Mens du sov: EUs Juncker har snart mistet tålmodigheden med briterne

Vælgere vender Tyrkiets præsident Recep Erdogan og hans parti AKP ryggen ved valg i Tyrkiet. Afrikanske migranter vil hellere emigrere til et andet afrikansk land end til Europa, viser undersøgelse. Og i Europa er EU-kommissionsformandens tålmodighed med briterne tyndslidt.

Tyrkiets største oppositionsparti, CHP, erklærer sejr i alle landets tre største byer ved søndagens lokalvalg. Præsident Erdogan (fotoet) erkender, at hans parti AKP også har tabt terræn nogle steder. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOLGA BOZOGLU

EUs Juncker: Vi har snart mistet tålmodigheden med briterne

EU er ikke langt fra at have mistet tiltroen til Storbritannien i forhandlingerne om landets udtræden af unionen.

Det siger EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker i et interview med den italienske TV-station Rai 1 søndag aften.

Han langede især ud efter det britiske Underhus, der fredag for tredje gang afviste den skilsmisseaftale, som premierminister Theresa May har forhandlet med EU.

»Vi har haft stor tålmodighed med vores britiske venner, men selv tålmodigheden er ved at rinde ud,« sagde Juncker.

»Jeg ville ønske, at Storbritannien i de kommende timer og dage kunne nå frem til en enighed om vejen fremad.«

Efter afstemningen fredag er Storbritannien bare to uger fra et såkaldt hårdt brexit, hvor landet udtræder af EU-samarbejdet uden overgangsperiode eller rum til omstilling.

Debatten i Underhuset om de forskellige versioner af skilsmisseaftalen har været hård og i mange tilfælde uforsonlig.

Underhuset holdt i sidste uge også uforpligtende afstemninger om otte forskellige brexitalternativer. Alle blev afvist.

»Indtil nu ved vi, hvad det britiske parlament siger nej til. Men vi ved ikke, hvad de vil sige ja til,« lød det fra kommissionsformanden.

Juncker vil dog ikke forholde sig til, hvorvidt der bør være en ny afstemning om briternes medlemskab. Det har været fremme, at en ny afstemning kunne bryde det dødvande, der har hersket i London.

»Det er en diskussion, man skal have internt. Det er ikke mit lod,« siger han.

Oprindeligt skulle Storbritannien træde ud af EU 29. marts, men har siden fået udskudt exitdatoen til 12. april.

Parlamentet har dog tidligere vedtaget, at Storbritannien ikke forlader EU i et hårdt brexit. Det kan betyde, at parlamentet skal enes om at anmode EU om en ny udskydelse af brexit.

Et alternativ kan også være et nyt parlamentsvalg, der skal rense luften. Den mulighed bliver blandt andet fremført af oppositionspartiet Labour.

EU-præsident Donald Tusk har indkaldt til topmøde den 10. april efter fredagens afstemning i det britiske parlament.

/ritzau/

Opposition truer Erdogans parti ved tyrkisk lokalvalg

Papirtynd forskel på få tusinde stemmer skiller AKP fra oppositionen i kampen om borgmesterposten i Istanbul.

Tyrkiets største oppositionsparti, CHP, erklærer sejr i alle landets tre største byer ved søndagens lokalvalg.

Det oplyser partiformanden sent søndag aften.

Han siger, at partiets egne tal viser, at CHP's borgmesterkandidater har vundet over præsident Recep Tayyip Erdogans regeringsparti, AKP, i Ankara, Istanbul og Izmir samt en række andre byer.

Det er ikke endeligt bekræftet - og AKP har også erklæret sejr i Istanbul. I byen med de 15 millioner indbyggere er der tale om en reel valggyser, efter at knap 99 procent af stemmerne er talt op.

Af de over otte millioner optalte stemmesedler skiller færre end 5000 stemmer de to partiers kandidater, meddeler tyrkisk tv.
Men ifølge tyrkisk tv er det AKP's borgmesterkandidat, tidligere premierminister Binali Yildirim, der fører kapløbet. Yildirim har været ude og erklære sig som vinder af duellen i Istanbul.

