Manden bag Blackwaters nye firma skal bygge træningscenter i Nordvestkina – men ingen ved, hvem der skal »trænes«

Erik Prince kender angiveligt ikke selv til aftalen om at drive et træningscenter i Nordvestkina, hvor op mod en million muslimer menes at sidde indespærret i interneringslejre.

Stifteren af Blackwater, Erik Prince, fotograferet tilbage i 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIM SLOAN

Det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater blev heftigt kritiseret for sin rolle under krigene i Irak og Afghanistan.

Nu er Erik Prince, stifteren af det skandaleombruste selskab, på ny i fokus – denne gang i forbindelse med den voldsomme militarisering i Nordvestkina, hvor op mod en million muslimske uighurer ifølge menneskerettighedsgrupper sidder indespærret i interneringslejre.

Erik Princes nye firma, Frontier Services Group (FSG), har underskrevet en foreløbig kontrakt med de kinesiske myndigheder om at at bygge et træningscenter i Nordvestkina, skriver avisen The Guardian. Ifølge øjenvidner, eksperter og menneskerettighedsgrupper har Xinjiang-regionen de seneste år udviklet sig til en højteknologisk gennemovervåget politistat, hvor myndighederne holder øje med indbyggernes mindste skridt. Det kinesiske styre forklarer selv, at det handler det om at bekæmpe terrorisme og ekstremisme.

Prince har flere kontrakter i Kina

Det Hongkong-baserede selskab Frontier Services Group tilbyder løsninger inden for sikkerhed og logistik til virksomheder, der opererer i risikofyldte regioner. FSG skal ifølge selskabets hjemmeside drive en træningsbase i Xinjiang-provinsens sydlige by, Kashgar.

Hjemmesiden nævner intet om, hvad træningen består i, eller hvem der skal trænes. Frontier Services Group er stiftet af Erik Prince, der i dag er minoritetsaktionær og næstformand i bestyrelsen. Selskaber har flere kontrakter i Kina og for kinesiske firmaer, der opererer i udlandet – især i Afrika.

En talsperson siger til The Guardian, at Erik Prince ikke kender til aftalen i Xinjiang, som dog skal godkendes af alle bestyrelsesmedlemmer, før den kan træde i kraft.

»Han har ikke kendt til det eller har ikke været involveret i denne foreløbige samarbejdsaftale om selskabets aktiviteter i Xinjiang,« lyder det fra talspersonen.

Erik Prince er tidligere Navy Seal-specialstyrkesoldat, mangemillionær og bror til den amerikanske uddannelsesminister Betsy DeVos. I 1997 stiftede han sikkerhedsfirmaet Blackwater, som i kølvandet på terrorangrebet 11. september 2001 voksede til at blive et af de største private amerikanske sikkerhedsfirmaer.

Blackwater udførte sikkerhedsopgaver i brændpunkter som Afghanistan og Irak. Selskabet kom for alvor til verdens kendskab i 2007, efter at 14 ubevæbnede civile irakere blev dræbt af lejesoldater fra Blackwater.

I 2008 opsagde USAs daværende præsident, Barack Obama, kontrakten med Blackwater. To år senere solgte Erik Prince Blackwater.

Lene Winther er Berlingskes Asien-korrespondent