Mens du sov: I fjor døde 136.000: FN slår mæslingealarm

Vaccineskepsis har medvirket til, at antallet af mæslingetilfælde i fjor steg voldsomt i hele 98 lande, advarer FN. Bangladesh lukker grænserne for rohingyaflygtninge fra Myanmar. Imens ruller sexsag mod 77-årig ejer af Super Bowl-klub.

En lille pige vaccineres efter mæslingeudbrud på Filippinerne, hvor mindst 70 er døde i et udbrud, flertallet børn under fire år. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCIS R. MALASIG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

​FN advarer mod vaccinemodstand efter store mæslingeudbrud

Ifølge WHO er antallet af mæslingesmittede steget med 50 procent i 2018. Det koster tusindvis af liv, lyder advarslen.

Vaccinemodstand og flere landes passive tilgang til mæslingeudbrud får nu FNs børneorganisation, Unicef, til at slå alarm.

Ifølge tal fra Verdenssundhedsorganisationen WHO er antallet af mæslingesmittede steget med 50 procent i 2018. Det har kostet op mod 136.000 mennesker livet. Mange af de smittede er børn.

Og ifølge Unicef er det en global falliterklæring, at hele 98 lande har registreret en stigning i antallet af smittede i 2018.

»Det er et brat opvågningskald. Vi har en sikker, effektiv og tilmed billig vaccine mod denne meget smitsomme sygdom. En vaccine der har reddet næsten en million liv over de seneste to årtier,« siger Henrietta Fore, direktør i Unicef.

Bare ti lande er ansvarlige for tre fjerdedele af stigningen i tilfælde af mæslinger på verdensplan, lyder det fra organisationen.

Det er blandt andet Frankrig, der har set en voldsom stigning i antallet af børn, der bliver smittet med mæslinger. Også Ukraine, Filippinerne og Brasilien har set store stigninger.

Mæslinger er langt mere smitsom end sygdomme som tuberkulose og ebola, men den er nem at forebygge, da mæslingevaccinen er billig at producere og tilgængelig verden over.

WHO erklærede i sidste måned, at vaccineskepsis var på top ti over de største trusler mod den globale sundhed.

Et stigende antal mennesker sætter spørgsmålstegn ved de sundhedsmæssige fordele ved vaccinationer, og flere har uden nogen form for videnskabelige belæg peget på en forbindelse mellem vacciner og autisme hos børn.

Henrietta Fore understreger, at skepsis mod vacciner er ubegrundet, og at manglende vaccination i flere dele af verden har fatale følger.

»Alle disse tilfælde kan forebygges, og alligevel bliver børn smittet selv i dele af verden, hvor der ganske enkelt ikke er nogen undskyldning.«

»Alt for ofte er den egentlige sygdom misinformation, mistillid og passivitet,« siger Unicef-direktøren.

/ritzau/AFP

En ung rohingya-flygtning lægger brænde  til tørre i en flygtningelejr i Bangladesh, som nu siger stop for flere flygtninge. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIBYANGSHU SARKAR.

Bangladesh vil ikke længere tage imod flygtninge fra Myanmar

740.000 rohingyaer er flygtet fra Myanmar til Bangladesh. Nu siger landet stop for flere flygtninge.

Bangladesh vil ikke længere tage imod flygtninge fra Myanmar.

Det har landets udenrigsminister, Shahidul Haque, meddelt FNs Sikkerhedsråd under et møde torsdag.

»Jeg beklager at måtte informere jer om, at Bangladesh ikke længere er i stand til at håndtere flere mennesker fra Myanmar,« lyder det fra ministeren.

Op mod 740.000 muslimske rohingyaer er siden sommeren 2017 flygtet fra Myanmar til Bangladesh. De lever i dag i flygtningelejre i den østlige del af landet.

Den etniske befolkningsgruppe begyndte dengang at forlade delstaten Rakhine i Myanmar, da landets militær eskalerede konflikten med lokale militser.

I de militære operationer blev flere landsbyer brændt ned til grunden, og soldater er blevet beskyldt for drab på civile og massevoldtægt.

Internationale organisationer siger, at hæren i Myanmar stod bag en blodig udrensning, hvor mange blev dræbt.

Bangladesh og Myanmar er siden blevet enige om en aftale, der indebærer, at flere tusinde rohingyaer skal sendes tilbage til Myanmar.

FN har tidligere udtalt, at der er »stor risiko for forfølgelse«, hvis de sendes tilbage til Rakhine. Torsdag gentager FN, at rohingyaernes tryghed skal være en betingelse for, at de kan vende tilbage.

Myanmar anser ikke rohingyaerne for at være en indfødt befolkning. Myndighederne i det overvejende buddhistiske Myanmar omtaler rohingyaer som »bengalere«. Altså folk der er hjemmehørende i Bangladesh.

Sidste år anbefalede FN i en rapport, at Myanmars hærchef og andre ledere i hæren bør retsforfølges ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) for folkedrab på de muslimske rohingyaer.

Selv afviser Myanmar drab på rohingya-muslimer.

/ritzau/AFP

New Patriotsjeren Robert Kraft med vindertrofæet efter, at hans hold vandt Super Bowl. Nu er den stenrige og 77-årige klubejer anklaget for sexkøb til 100 dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: TANNEN MAURY.

Stenrig Patriots-ejer nægter sig skyldig i sexkøb før finale

Overvågningsbilleder viser den 77-årige ejer af New England Patriots købe sig til sex samme dag, som hans hold kvalificerede sig til til Super Bowl-finalen. Han nægter sig skyldig.

Robert Kraft, der ejer Super Bowl-vinderen New England Patriots, nægter sig torsdag skyldig i anklager om at have købt sig til sex.

Den 77-årige milliardær blev mandag sigtet for to tilfælde af sexkøb. Angiveligt skal Kraft have besøgt en massageklinik to gange på 24 timer.

Torsdagens udmelding kommer dog næppe som nogen overraskelse, eftersom Krafts talsmand allerede fredag oplyste, at Kraft benægter, at han har været involveret i ulovlige aktiviteter.

På overvågningsbilleder fra om morgenen den 20. januar kan man se den stenrige klubejer ankomme i en Bentley til en ulovlig massageklinik, der ligger cirka 145 kilometer nord for Miami.

Derefter ser man, hvordan Kraft modtager både oral- og almindelig sex fra en kvinde. Et kvarter efter ankomst betaler han kvinden med en 100-dollarseddel, skriver ESPN.

Besøget på klinikken skete på dagen, hvor New England Patriots slog Kansas City Chiefs i AFC-finalen og spillede sig i Super Bowl med en sejr på 37-31 i overtid. Her var klubejeren at finde på lægterne.

Anholdelsen af Robert Kraft skete som led i en større politiaktion mod prostitution i Florida.

I alt er 25 mænd blevet anklaget i sagen. Der er videomateriale, der beviser, at de har betalt sig til seksuelle ydelser. Politiet siger, at de anklagede har betalt mellem 388 og 520 kroner for ydelserne.

Robert Kraft skal møde i retten den 27. marts.

Bliver han dømt, risikerer Kraft et års fængsel, 5000 dollar i bøde (ca. 33.000 kroner), 100 timers samfundstjeneste og deltagelse i et kursus om faren ved menneskesmugling.

Statsanklager i Palm Beach Dave Aronberg siger, at sagen handler om menneskesmugling af kvinder, der ender som sexslaver.

»Der er tale om moderne slaveri,« fortæller Dave Aronberg.

3. februar vandt New England Patriots Super Bowl, da holdet besejrede Los Angeles Rams med 13-3.

/ritzau/AFP