Mens du sov: Israel vil opkalde kontroversiel bosættelse efter Trump

For nyligt besluttede Donald Trump at anerkende israelske bosættelser i det syriske bjergområde Golanhøjderne. På den baggrund bekendtgjorde Israels præsident, Benjamin Netanyahu, i nat, at Israel vil opkalde området efter den amerikanske præsident.

I 1967 besatte Israel det syriske bjergområde Golanhøjderne. Besættelsen har siden skabt furore i internationale kredse, og FN anerkender ikke Israels besættelse af området. Nu skal området navngives efter Donald Trump, som støtter Israels besættelse af området. Her ses israelske børn, som leger på en efterladt tank i Golanhøjderne. (foto: Andre Durand)   Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDRE DURAND

I marts besluttede præsident Trump at anerkende de omstridte Golanhøjder som israelsk territorie.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger tirsdag, at han vil navngive en bosættelse i de besatte Golan-højder efter USA's præsident, Donald Trump.

Det sker for at vise, at man sætter pris på, at Trump anerkender Golanhøjderne som israelsk territorie.

»Alle israelere blev dybt bevægede, da præsident Trump tog den historiske beslutning at anerkende Israels suverænitet over Golanhøjderne,« siger Netanyahu i en videomeddelelse.

Netanyahu har med sin familie været på tur i regionen.

Han vil nu præsentere et forslag til regeringen om at opkalde en bosættelse efter Trump, siger han i videoklippet.

Den 25. marts valgte Trump at anerkende Golanhøjderne som israelsk territorie.

Politisk har Trump stået for en proisraelsk linje, hvilket også viste sig, da han i 2017 anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

Golanhøjderne er et stridspunkt, der rækker årtier tilbage.

Under Seksdageskrigen i 1967 flygtede størstedelen af den arabiske befolkning.

Siden da har Israel holdt Golanhøjderne besat, og i 1981 besluttede israelerne at annektere området - noget, som store dele af det internationale samfund har været imod.

FN's Sikkerhedsråd støtter Syriens ret til højderne, hvilket blandt andet blev bekræftet i 2016.

Omkring 18.000 syrere, som tilhører det religiøse samfund druserne, er forblevet i det israelsk besatte Golan.

Omkring 20.000 israelske bosættere er flyttet dertil. De er fordelt på i alt 33 bosættelser.

/ritzau/AFP

Egyptens leder vinder afstemning og kan sidde til 2030

89 procent stemmer ja til ændring af forfatning ved folkeafstemning. Egyptisk militær og præsidenten styrkes.

Med stort flertal har egyptiske vælgere ved en folkeafstemning sagt ja til en ændring af forfatningen. Det oplyser valgkommissionen tirsdag aften.

Det betyder, at præsident Abdel Fattah al-Sisi kan blive siddende på sin post til 2030.

Lidt over 44 procent af de stemmeberettigede afgav deres stemme under den tre dage lange afstemning. Knap 89 procent sagde ja til at ændre forfatningen.

Tilføjelsen til forfatningen blev vedtaget i parlamentet i sidste uge. Den gør det muligt for præsident Sisi at blive valgt til en tredje periode, næste gang der er præsidentvalg. Det er der efter planen i 2024.

Ændringen vil også styrke militærets rolle og give præsidenten flere beføjelser, når der skal udpeges dommere til landets domstole.

»Disse ændringer træder i kraft nu og er en del af forfatningen,« siger formand for valgkommissionen Lasheen Ibrahim på stats-tv.

Han siger, at mere han 23,4 millioner vælgere har stemt ja til ændringerne i forfatningen.

På Twitter udtrykker præsident Sisi sin "taknemmelighed og stolthed" over for det egyptiske folk.

Han mener, at folket har "betaget verden med dets opmærksomhed på de udfordringer", som Egypten står over for, ved at deltage i afstemningen.

Præsidentens tilhængere mener, at han har stabiliseret Egypten, som har brug for mere tid til at reformere og udvikle økonomien.

Kritikere frygter, at forfatningsændringerne vil mindske de tilbageværende muligheder for politisk modstand og debat i landet. Det baner vejen for en lang periode med et enmandsstyre, lyder det.

Det er da heller ikke alle, der er tilfredse med afstemningens resultat.

»Dette er det endelige dødsstød til alle de ambitioner, vi havde efter revolutionen i 2011,« sagde Khaled Dawoud fra oppositionsgruppen Civil Demokratisk Bevægelse, inden folkeafstemningen gik i gang lørdag.

/ritzau/Reuters

Britisk antiterrorpoliti søger fotos fra Sri Lanka-angreb

Briter, som er vendt hjem efter bombeangrebene i Sri Lanka, opfordres til at sende billeder til politiet.

Britisk antiterrorpoliti i London beder tirsdag folk, som er vendt hjem til Storbritannien fra Sri Lanka, om at indsende billeder til politiet fra bombeangrebene.

Det oplyser det britiske politi i en meddelelse.

Billederne skal bruges i forbindelse med retsmedicinske undersøgelser, fortæller fungerende chef for antiterrorpolitiet Alexis Boon.

»Vi leder specifikt efter billeder og optagelser, som er taget de pågældende steder i Sri Lanka umiddelbart før, undervejs eller efter angrebene 21. april.«

»Materialet vil blive kigget igennem af betjente fra The Mets (London-politiet The Metropolitan Police, red.) antiterrorenhed for at vurdere det for brug i nogle senere retsmedicinske undersøgelser,« siger chefen i meddelelsen.

Briterne skal uploade billederne til politiet via en hjemmeside. Britisk politi bistår desuden britiske familier i Sri Lanka. Også Danmark har sendt en delegation til Sri Lanka for at hjælpe danske statsborgere.

I påsken blev flere hoteller og kirker angrebet, og tirsdag er antallet af døde opgjort til 321 - af dem er otte briter. Desuden er tre danske børn blandt de dræbte.

På mediet CNN er billeder fra overvågning forud for det ene bombeangreb kommet frem. Video viser ifølge mediet en af bombemændene med en tung rygsæk.

Man ser på videoen manden klappe et barn på hovedet, før han går ind i kirken St. Sebastian i Katuwapitiya nord for hovedstaden Colombo. Der er også videooptagelser af manden inde i kirken. Her blev adskillige dræbt.

Tirsdag skriver Islamisk Stats medie Amaq, at gruppen står bag bombeangrebene i Sri Lanka. Derudover har IS videreformidlet et billede af otte mænd, der ifølge den militante islamistiske gruppe står bag angrebene,

Der bliver dog ikke fremlagt nogen form for bevis for påstandene, og billedets ægthed er ikke bekræftet.

/ritzau/