Mens du sov: 150 er evakueret fra jordskred og oversvømmelser i Norge

Nordkorea affyrer misiler, Amnesty slår alarm, og et jordskred river huse og biler med sig i Norge. Få overblikket over nattens internationale nyheder her.

Nordkorea har endnu ikke kommenteret landets seneste affyring af misiler. Foto fra mødet i den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea den 30. juni mellem USA's præsident Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Flere personer er blevet evakueret med både efter, at et jordskred har blokeret vejene.

Voldsom regn har medført oversvømmelser og flere jordskred i det vestlige Norge.

150 personer er tirsdag blevet evakueret fra kommunerne Jølster og Førde.

Lidt før klokken 21 tirsdag aften ramte endnu et jordskred nær søen Jølstravatnet.

Her blev en bil taget med af jordskreddet, og en person blev set falde i vandet. Både redningshelikoptere og dykkere samt frivillige fra Røde Kors har bistået i eftersøgningen af personen.

»Vi har ikke overblik over antallet af personer eller biler, men ingen er meldt savnet fra området lige nu,« skriver norsk politi i en pressemeddelelse omkring klokken 22.

Omkring klokken 23 er eftersøgningen med redningshelikopter blevet indstillet, da vejret har gjort det farligt at flyve, meddeler politiet.

Det er fortsat ikke lykkedes at finde frem til hverken personer eller biler i vandet.

»I samråd med en geolog på stedet har indsatslederen vurderet, at faren for nye jordskred er så stor, at der ikke kan sendes mandskab til området på land,« skriver operationsleder Stein Rune Hallaraker i en meddelelse fra politiet.

»Derfor er der ikke foretaget eftersøgninger på land,« meddeler han.

Mindst to huse skal være blevet revet med af de voldsomme jordskred i Jølster tirsdag eftermiddag.

De store mængder nedbør har ikke kun medført talrige jordskred. Flere floder er desuden gået over deres bredder og har oversvømmet en stor strækning af motorvejen E39.

Uvejret kom pludseligt indover Jølster og Førde tirsdag eftermiddag.

På blot én time faldt der mellem 20 og 30 millimeter regn i området, og de kraftige byger ventes at fortsætte onsdag.

Mindst 1500 personer er uden strøm som følge af uvejret og det voldsomme tordenvejr, der fulgte med det. Det er uvist, hvornår strømmen ventes at vende tilbage.

/ritzau/NTB

Nordkorea prøveaffyrer flere ballistiske missiler

Den nye affyring kommer mindre end en uge efter, at Nordkorea prøveaffyrede to kortdistancemissiler.

Tidligt onsdag morgen lokal tid har Nordkorea affyret op til flere ballistiske missiler ud over Det Japanske Hav.

Det meddeler repræsentanter fra Sydkoreas generalstab ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Missilerne, der blev affyret fra Hodo-halvøen nord for byen Wonsan på den nordkoreanske østkyst, fløj cirka 250 kilometer, før de styrtede i havet.

»Vi analyserer fortsat deres kurs, og hvorvidt der kan komme flere affyringer,« tilføjer en embedsmand fra generalstaben til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge Sydkoreas forsvarsminister, Jeong Kyeong-doo, er der tale om en anden type missiler, end de der blev affyret sidste uge. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ved prøveaffyringen torsdag var der tale om kortdistanceraketter.

Over for nyhedsbureauet Kyodo understreger Japans forsvarsminister, Takeshi Iwaya, at enhver affyring af ballistiske missiler fra Nordkorea over Det Japanske Hav er en overtrædelse af FN's resolutioner.

Nordkorea har ikke kommenteret på affyringen onsdag morgen, men kaldte prøveaffyringen i sidste uge for en advarsel til Sydkorea, der netop havde annonceret nye militærøvelser med USA.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og USA's præsident, Donald Trump, har længe ført diplomatiske samtaler om det isolerede lands atomprogram.

Over bare et år har de to ledere mødtes tre gange - senest i juni, hvor også Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, deltog ved forhandlinger, der foregik i den demilitariserede zone, der deler Den Koreanske Halvø.

Nordkorea har længe kritiseret, at Sydkorea og USA fortsætter med at have fælles militærøvelser i Det Japanske Hav. Den næste er planlagt til august.

USA har endnu ikke kommenteret på den seneste prøveaffyring.

/ritzau/

Amnesty slår alarm over stor sultestrejke i egyptisk fængsel

130 indsatte har sultestrejket i mere end seks uger i protest over umenneskelige forhold i fængsel i Kairo.

Amnesty International slår alarm over den omfattende sultestrejke i højsikkerhedsfængslet Al-Aqrab i den sydlige del af den egyptiske hovedstad, Kairo. Det oplyser Amnesty onsdag i en pressemeddelelse.

Flere af dem, der sultestrejker, har siddet fængslet i mere end to år »uden at være blevet tilladt et eneste besøg fra deres familie eller advokat«, lyder det.

Siden sultestrejken blev indledt 17. juni, har myndighederne besvaret de indsattes protest ved at »slå dem og påføre dem elektriske stød med strømpistoler«, oplyser organisationen, der citerer en meddelelse fra de indsatte.

»De egyptiske myndigheder har presset snesevis af indsatte i Al-Aqrab til bristepunktet,« skriver Amnesty.

Amnestys chef for Mellemøsten og Nordafrika, Magdalena Mughrabi, anklager de egyptiske myndigheder for »åbenlyst at blæse på« både egyptisk og international lovgivning.

»Kombinationen af uhumske, umenneskelige forhold i fængslet samt nægtelsen af besøg fra familier og adgang til deres advokater har skabt en ubærlig situation for de indsatte, siger hun.

De egyptiske myndigheder bryder herved ikke bare loven, men udviser "hjerteløs ondskabsfuldhed", siger hun videre.

Menneskerettighedsgrupper anklager jævnligt de egyptiske myndigheder og den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, for føre en hård kurs mod sine politiske modstandere.

Det gælder både den sekulære opposition i landet såvel som den islamistiske.

Sisi stod som hærchef i spidsen for afsættelsen af Egyptens første folkevalgte leder, islamisten Mohamed Mursi, i 2013.

Siden da har han slået særligt hårdt ned mod sine politiske modstandere fra Det Muslimske Broderskab. Tusindvis er blevet fængslet, og hundredvis er blevet idømt dødsstraf.

/ritzau/AFP