Mens du sov: G20-topmøde skudt i gang i Japan

Handel, klimaforandringer og geopolitiske spændinger er på dagsordenen, når G20-gruppen over de næste to dage er til topmøde i Japan. I USA er Senatet og Repræsentanternes Hus blevet enige om en humanitær hjælpepakke til grænseområdet ved Mexico. Og i Australien er premierministeren meget bekymret for den 29-årige australier, som angiveligt er blevet fængslet i Nordkorea.

GERMANY-G20-SUMMIT
USAs præsident Donald Trump, der for nyligt omtalte Tyskland som »forbryder«, startede dagens G20-topmøde med blandt andet at rose Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.  Fold sammen
Læs mere
Foto: LUDOVIC MARIN

Trump slår den høflige tone an ved starten af G20-topmøde

USA's præsident, Donald Trump, er fredag sammen med en række andre statsledere ankommet til Osaka i Japan.

Den japanske by er fredag og lørdag vært for et topmøde i G20-gruppen, der omfatter verdens vigtigste industrilande og EU.

Mødet blev tidligt fredag morgen dansk tid åbnet officielt af Japans premierminister, Shinzo Abe.

Topmødet ventes at blive domineret af samtaler om handel, geopolitiske spændinger og klimaforandringer, skriver nyhedsbureauet AFP.

Efter at have langet ud mod flere lande på sin vej til Japan slog Trump en mere forsonlig tone an, da han mødtes med de andre statsledere.

For nylig omtalte han Tyskland, en af USA's næret allierede, som "forbryder", fordi det ikke bidrager tilstrækkeligt til Nato.

Men da han mødte forbundskansler Angela Merkel var Trump ifølge AFP nærmest overstrømmende positiv.

- Hun er en fantastisk person, en fantastisk kvinde og jeg er glad for at have hende som en ven, sagde han.

På samme måde hylder Trump sin vært, premierminister Shinzo Abe, for at sende "mange japanske bilfirmaer til USA". Forinden havde Abe give Trump et dokument, der viste japanske investeringer i USA.

- Jeg værdsætter, at du sender mange bilfabrikker til Michigan, Ohio, Pennsylvania og North Carolina, sagde Trump med henvisning til amerikanske stater, som kan blive afgørende for hans forsøg næste år på at blive genvalgt.

Bare to dage tidligere satte Trump tilsyneladende ellers spørgsmålstegn ved forholdet mellem de to lande med en udtalelse om, at USA er forpligtet til at forsvare og beskytte Japan, men hvis USA bliver angrebet, så kan japanerne nøjes med at "se det på deres Sony-fjernsyn".

Foruden fællesmøderne har Trump også aftalt flere separate møder under opholdet. Blandt andet med Kinas præsident, Xi Jinping.

USA og Kina har i over et år befundet sig i en strid om handel og toldsatser, men torsdag skrev medierne South China Morning Post og Politico, at de to lande skulle være enige om en "våbenhvile" i handelskrigen.

Ifølge de to medier er USA gået med til at udsætte en varslet forhøjelse af toldafgifter på kinesiske varer til en værdi af omkring 300 milliarder dollar (omkring 2000 milliarder kroner).

En sådan udsættelse var ifølge anonyme kilder en betingelse for, at den kinesiske leder ville mødes med Trump på ny.

/ritzau/

Migrantbørn må maksimalt være 90 dage på modtagecenter i USA

Migrantbørn, der kommer til USA, må maksimalt opholde sig 90 dage i et af de mange modtagecentre ved landets grænser.

Det har USA's vicepræsident, Mike Pence, og den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, aftalt i en telefonsamtale.

Det oplyser anonyme kilder med indsigt i sagen, skriver nyhedsbureauet Reuters sent torsdag aften dansk tid.

Aftalen er indgået i kølvandet på flere afsløringer af dårlige forhold for tilbageholdte migrantbørn.

