Lars Emil Johansen: »Jeg er eskimo. Det kan ingen rokke ved«

Eskimo-debatten har ramt Grønland også, men den tidligere landsstyreformand står fast. »Jeg er eskimo«.

Lars Emil Johansen har intet imod at blive kaldt for »eskimo«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Snejbjerg/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om krænkende ord har også ramt Grønland, og udtrykket »eskimo« bliver også debatteret i det grønlandske samfund.

Men nu tager den tidligere landstyreformand Lars Emil Johansen ordet i den debat. »Jeg er eskimo«, siger han til Kristeligt Dagblad og fortsætter.

»Jeg er stolt af at være eskimo, det er mine rødder at komme fra det eskimoiske folk,« siger han og fortsætter.

»Men hvad folk tillægger ordet eskimo, rager mig en papand. Jeg har en stolthed ved at være eskimo, og den er der ingen, der kan rokke ved. Hvis man har sit selvværd i orden, tror jeg ikke, man har problemer med den betegnelse,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Betændt debat

Dermed blander Lars Emil Johansen sig i en betændt debat om navne på etniske minoriteter, som har raset både i USA og i Europa, hvor også slaveriet og kolonialiseringen debatteres – blandt andet om fremtrædende personer fra sydstaterne bør hædres med statuer på fremtrædende pladser rundt om i de amerikanske delstater.

I Danmark har Hansen Is ændret navnet på Eskimo Is, mens andre producenter har bevaret navnet. Og statuen af præsten Hans Egede, der står på en fremtrædende plads i den grønlandske hovestad, Nuuk, er blevet overmalet.

Lars Emil Johansen er i øvrigt enig i, at statuen ikke burde stå der, hvor den står, men flyttes til en anden plads foran Hans Egede Kirke.

Han er – når det skal være – mere pikeret over ordet »grønlænder«, da det er opfundet af kolonisterne.