Mens du sov: Sri Lankas præsident erklærer undtagelsestilstand

Flere tusinde bevæbnede soldater med vidtrækkende beføjelser skal patruljere i Sri Lankas hovedstad Colombo. Det er forbudt at bevæge sig ud om natten, og adgangen til sociale medier er lukket ned. I nat erklærede Sri Lankas præsident, Maithripala Sirisena, undtagelsestilstand i det terrorramte land.

I nat ved midnatstid lokal tid erklærede Sri Lanka præsident undtagelsestilstand som en konsekvens af weekendens terrorangreb, hvor 300 mennesker heriblandt tre danskere blev dræbt under bombeangreb mod kirker og luksushoteller  Undtagelsestilstanden betyder en massiv tilstedeværelse fra landets militær. Her ses berørte kvinder til en massebegravelse i St. Sebastian Church in Negombo, Sri Lanka April 23, 2019. REUTERS/Thomas Peter Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER

Sri Lankas præsident, Maithripala Sirisena, har sent mandag lokal tid underskrevet et dekret, der giver landets militær vidtrækkende beføjelser i kølvandet på flere bombeangreb, der påskesøndag dræbte mindst 310 mennesker.

Samtidig erklærer han, at der vil være undtagelsestilstand i Sri Lanka fra midnat lokal tid. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Landets regering har desuden beordret en nedlukning af sociale medier, og tusinder af svært bevæbnede soldater er udkommanderet til at patruljere gaderne i hovedstaden Colombo.

Der er også udstedt et landsdækkende forbud mod at bevæge sig udenfor om natten.

Det præsidentielle dekret giver militæret mulighed for at tilbageholde og anholde mistænkte baseret på umiddelbar mistanke. Det er ikke set siden landets årtier lange borgerkrig, der sluttede i 2009.

Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, udtaler ifølge nyhedsbureauet AFP, at han frygter, at angrebene kan føre til ustabilitet i landet.

Derfor »udstyrer vi nu landets forsvar med alle nødvendige beføjelser« i opklaringsarbejdet og for at skabe sikkerhed, lyder det fra Wickremesinghe

Eksplosionerne ramte flere steder i Sri Lanka søndag. Blandt andet på hoteller og i kirker.

Ifølge regeringen er angrebene udført af en lille islamistisk gruppering med navnet National Thowfeek Jamaath. Flere af bomberne blev bragt til sprængning af selvmordsbombere.

Angrebene, der foruden de dræbte har efterladt mere end 500 sårede, beskrives som det værste anslag i landet siden borgerkrigens afslutning.

Samtidig ses det også som det værste angreb i historien mod Sri Lankas kristne minoritet, der udgør syv procent af landets befolkning på knap 21 millioner mennesker.

Ifølge srilankanske myndigheder undersøger man i øjeblikket, hvorvidt National Thowfeek Jamaath kan have fået »international støtte« til at udføre angrebene. Sådan lød det mandag fra regeringstalsmand Rajitha Senaratne.

Han tilføjede, at det er noget nær utænkeligt, at »så lille og ukendt en gruppe« på egen hånd kan have gennemført så velkoordinerede og omgangsrige angreb.

/ritzau/

Dødstallet efter massakren i Sri Lanka steget til 310

 

Antallet af dræbte efter søndagens bombeangreb mod flere kirker og hoteller i Sri Lanka er steget til 310.

Det sker, efter at flere af de sårede er døde af deres kvæstelser i løbet af natten.

Det oplyser talsmand for politiet i landet Ruwan Gunasekera tirsdag morgen. Det seneste dødstal lød på 290.

Polititalsmanden oplyser videre, at antallet af anholdte i sagen er oppe på 40. Det tal har hidtil lydt på 24.

Blandt de anholdte er chaufføren af en af de varevogne, der blev brugt af en af selvmordsbomberne fra angrebet. Også ejeren af et hus, hvor flere af de mistænkte gerningsmænd boede, er blevet anholdt.

Mandag aften var mindst 31 udenlandske ofre identificeret af myndigheder, familie eller medier i deres hjemlande, mens andre dødsofre endnu ikke var identificeret.

Tre danske børn er blandt de mange dræbte. Det drejer sig om Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens børn.

Tirsdag vågnede srilankanerne op til en national sørgedag. Klokken 08.30 lokal tid - nøjagtigt 48 timer efter de første bomber eksploderede - blev der holdt tre minutters stilhed over hele landet. Samtidig vajer alle flag på halv til minde om de dræbte efter angrebene påskesøndag.

