Mens du sov: Thai Airways aflyser fly til København og bringer danskeres ferie i fare

Flyselskabet Thai aflyser adskillige fly til og fra Europa, herunder København, efter lukning af pakistansk luftrum. Også andre selskaber aflyser afgange eller ændrer ruter. Imens falder Kinas produktion for tredje måned i træk og sender væksten ned.

Strandede flypassagerer i Suvarnabhumi International-lufthavnen i Bangkok 28. februar. Tusinder af rejsende er påvirket. Fold sammen
Læs mere
Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA

 

Pakistansk-indisk krise holder Thai Airways-fly på jorden

Fly mellem Danmark og Thailand er stærkt påvirket af af, at Pakistan har lukket sit luftrum for kommercielle flyvninger.

Thai Airways har aflyst samtlige afgange mellem Thailand og Europa onsdag aften og torsdag morgen.

Det sker som konsekvens af, at Pakistan har lukket sit luftrum.

Flyselskabets internationale præsident, Sumeth Damrongchaitham, beskriver situationen som en nødsituation og har indkaldt til hastemøde blandt de øverste ledere inden for den thailandske luftfartsindustri.

Han siger videre, at der i øjeblikket arbejdes på at finde alternative ruter.

Det skriver Bangkok Post.

Avisen skriver videre, at situationen indtil videre har påvirket 13 afgange til og fra København, Oslo, Bruxelles, Paris, Moskva, Frankfurt, München, Zürich, Stockholm, London (Heathrow), Rom, Milano og Wien.

Ifølge det danske luftfartsmedie Check-in.dk blev flere flyvninger til og fra Københavns Lufthavn aflyst torsdag, ligesom at et Thai Airways-fly fra Bangkok, der efter planen skulle lande i København torsdag klokken 06.35, er aflyst. Også en planlagt afgang fra København med Pakistan International er aflyst.

Adskillige andre store luftfartsselskaber har følt sig nødsaget til at dirigere rutefly uden om det kritiske luftrum, herunder Singapore Airlines, Malaysia Airlines, Emirates, Qatar Airways og British Airways. Det skriver Reuters.

I 2014 blev et rutefly fra Malaysia Airlines skudt ned over det krigsramte østlige Ukraine, hvorved samtlige 298 ombordværende omkom.

Pakistan lukkede onsdag sit luftrum for kommercielle flyvninger som følge af den seneste tids voksende spændinger i den omstridte Kashmir-region mellem Indien og Pakistan.

Begge lande hævder at have skudt modpartens kampfly ned over Kashmir, mens landstyrker fra de to atommagter skyder efter hinanden.

Onsdag eftermiddag lukkede også Indien sit luftrum over den nordlige del af landet. Det står ifølge Bangkok Post ikke klart, om dette også vil påvirke lufttrafikken mellem Europa og Thailand.

Samme dag udstedte den thailandske ambassade i Pakistans hovedstad, Islamabad, et varsel, hvori myndighederne råder alle thailandske rejsende til at undgå ture til Kashmir.

Nyhedsbureauet dpa skriver, at SriLankan Airlines har aflyst afgange til byerne Karachi og Lahore i Pakistan.

De seneste spændinger mellem de to atommagter Indien og Pakistan tog til, da en selvmordsbilbombe dræbte 40 indiske politifolk i det indiske Kashmir den 14. februar.

Det fik Indien til at gennemføre flyangreb mod en træningsbase for den militante muslimske gruppe Jaish-e-Mohammed, der tog skylden for selvmordsbomben.

Træningslejren ligger i det pakistanske Kashmir.

/ritzau/

Iagttagere vurderer, at der i de seneste måneder er sket et betragteligt fald i Kinas økonomiske vækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK.

Kinas produktion er på det laveste niveau i tre år

Svækket global vækst og intensiveret handelsprotektionisme rammer Kinas produktion hårdt, vurderer analytiker.

Kinas produktion er på sit laveste i tre år. Det viser nye PMI-tal for fremstillingssektoren i Kina.

I februar faldt Kinas produktion for tredje måned i træk. Det oplyser det kinesiske statistikbureau National Bureau of Statistics (NBS).

