Medie: Her er den russiske cykelmorder fra Berlin

En russisk mand med falske papirer kørte en sommerdag i Berlin op på siden af en mand i en park og skød ham. Nu har en gruppe undersøgende journalister fundet hans sande identitet. Han er 54 år, fra Sibirien, og han har gjort det før.

GEORGIA KHANGOSHVILI PROTEST
Den 40-årige georgier Zelimkhan Khangoshvili blev skudt ned i Berlin i sommer af en mand på cykel. Russiske efterretningstjenster mistænkes for at stå bag. Fold sammen
Læs mere
Foto: ZURAB KURTSIKIDZE/EPA/Ritzau Scanpix

Det var højst sandsynligt den russiske stat, der stod bag, da en georgisk mand i august blev skudt ned ved højlys dag i Berlin. Det konkluderer den tyske anklagemyndighed ifølge det tyske medie Der Spiegel.

Samtidig har det undersøgende webmedie Bellingcat i samarbejde med Der Spiegel og medierne The Insider og Dossier Center fundet frem til den sande identitet på den mistænkte gerningsmand, der rejste ind i Tyskland på falske papirer.

Afsløringen giver yderligere næring til mistanken om, at russiske efterretningstjenester var involveret i mordet i Berlin. Hele sagen kan nu udvikle sig til en ny international politisk krise på linje med Skripal-giftattentatet i England sidste år, der førte til omfattende politisk fordømmelse og sanktioner mod Rusland.

Mordet i Berlin fandt sted 23. august i år, da den 40-årige georgier Zelimkhan Khangoshvili var på vej til fods gennem Tiergarten-parken i centrum. En mand på cykel kørte tæt op på Khangoshvili og skød ham med en pistol.

Khangoshvili har kæmpet i Tjetjenien mod russiske styrker omkring årtusindeskiftet og har senere arbejdet for både Georgien og Ukraine mod russiske interesser, skriver Der Spiegel. Han var længe på de tyske myndigheders terrorliste, indtil han blev slettet fra listen i sommer. Kort tid efter blev han dræbt.

Den mistænkte gerningsmand blev pågrebet kort efter og var ifølge sit pas en russisk statsborger ved navn Vadim Sokolov. Han var kort forinden rejst fra Rusland til Berlin via Paris på falske papirer og havde en returbillet til Rusland dagen efter mordet.

Tidligere mistænkt for mord

Tidligere har det undersøgende journalisthold afdækket, hvordan den mistænkte gerningsmands falske identitet er så kompleks konstrueret, at det peger kraftigt i retning af, at den russiske stat må være involveret.

Nu har journalistholdet ved hjælp af billedgenkendelse og en gammel mordsag også sat navn og foto på, hvem den mistænkte i virkeligheden er: den 54-årig Vadim Krasikov fra Sibirien.

Vadim Krasikov var engang hovedmistænkt for et mord på en russisk forretningsmand i Moskva i 2013, der på flere måder minder om mordet i Berlin, skriver Bellingcat. Gerningsmanden var på cykel og skød ofret flere gange på klos hold.

I mere end et år efterlyste Rusland Vadim Krasikov for mordet gennem Interpol. Men i 2015 blev eftersøgningen aflyst uden forklaring, og siden er Vadim Krasikov nærmest forsvundet fra samtlige statslige databaser i Rusland, viser Bellingcats efterforskning. Mordet på forretningsmanden er stadig uopklaret, mens Vadim Krasikov de seneste år tilsyneladende har kunnet rejse frit rundt, viser flydata.

Presset til handling

I modsætning til Skripal-sagen, som hurtigt førte til omfattende politiske fordømmelse af Rusland fra Storbritannien og dets allierede, har den tyske regering hidtil gjort sig store anstrengelser for ikke at køre sagen op. Men med de nye oplysninger synes det uundgåeligt, at sagen vil få et politisk efterspil.

En talsmand for den russiske præsident, Vladimir Putin, har tidligere afvist, at den russiske stat på nogen måde skulle være involveret i mordet. Hidtil har Rusland dog heller ikke kunnet give Tyskland nogen oplysninger om, hvad det er for en mand, som tysk politi fortsat har i deres varetægt.

Videoen er fra den parkeringsplads, hvor cykelmordet i Moskva fandt sted i 2013. Det blev vist på adskillige russiske TV-kanaler i tiden efter.