Menneskerettighedsforkæmper kritiserede Israel – nu er han smidt ud af landet

Omar Shakir, formand for menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, er blevet smidt ud af Israel efter at have opfordret til en boykot af israelske produkter grundet bosættelserne i Palæstina. Dermed bliver menneskerettighedsorganisationen den første, der udvises af landet.

 

I flere år kæmpede han med næb og kløer for at fremme menneskerettigheder i Mellemøsten. En kamp, der ind imellem krævede, at han stod på mål for de lokale myndigheder. Nu er det slut for Omar Shakir, direktør for menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch i Israel.

Mandag blev Omar Shakir efter et længere forløb udvist af landet, fordi han angiveligt har støttet en boykot af Israel. På en pressekonference fra Jerusalem løftede Omar Shakir sløret for, hvad beslutningen kommer til at betyde for organisationens videre arbejde i Israel.

Står det til Omar Shakir, ser det ikke godt ud – hverken for Human Rights Watch eller menneskerettigheder generelt.

»Kan den israelske regering udvise en menneskerettighedsorganisation som Human Rights Watch, så kan den udvise enhver, den ikke bryder sig om. Enhver kritiker af den israelske stat kan ikke længere vide sig sikker,« sagde Omar Shakir.

Opfordring til boykot forbudt

I 2017 vedtog Israel en omstridt lov, der gør det muligt for myndighederne at udvise eller nægte indrejse til udlændinge, der åbent støtter en boykot mod Israel eller de israelske bosættelser på Vestbredden. Samme lov blev i august anvendt, da de amerikanske kongresmedlemmer Rashida Tlaib og Ilhan Omar blev nægtet adgang til Israel.

Omar Shakir, der er amerikansk statsborger, har i lang tid kritiseret bosættelserne, som er blevet erklæret for ulovlige af FNs Sikkerhedsråd. Samtidig har han ifølge domstolene angiveligt flere gange opfordret til en boykot af Israel, hvilket fik retten til at give ham 20 dage til at forlade landet frivilligt eller blive smidt ud.

»Det står klart, at Omar Shakir fortsatte med at opfordre til boykot af Israel, selv efter at han havde fået en arbejdstilladelse,« skrev højesteret i sin afgørelse.

Afgørelsen vakte stor opsigt blandt vestlige menneskerettighedsorganisationer og udenrigsministerier, og menneskerettighedseksperter ved FN samt Merav Michaeli, medlem af Knesset for det israelske arbejderparti har fordømt beslutningen og betegnet den som værende i strid med demokratiske principper.

Deportationen møder ligeledes stærke reaktioner fra Den Palæstinensiske Befrielsesfront (PLO), der i en pressemeddelelse kalder udvisningen for et desperat forsøg fra Israels side på at lægge skjul på sine »krigsforbrydelser og brud på menneskerettigheder«.

»Denne systematiske forfølgelse, der rammer internationale og lokale menneskerettighedsforkæmpere i forsøget på at gøre enhver uenighed tavs, skal fejle. Vi opfordrer flere menneskerettighedsgrupper og aktivister til at søge sandheden og arbejde for retfærdigheden i vores område trods udfordringerne og farerne,« skriver PLO.

»Demokratier har ret til at nægte indrejse«

Sagen er ganske særlig, idet Israel ikke tidligere har udvist menneskerettighedsforkæmpere, der opholder sig lovligt i landet. Sagen er derfor af flere lande blevet betragtet som en test af, om den israelske stat ville føre loven ud i den yderste konsekvens.

Det er dog ikke alle, der er lige så kritiske over for udvisningen, og sagen røber derfor også en dybere diskussion af loven såvel som Israels suverænitet.

Således skriver den israelsk-amerikanske redaktør af det pro-israelske medie UK Media Watch, Adam Levick, i avisen Algemeiner Journal, at Israel som andre lande har lige så megen ret til at bestemme, hvem der kan lukkes ind i landet.

»Sandheden er, at demokratier verden over har ret til at nægte indrejse til enhver, der anses for at ville skade staten. Desuden er der cirka 350 NGOer, såsom Human Rights Watch, der arbejder med fuld frihed i Israel – selv dem, der fortsat delegitimerer landet, støtter boykot-kampagnen og endog afviser Israels ret til at eksistere som en jødisk stat,« skriver Adam Levick i sin kronik.

Omar Shakir og Human Rights Watch er også blevet kritiseret for at være forudindtaget i sit arbejde og for at føre en antiisraelsk politik.

Ifølge Gerald M. Steinberg, professor i politik ved Bar-Ilan Universitet, misbruger Human Rights Watch sit arbejde i regionen til at underminere Israel ved at være ensidig og udelukkende fokusere sin kritik mod Israel.

Ifølge Kenneth Roth, adm. direktør for Human Rights Watch, har Omar Shakir dog »aldrig afveget« fra gruppens politik, som »ikke advokerer for en boykot af Israel, men som opfordrer virksomheder til at indfri deres forpligtelser over for menneskerettigheder ved at afslutte deres kontakter til illegale bosættelser i Vestbredden,« skriver al-Jazeera.

Omar Shakir vinker farvel til sine kolleger, før han forlader Israel for bestandigt. Ben Gurion International Airport, Tel Aviv, 25. november 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMMAR AWAD/Ritzau Scanpix.