Afsløringer har ifølge nyhedsbureauet AP vist, at børnene ikke får næringsrig mad, mangler ordentligt tilsyn fra sundhedspersonale eller almindelige fornødenheder som for eksempel sæbe.

Samtidig har flere medier beskrevet, hvordan børn helt ned til toårsalderen ikke er under opsyn fra voksne.

De dårlige sager fik onsdag chefen for det amerikanske grænse- og toldagentur, John Sanders, til at trække sig.

Torsdag aften dansk tid er Repræsentanternes Hus og Senatet, hvor det republikanske parti har flertal, desuden blevet enige om en humanitær hjælpepakke til grænseområdet.

Hjælpepakken har en værdi af 4,6 milliarder dollar, hvilket svarer til 30 milliarder kroner.

Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal, havde oprindeligt stemt for en anden hjælpepakke til samme værdi, men hvor pengene kun måtte anvendes til humanitær hjælp.

Den pakke forkastede det republikanske flertal i Senatet onsdag. Begrundelsen var, at Demokraternes version ville svække Trump-administrationens kamp for at få antallet af indvandrere bragt ned.

Den nye hjælpepakke giver mere frihed til de institutioner, som ligger ved grænsen, og som har til opgave at hjælpe, mener republikanerne.

Et foto af en salvadoransk mand og hans knap toårige datter, der blev fundet druknet på den mexicanske side af floden Rio Grande, har været med til at sparke debatten om den humanitære hjælpepakke i gang.

De havde forsøgt at krydse floden, der danner en naturlig barriere mellem USA og Mexico.

Søndag fandt grænsemyndighederne ligeledes ligene af en kvinde og tre børn - herunder et spædbarn - på den amerikanske side af grænsen i Texas.

De var alle omkommet af hedeslag og dehydrering.

Sagerne fik onsdag Pelosi til at udtale, at USA ignorerer dets "forpligtelser over for menneskeheden".

/ritzau/

Studerende meldt savnet i Nordkorea bekymrer premierminister

Australiens premierminister, Scott Morrison, er "meget bekymret", efter at en australsk studerende er meldt savnet i Nordkorea.

Det oplyser Morrison ifølge flere nyhedsbureauer natten til fredag dansk tid.

- Det er selvfølgelig meget bekymrende. Jeg er meget bekymret. Vi har modtaget stor sympati fra andre lande, der er klar til at hjælpe os, siger Morrison til tv-stationen Nine Networks uden at uddybe, hvilke lande der er tale om.

Torsdag kunne flere australske medier første gang berette, at en australsk studerende angiveligt er blevet anholdt i Nordkorea. Først fredag bekræfter den australske regering, at der er tale om 29-årige Alek Sigley.

Sigley studerer til dagligt i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, hvor han også arbejder som rejsearrangør. Han blev efterlyst af sine venner og sin hustru, efter at han i flere dage havde været umulig at få fat på.

Australierens japanske hustru, 26-årige Yuka Morinaga, fortæller til flere internationale medier, at hun normalt er i kontakt med sin mand hver dag via beskedtjenesten WhatsApp.

Men hun har ikke hørt fra ham siden mandag og er "meget bekymret", skriver nyhedsbureauet AP.

Sigley har tidligere skrevet positive blogindlæg om Nordkorea, men siden mandag har der været helt stille på hans sociale medier.

Premierminister Scott Morrison siger til Nine Networks, at myndighederne arbejder på at "komme til bunds i sagen og finde ud af, hvad der er sket".

Nordkorea har endnu ikke udtalt sig i sagen.

I 2017 døde den amerikanske studerende Otto Warmbier, efter at han han havde siddet indespærret i 17 måneder.

Warmbier blev anholdt i 2016 og fik en straf på 15 års hårdt arbejde for at have forsøgt at stjæle en propagandaplakat fra det hotel, han boede på.

Han vendte hjem til USA i koma, men døde kort efter. Det medførte, at USA indførte et forbud mod at rejse til Nordkorea for landets borgere.

/ritzau/