Lækket lydoptagelse fra jordansk prins’ husarrest: »Jeg nægter at følge ordren«

Prins Hamza bin Hussein, halvbror til Jordans kong Abdullah, er anklaget for at forsøge at destabilisere landet sammen med udenlandske magter. Fra sin husarrest fortæller han i en lækket lydoptagelse, at han nægter at samarbejde med militæret.

Prins Hamzah (tv.) ønsker ikke at »forblive stille«, efter at hans halvbror kong Abdullah (th.) har sat ham i husarrest på grund af anklager om forsøg på at destabilisere sikkerheden i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Nelson/Reuters/Ritzau Scanpix

Den jordanske prins Hamzah er utilfreds med at være blevet sat i husarrest efter anklager om at samarbejde med fremmede magter i et forsøg på at destabilisere Jordan, hvor hans halvbror er konge.

I en lækket lydoptagelse fra husarresten forklarer prins Hamzah, at han »ikke vil forblive stille« og underlægge sig retningslinjer fra militæret, der dikterer, at han ikke må kommunikere med omverdenen.

»Jeg vil ikke adlyde, når de fortæller mig, at jeg ikke kan gå ud og tweete eller række ud til bekendte, men kun har lov til at kommunikere med min familie,« lyder det blandt andet i optagelsen, der ifølge nyhedsbureauet Reuters cirkulerer blandt prinsens venner og kontakter.

Udmeldingen fra prinsen kommer, efter at det jordanske politi i weekenden advarede mod prinsens handlinger, som de mener underminerer »sikkerheden og stabiliteten« i Jordan. Prins Hamzah bin Hussein, der er halvbror til kong Abdullah, skulle ifølge jordanske embedsfolk have sat sig i forbindelse med folk med kontakter til udenlandske magter i et forsøg på at destabilisere landet.

Flere andre prominente embedsfolk er også anholdt i sagen, der har medført, at prinsen er sat i husarrest. Blandt dem er den tidligere finansminister og mangeårige rådgiver for kongen, Bassem Awadallah, skriver flere nyhedsbureauer.

Efterforskningen af prinsen har stået på længe. Det er uklart, hvorfor myndighederne besluttede at slå ned på prins Hamzah netop nu.

Kong Abdullah (nummer to fra højre) ved prins Hamza og prinsesse Basmas bryllup i 2012. Til venstre ses dronning Raina, gift med den nuværende konge, og til højre den tidligere dronning samt mor til Hamza, Noor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Youssef Allan/AFP/Ritzau Scanpix.

Folk fra hoffet har oplyst, at den kongelige familie forsøger at løse konflikten inden for rammerne af familien, men at prinsen ikke er samarbejdsvillig.

Kongen udsendte en erklæring lørdag aften, hvori han bad sin bror om at indstille sine handlinger, der kan skade landets »sikkerhed og stabilitet«.

Hamza var oprindelig kronprins i Jordan, men blev frataget den rolle af kong Abdullah i 2004. I stedet gjorde Abdullah sin egen søn, Hussein bin Abdullah, til kronprins. Prins Hamza har i mange år været skubbet ud på sidelinjen i Jordan, hvor han flere gange har fået myndighederne til at reagere vredt på kontakter til jordanske klaner, der er kritiske overfor kongen.

Hvor længe prinsen skal være i husarrest, eller hvad der skal ske med ham, er ikke oplyst.