PMI-tallene viser, at indekset for fremstillingssektoren i Kina er faldet fra 49,7 i december til 49,5 i januar og 49,2 i februar.

Det er især »svækket global vækst og intensiveret handelsprotektionisme«, der rammer Kinas produktion hårdt. Det vurderer NBS-analytiker Zhao Qinghe.

Væksten i verdens næststørste økonomi nåede sidste år ned på det hidtil laveste niveau i næsten tre årtier.

Kinas økonomi er blandt andet blevet afmattet som følge af de kinesiske lederes bekæmpelse af risikable lån og som følge af handelskrigen med USA.

Julian Evans-Pritchard fra analyseinstituttet Capital Economics forventer, at presset på økonomien vil fortsætte noget tid endnu.

»De officielle PMI-tal indikerer, at væksten fortsat vil være under pres,« siger han.

Tidligere på måneden udtalte flere iagttagere, at krisen på det kinesiske vækstmarked kan være endnu værre, end landets officielle statistikker viser.

Analytikere hos Capital Economics, der løbende følger udviklingen i en række brancher, anslår, at Kinas vækst sidste år kun var på 5,0 procent. Det officielle tal er 6,6 procent.

Det kan få stor betydning for vestlige virksomheder at få et klart billede af krisen. Det skyldes hensynet til fremtidige investeringer, ansættelser og udbygninger af virksomheder.

/ritzau/AFP

Demonstranter foran Nicaraguas ambassade i Costa Rica kræver »politiske fanger« i Nicaragua løsladt.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeffrey Arguedas.

Nicaragua løslader politiske fanger og taler videre om fred

Onsdag løslod regeringen 100 politiske fanger, før den mødtes med oppositionen for at forhandle om fred.

Den nicaraguanske regering har løsladt 100 personer, der af oppositionen anses som politiske fanger.

Det oplyser landets indenrigsministerium.

Fangeløsladelsen fandt sted onsdag forud for planlagte fredsforhandlinger mellem regeringen og oppositionen. Forhandlingerne har til formål at afslutte en national krise.

Pablo Cuevas, der er advokat for menneskerettighedsorganisationen Permanent Commission of Human Rights, bekræfter, at minibusser med fanger forlod flere fængsler i landet onsdag morgen.

I en af busserne var maratonløberen Alex Vanegas, der er en åben kritiker af præsident Daniel Ortega. Vanegas blev anholdt i november sidste år under protester mod præsidenten.

»Jeg vil fortsætte med at løbe for frihed i Nicaragua. Jeg er ligeglad med, om de fængsler mig igen,« råbte han ud fra bussen.

Nicaragua har befundet sig i en politisk krise, siden præsident Ortega forsøgte at indføre en socialreform i april sidste år. Det medførte store protester og efterfølgende kaos og recession i det fattige centralamerikanske land.

Styret i Nicaragua slog hårdt ned mod demonstrationerne. Mindst 320 personer mistede livet i de voldelige sammenstød, mens flere end 600 personer blev fængslet.

Det viser tal fra organisationen Inter-American Commission On Human Rights.

Volden har fået USA til at indføre sanktioner mod Ortegas familie og allierede og har begrænset Nicaraguas adgang til international finansiering.

Tidligere i februar sagde USAs præsident, Donald Trump, at »socialismens dage er talte« i Nicaragua, Venezuela og Cuba.

Under onsdagens fredsforhandlinger mellem regeringen og oppositionen i Nicaragua blev i alt 12 emner drøftet. Ifølge den kirkelige diplomat Waldemar Stanislaw Sommertag, der overværer forhandlingerne, nåede parterne til enighed om ni af punkterne.

Sommertag giver ikke yderligere oplysninger om, hvad de nåede til enighed om.

Præsident Daniel Ortega var ikke til stede under onsdagens forhandlinger. Forhandlingerne genoptages torsdag.

Regeringens sidste forsøg på dialog med oppositionen var i maj, men forhandlingerne brød sammen, da demonstranter krævede, at der blev udskrevet valg.

Oppositionsleder Angel Rocha har tidligere i februar sagt, at oppositionens mest presserende ønske er at få løsladt personer, som ifølge oppositionen er politiske fanger.

/ritzau/Reuters