Kvinde vågnede af koma – efter 27 år

Den fireårige søn slap fra bilulykken, fordi hans mor nåede at omslutte ham med sine arme.

Det sker yderst sjældent, men en gang imellem hænder det, at en person vågner op af lang tids koma. Fold sammen
Læs mere
Foto: Volker Werner

Da Munira Abdulla senest var ved fuld bevidsthed, var George Bush den ældre præsident i USA, og Sovjetunionen knagede gevaldigt i fugerne. Det var samme år, Golfkrigen sluttede.

I 1991 blev den dengang 32-årige Munira fra oasebyen al-Ain i De Forenede Arabiske Emirater kvæstet i en bilulykke, som efterlod hende i koma i næsten tre årtier.

Men efter 27 år vågnede hun i juni sidste år på en klinik nær München, hvor lægerne havde behandlet hende for en række komplikationer af det lange koma.

»Jeg har aldrig givet op, for jeg havde altid en fornemmelse af, at hun ville vågne op en skønne dag,« fortæller hendes 32-årige søn, Omar Webair, til Emiraternes The National.

Han var kun fire år gammel, da ulykken indtraf.

Førende overlæge Dr. Friedemann Müller på privathospitalet Schön Klinik kunne fortælle, at Munira Abdulla havde været i en tilstand af minimal bevidsthed. Han mente kun at kende til en håndfuld sager som Abdullas, hvor en patient kommer til bevidsthed igen efter så lang en periode.

Patienter med nedsat bevidsthed inddeles normalt i tre kategorier:

  • I fuldt koma viser patienten ingen tegn på bevidsthed: øjnene er lukkede, og han eller hun reagerer ikke på omgivelserne.
  • En såkaldt vedvarende vegetativ tilstand omfatter patienter, som virker ved bevidsthed, men som alligevel ikke viser tegn på opmærksomhed.
  • Endelig er en minimal bevidsthed kendetegnet ved perioder, hvor der er en vis respons - det kan være en fingerbevægelse som reaktion på et spørgsmål.

Det første ord

De første tegn på, at Munira Abdulla begyndte at komme sig, viste sig sidste år, da hun begyndte at gentage sin søns navn. Et par uger senere gav hun sig til at recitere vers fra koranen, som hun havde lært udenad årtier tidligere.

»I første omgang troede vi ikke rigtigt på det,« indrømmer Dr. Müller.

»Men med tiden blev det klart, at hun rent faktisk udtalte sin søns navn.«

Overlægen havde ikke ventet, at Abdulla ville komme sig. Hun var blevet indlagt på det tyske hospital til behandling for en række muskelspasmer, som gjorde hende svær at pleje. En del af behandlingen bestod af et apparat, der kunne injicere hendes medicin direkte i rygraden. Dette kan have bidraget til hendes opvågnen, mener Dr. Müller.

Den tyske, syvdobbelte verdensmester i Formel 1 Michael Schumacher og hans kone Corinna. Efter en skiulykke blev han i december 2013 lagt i kunstigt koma. Fold sammen
Læs mere
Foto: J.L.Cereijido.

Der findes kun ganske få patienter, der har gennemgået en tilsvarende udvikling, blandt andet Terry Wallis fra Arkansas, der var 19 år, da han kørte af en bro i en varevogn. Han sagde sit første ord næsten to årtier efter ulykken: »Mor.«

Omar Webair, Abdullas søn, kunne fortælle, at han selv havde undgået alvorlige skader i ulykken tilbage i 1991, fordi hans mor havde nået at omfavne ham inden selve sammenstødet.

»Hun var som guld for mig. Jo mere tid, der gik, jo mere værdifuld blev hun,« sagde han til The National.

Oversættelse: Lars Rosenkvist