/ritzau/AFP

Kongresudvalg vil have forklaring fra Trumps eksrådgiver
McGahn er et afgørende vidne, hvis kongresudvalg skal undersøge Mueller-rapport nærmere, siger udvalgsformand.

Præsident Donald Trumps tidligere rådgiver Don McGahn er indkaldt til at afgive forklaring for et kongresudvalg.

Det skal ske for at give udvalget mulighed for at undersøge påstande om, at Trump muligvis forsøgte at hindre efterforskningen af, om hans valgkampagne samarbejde med Rusland op til valget i 2016.

Demokraten Jerrold Nadler, der er formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, mener, at McGahn er et »afgørende vidne«, hvis man skal undersøge påstandene i rapporten fra den særlige anklager Robert Mueller.

Mueller fandt ikke beviser for, at Trump har haft et decideret samarbejde med Rusland.

Men det fremgår af rapporten, at Trump i flere tilfælde forsøgte at komme på tværs af undersøgelsen.

Nadler stævnede fredag det amerikanske justitsministerium. Han forlanger, at ministeriet senest 1. maj udleverer den fulde rapport til retsudvalget i det demokratisk kontrollerede kammer i Kongressen.

Rapporten fra den særlige anklager Robert Mueller blev torsdag offentliggjort efter næsten to års arbejde. Der er dog tale om en redigeret version, hvor adskillige passager er overstreget.

Præsidenten har siden da understreget, at han ser sig selv renset efter Muellers rapport.

Selv med udsigten til flere demokratiske undersøgelser skriver Trump på Twitter sent mandag, at der var »intet samarbejde« med russere og »ingen hindring« af selve undersøgelsen.

»Det, vi er vidne til i øjeblikket, er præsidentiel chikane,« tilføjede præsidenten.

Flere demokratiske medlemmer af Kongressen har presset på for at indlede en rigsretssag mod Trump.

Men Demokraternes lederskab er ikke vilde med tanken om en rigsretssag - da Republikanerne forsøgte at gøre det samme med præsident Bill Clinton i 1990'erne, gav det hurtigt dårlige meningsmålinger.

Flertalsleder i Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, sagde mandag, at "det er vigtigt, at vi kender alle fakta i forhold til undersøgelsen, hvis vi skal holde præsidenten ansvarlig".

»Men vi kan holde ham ansvarlig uden at føre en retssag,« tilføjede hun.

/ritzau/Reuters

Militant gruppe tager ansvar for journalistdrab i Nordirland

Gruppen The New IRA tager ansvar for drabet på journalisten Lyra McKee under optøjer i den nordirske by Derry.

Den paramilitære gruppe The New IRA tager ansvaret for drabet på den irske journalist Lyra McKee.

Det siger gruppens lederskab i en udtalelse til den irske avis The Irish Times.

McKee blev dræbt af skud under voldelige sammenstød mellem uromagere og politiet i den nordirske by Derry i sidste uge.

»Under vores angreb mod fjenden blev Lyra McKee på tragisk vis dræbt, da hun stod tæt på fjendens styrker,« skriver New IRA i udtalelsen.

Gruppen beskylder endvidere det nordirske politi, eller »monarkiets styrker« som politiet omtales, for at være skyld i optøjerne på grund af »provokationer«.

»IRA vil gerne sende vores oprigtige undskyldning til Lyra McKees pårørende,« skriver The New IRA.

Gruppen blev dannet i 2012 som en udbryder fra den historiske gruppe Irish Republican Army, der i næsten 100 år førte en væbnet kamp for Nordirlands forening med Irland.

Gruppen betragtes som en terrororganisation af blandt andre Storbritannien og USA.

Optøjerne i Derry begyndte torsdag aften, da flere hætteklædte uromagere begyndte at kaste flasker og sten mod politiet.

Omkring midnat eskalerede volden, da der blev kastet brandbomber, såkaldte molotovcocktails, mod flere politibiler i Creggan, der ligger i udkanten af Derry.

Undervejs blev den 29-årige journalist ramt af en vildfaren kugle, da medlemmer af New IRA affyrede skud mod politiets urobetjente.

Nordirsk politi har efterfølgende efterforsket McKees død som en »terrorhændelse« og har igangsat en drabsefterforskning.

Drabet på McKee har ført til meget stærke reaktioner fra både lokale og nationale politikere mod uromagerne.

