovedstad, Caracas.

Det oplyser det spansksprogede tv-netværk Univision.

Nyhedsholdet med vært Jorge Ramos i spidsen blev tilbageholdt på præsidentpaladset, da Ramos interviewede præsident Nicolas Maduro.

Ifølge netværket kunne Maduro ikke lide de spørgsmål, han fik, og derfor konfiskerede han holdets udstyr og optagelser fra interviewet.

»Jeg har talt med Jorge Ramos. Han og de andre er blevet frigivet,« skriver direktøren for den spansksprogede amerikanske Univision, Daniel Coronell, på Twitter.

Som svar på anklagerne fra Univision oplyser Venezuelas informationsminister på Twitter, at den venezuelanske regering tidligere har budt hundredvis af journalister velkommen til præsidentpaladset Palacio de Miraflores.

Men, understreger informationsministeren, regeringen støtter ikke »dårlige programmer«.

Univision havde sammen med det amerikanske udenrigsministerium opfordret Maduro til at frigive journalisterne.

»Vi kræver, at de bliver frigivet øjeblikkeligt. Verden følger med,« skrev Kimberly Breier fra udenrigsministeriet på Twitter mandag.

Efter deres frigivelse har Venezuela oplyst, at de seks journalister, herunder Jorge Ramos, bliver udvist fra landet tirsdag.

Jorge Ramos fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at han blev tilbageholdt på præsidentpaladset i over to timer, fordi Maduro ikke brød sig om hans spørgsmål.

/ritzau/Reuters