Lukasjenko lover at gå når ny forfatning er på plads

Den hviderussiske præsident vil gå, når en ny forfatning er på plads. Han sætter ingen dato på.

Arkivfoto: Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, vil forlade sin post, når der er vedtaget en ny forfatning i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tut.by/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, vil forlade sin post, når der er vedtaget en ny forfatning i landet. Det siger han til det nationale nyhedsbureau Belta ifølge Reuters.

»Jeg vil ikke arbejde som præsident med jer under en ny forfatning«, siger Lukasjenko under et besøg på et hospital.

Det er uklart, hvornår der vil være en ny forfatning på plads, men Lukasjenko mener, at der er behov for ændringer af forfatning og justeringer af præsidentens magt.

Meldingen kommer, efter at den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, torsdag opfordrede Lukasjenko til at sætte turbo på arbejdet med at modernisere Hvideruslands politiske system.

Der har gennem de seneste måneder været politisk uro i Hviderusland efter et præsidentvalg i august.
Lukasjenko blev udråbt som vinder, men resultatet er ikke blevet anerkendt af store dele af det internationale samfund – herunder EU og USA.

Den 66-årige Lukasjenko er blevet taget i ed i Hviderusland, men en række EU-lande nægter at anerkende ham som præsident – herunder Danmark.

I Hviderusland har der været mange demonstrationer mod Lukasjenko, hvor tusindvis af hviderussere har været på gaderne. De hviderussiske myndigheder har igen og igen svaret tilbage mod demonstranter med tilbageholdelser og anholdelser.

Præsidentens modstandere har krævet, at han overlader magten til oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja. Hun stillede også op ved præsidentvalget 9. august i år, men er efter valget flygtet til Litauen.

Lukasjenko har været præsident i Hviderusland siden 1994, hvor det første valg efter løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991 blev holdt. Ingen af valgene i landet har ifølge valgobservatører været frie.

Lukasjenko bliver ofte kaldt »Europas sidste diktator«.
/ritzau/