Det er set før, at denne type optøjer bryder ud i Derry. Sidste år blev der i en lignende situation kastet mere end 70 brandbomber mod politiet, og flere kom til skade.

Derry har historisk været centrum for store spændinger mellem katolske republikanere, der ønsker et tættere forhold til Irland, og protestantiske loyalister, der ønsker at bevare tilknytningen til Storbritannien.

Derry hedder officielt Londonderry, men bliver af de fleste i den primært katolske by kaldt Derry.

/ritzau/

Nordkorea bekræfter møde mellem Kim Jong-un og Putin
Møde mellem Kim Jong-un og Vladimir Putin ventes at finde sted i russisk havneby nær Nordkorea.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, vil inden for kort tid rejse til Rusland, hvor han skal have samtaler med landets præsident, Vladimir Putin.

Det meddeler Nordkoreas nationale nyhedsbureau, KCNA, tirsdag lokal tid ifølge Reuters.

En dato for besøget fremgår ikke, men ifølge KCNA er det lige op over.

»Kim vil snart aflægge Rusland et besøg på invitation fra Putin. De vil have samtaler under besøget,« meddeler mediet.

Før påske oplyste det russiske præsidentkontor i Kreml, at Kim Jong-un ville besøge Rusland i »den sidste halvdel af april«.

Det er endnu uvist, hvor i Rusland mødet mellem de to ledere skal holdes.

Men flere medier har nævnt havnebyen Vladivostok som en mulighed, fordi den ligger tæt på Nordkorea og Kina, som Putin skal besøge senere i april.

Kim Jong-uns toprådgiver, Kim Chang-son, blev ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap set i Vladivostok søndag.

Og mediet NK News, der udelukkende beskæftiger sig med Nordkorea, lagde mandag fotografier ud på sin hjemmeside, der viste arbejdere i gang med at opsætte russiske og nordkoreanske flag på et universitet i Vladivostok.

Ifølge nyhedsbureauet AFP vil mødet finde sted onsdag eller torsdag. Det bliver første gang, at de to statsledere træffer hinanden.

I februar mødtes Kim Jong-un med USA's præsident, Donald Trump, i Hanoi i Vietnam.

Det var det andet topmøde mellem de to. Flere iagttagere betegnede det som en fiasko, fordi der intet konkret kom ud af samtalerne.

Ifølge professor Artyom Lukin fra det føderale universitet i Vladivostok er det vigtigt for Kim Jong-un at vise omverdenen, at andre statsledere også ønsker at møde ham.

»Kim ønsker ikke at fremstå som alt for afhængig af Washington, Beijing og Seoul,« siger Artyom Lukin til Reuters.

»Og når det kommer til Rusland, så vil topmødet mellem Putin og Kim genbekræfte Moskvas rolle som en vigtig aktør på Den Koreanske Halvø,« tilføjer han.

/ritzau/

Mand får 30 års fængsel for drab på bulgarsk journalist

21-årig bulgarer får lang fængselsstraf efter voldtægt og drab på kvindelig journalist sidste år.

En domstol i Bulgarien har idømt en 21-årig mand en fængselsstraf på 30 år for voldtægt og drab på en bulgarsk tv-journalist.

Den 30-årige tv-journalist Viktoria Marinova var ude at løbe en tur i oktober sidste år i den bulgarske by Ruse, da hun blev overfaldet og derpå voldtaget og slået ihjel.

Anklageren beskrev drabet på hende som »særligt brutalt«. Politiets efterforskning har vist, at hun blev slået i hovedet, voldtaget og derpå kvalt.

Den 21-årige gerningsmand var lagt i håndjern og var bevogtet af flere betjente, da han mandag fik sin straf.

Han flygtede til Tyskland efter drabet, men her blev han anholdt og udleveret til hjemlandet.

Han tilstod drabet, hvilket betød, at han kunne undgå fængsel på livstid.

Viktoria Marinova havde en lederstilling på tv-stationen TVN, hvor hun netop havde startet et tv-program med fokus på undersøgende journalistik.

Inden hun blev dræbt, havde hun arbejdet med en sag om mulig svindel med EU-midler i Bulgarien.

Hun er en af i alt fire journalister, der blev dræbt i Europa sidste år.

Domstolen fandt imidlertid, at der ikke var nogen særlig forbindelse mellem drabet og kvindens arbejde, men at der snarere var et seksuelt motiv til drabet.

/ritzau/AFP