Marokko-terrorister ville have været til Syrien, men havde ikke råd: Så dræbte de danske Louisa i stedet

Den norske avis VG har fået adgang til retsdokumenter og nye detaljer i sagen mod de marokkanske mænd, der er tiltalt for IS-inspirerede drab på skandinaviske kvinder.

En af de mistænkte for dobbeltdrabet føres ud af retsbygningen i den marokanske by Sale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

De fire mistænkte marokkanske gerningsmænd bag drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland ville egentlig gerne have rejst til Syrien.

Her havde de tænkt sig at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat (IS). De havde dog ikke råd til at blive fremmedkrigere. Så i stedet besluttede de sig for at dræbe turister i Marokko på »IS-måden«.

Det har de drabstiltalte mænd fortalt til marokkansk politi under afhøringer, fremgår det af retsdokumenter, som den norske avis VG har fået adgang til.

Sagen mod i alt fire mænd er i øjeblikket i gang i Marokko. Der ventes en ny høring i sagen torsdag. Tre af mændene er tiltalt for selve drabene, mens en fjerde er tiltalt for at have medvirket til planlægningen. Den fjerde mand forlod dog gruppen inden drabene.

Deres advokat siger ifølge VG, at de vil erklære sig skyldige i terrorhandlingerne, når de stilles foran dommeren torsdag.

Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland blev dræbt 17. november 2018 uden for deres telt, da de var på vandretur i Atlasbjergene.

De tiltalte mænd fortæller til politiet, at de befandt sig i området omkring bjergbyen Imlil i flere dage, inden de begik drabet. Her var de på udkig efter vestlige turister, som de kunne angribe.

De har overvåget andre mulige ofre, inden de angreb de skandinaviske kvinder, fremgår det af retsdokumenterne.

Inden de tog til Atlasbjergene, havde mændene også overvejet at begå et kemisk bombeangreb eller et angreb mod Marokkos politi.

Oprindeligt havde de fire mænd planlagt at rejse til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, men deres dårlige økonomi gjorde det umuligt.

»Jeg ville slutte mig til IS, men havde ikke råd,« sagde den tiltalte Rachid Atafi angiveligt under en afhøring 18. marts.

En anden af de tiltalte – El Joud, den mistænkte hovedbagmand bag terrorangrebet – er tidligere dømt for »terrorrelateret virksomhed« og blev løsladt fra fængslet i 2016.

»Jeg tænkte på at tage til Syrien og tilslutte mig IS, men da mit pas var konfiskeret efter dommen, kunne jeg ikke tage af sted,« forklarede han 30. december sidste år.

Inden de drog op i Atlasbjergene, indspillede de fire mænd en video, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat. De malede selv Islamisk Stats flag på et sort stykke stof, som de hængte op på en væg, inden de skød videoen, forklarer de.

Efter dobbeltdrabet barberede mændene skægget af og flygtede. Under flugten publicerede de også en video på nettet, som viser drabene. Tre af mændene blev anholdt i en bus i Marrakech. Den fjerde mand, Abderrahmane Khayali, som forlod gruppen inden drabene, blev anholdt i sit hjem.

Under afhøringerne har mændene tilkendegivet, at de sympatiserer med Islamisk Stat.

Retsdokumenterne viser, at flere af de fire mænd tidligere har været idømt fængselsstraffe.

Abderrahmane Khayali fortæller, at han besluttede sig for at blive praktiserende muslim, efter at han blev fyret fra et hoteljob. Herefter begyndte han at se Islamisk Stat-videoer på internettet sammen med de øvrige tiltalte. De blev inspireret til at begå lignende angreb, fortæller han.

I sagen er en 33-årig schweizisk-britisk mand allerede blevet idømt ti års fængsel.

Manden er kendt skyldig i at have været en del af en terrororganisation, at have forsvaret terror og for ikke at have oplyst om en kriminel handling.

Han er ikke dømt for at have noget med selve drabene at gøre.