Men oppositionens kandidat, Ekrem Imamoglu, betegner det som »manipulation« og henviser til, at der stadig tælles stemmer.
Yildirim har fået 4.111.219 stemmer mod 4.106.776 til oppositionens borgmesterkandidat, lyder status med 98,8 procent af stemmerne talt op.

AKP går frem på landsplan, viser optællingen, efter 90 procent af stemmerne er talt op. AKP har på landsplan fået 45 procent af stemmerne, mens CHP får omkring 30 procent.

Men præsident Erdogan erkender, at partiet også har tabt terræn nogle steder. Især har AKP lidt et smerteligt nederlag i den tyrkiske hovedstad, Ankara, hvor oppositionen genvinder den vigtige borgmesterpost.

»Der er skrevet historie i Ankara,« siger CHP's næstformand, Haluk Koc, i en tale til tusindvis af jublende tilhængere uden for partiets hovedkontor i Ankara.

Først på aftenen så det ellers ud til, at AKP havde taget føringen i begge Tyrkiets to vigtige storbyer, Ankara og Istanbul.

Et nederlag i en af byerne vil afslutte næsten 25 års AKP-styre i de to storbyer og svække Erdogan.

Forud for valget indgik det republikanske folkeparti CHP en alliance med Iyi-partiet.

Lokalvalget, der ikke mindst er en kamp om de vigtige borgmesterposter, ses som en test på Erdogans popularitet i befolkningen.

En økonomisk krise og en svækket tyrkisk lira er nogle af hovedårsagerne til, at Erdogan og AKP mister opbakning.
Krisen vækker bange anelser hos mange tyrkiske vælgere, som tænker tilbage på landets valutakrise sidste år.

/ritzau/Reuters

Afrikanske migranter foretrækker at blive i Afrika

Et flertal af afrikanske migranter vil hellere emigrere til et andet afrikansk land end at tage turen til Europa.

Det skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af en ny stor spørgeundersøgelse blandt 46.000 personer i 34 afrikanske lande, foretaget af den uafhængige afrikanske forskningsorganisation Afrobarometer.

I gennemsnit svarer 36 procent af de potentielle afrikanske migranter, at de foretrækker at migrere til et andet afrikansk land. Til sammenligning svarer 27 procent, at de foretrækker Europa.

Undersøgelsen er udført mellem 2016 og 2018. Den er offentliggjort i rapporten »Jagten på muligheder« og viser også, at der er store regionale udsving i afrikanernes svar.

Mens 58 procent syd for Sahara-ørkenen svarer, at de foretrækker at slå sig ned i et andet afrikansk land, gælder det samme kun for otte procent af afrikanerne nord for Sahara.

Der er dog et godt stykke fra overvejelserne og til at gøre alvor af dem:

»Ud af dem, der svarer, at de har overvejet at migrere, svarer hver tiende – tre procent af den samlede afrikanske befolkning – ja til, at de er i gang med forberedelserne,« konkluderer undersøgelsen.

At de fleste potentielle migranter syd for Sahara vil forblive på kontinentet, overrasker ikke Pau Baizan, professor i afrikansk migration og demografi ved Universitat Pompeu Fabre i Barcelona i Spanien.

»Generelt migrerer meget små dele af befolkningen i lande syd for Sahara til Europa. Det hænger sammen med, at udviklingen i landene ikke er særligt langt fremme. Langt hovedparten af de afrikanske migranter i Europa er nordafrikanere,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Afrobarometer-undersøgelsen fortæller ikke kun noget om afrikanernes ønsker, men i mindst lige så høj grad om, hvad de tror er muligt, vurderer Pau Baizan.

»Det er ekstremt dyrt at migrere til Europa og USA, og der er få lovlige måder at rejse ind på. Mange mangler også informationer om, hvorvidt der er brug for deres arbejdskraft i Europa,« siger han.