Kongens storesøster vil vælges som Thailands leder

Thailands konge skal muligvis forhandle med sin egen storesøster, når han møder landets nye premierminister efter valget i marts.

Thai Raksa Charts partileder Preechapol Pongpanich viser godkendelsen af kandidaturet for Thailands prinsesse Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Athit Perawongmetha

Søsteren til Thailands konge blev tidligt fredag udnævnt til kandidat til premierministerposten. Dermed er der vendt op og ned på det politiske landskab i et land, hvor monarkiet anses for at befinde sig over det ofte tumultariske politiske liv.

Thailands prinsesse Ubolratana under en kongelig procession i forbindelse med kong Bhumibols død. Fold sammen
Læs mere
Foto: Diego Azubel.

Den 67-årige Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi er storesøster til kong Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun. Hun blev nomineret til posten som regeringschef af et parti, der har nære forbindelser til det politiske dynasti Shinawatra. Familien tæller ikke mindre end to landflygtige, tidligere premierministre, som begge er blevet beskyldt for at undergrave Thailands royale institutioner.

Formanden for partiet Thai Raksa Chart, Preechapol Pongpanich, kaldte Ubolratana »en veluddannet og dygtig person«, som var »det bedst egnede valg«. Han gjorde dog samtidig opmærksom på, at nomineringen stadig skal godkendes af Thailands valgkommission.

Thailand har været under militærstyre siden et kup i 2014. Kuppet fjernede en regering, som var loyal over for milliardæren Thaksin Shinawatra, der selvsikkert udfordrede landets traditionelle magtstrukturer. Landets regering ledes nu af tidligere general Prayuth Chan-ocha, der har slået sig op på at være en ivrig forsvarer af Thailands monarki.

Senere samme dag bekendtgjorde Prayuth sit eget kandidatur til premierministerposten, og han fik støtte af militærets parti, Palang Pracharat.

»Selv om jeg har gjort tjeneste som soldat hele mit liv, er jeg villig til at ofre mig selv for at beskytte Thailand,« hed det i en erklæring fra Prayuth Chan-ocha.

Et følsomt emne

Parlamentsvalget er fastsat til 24. marts efter gentagne gange at være blevet udsat af militærjuntaen. En midlertidig forfatning sikrer, at landets næste premierminister vil blive valgt at et parlament, hvor mange af medlemmerne er udpeget af militæret. Juntaen har også begrænset ytringsfriheden og sendt formodede politiske modstandere i genopdragelseslejre.

Thailand har desuden en streng lovgivning om majestætsfornærmelse, der kriminaliserer enhver fornærmelse af monarkiet. Håndhævelsen af denne lov er blevet skærpet i de senere år.

Selv om Ubolratana officielt afsagde sig sine kongelige titler, da hun giftede sig med en amerikaner i 1972, så vil hendes indtræden på den politiske scene utvivlsomt resultere i et stort folkeligt postyr og en tæt journalistisk dækning af valgkampen.

Fredag afviste hele fem fremtrædende politiske analytikere at sige noget som helst om hendes kandidatur. På de sociale medier har flere politiske aktivister kritiseret hende for unødigt at forplumre et i forvejen kompliceret politisk spil, men de fik hurtigt slettet deres kommentarer igen.

Vicepremierminister Wissanu Krea-ngam måtte fredag fortælle de ventende journalister, at han ikke havde nogen kommentarer til Ubolratanas kandidatur. »Hvis jeg kunne svare jer, ville jeg gøre det,« sagde han. »Men det kan jeg ikke.«

Shinawatra-familien

Siden Thailands absolutte monarki blev afskaffet i 1932, er ingen medlemmer af kongehuset stillet op til politiske tillidsposter. Landets system har igennem årtier omfattet en stiltiende aftale mellem de politiske kræfter og et militær, som til tider har set stemmeboksene som skadelige for landet. Der har faktisk været en halv snes militærkup i Thailand.

Rygterne om Ubolratanas nære forbindelser til familien Shinawatra begyndte at tage til sidste år, da hun blev fotograferet med Thaksin Shinawatra og hans søster Yingluck, begge tidligere premierministre.

De to søskende er blevet dømt for korruption in absentia, og de bor begge i udlandet i dag. Et militærkup i 2006 gjorde en ende på Thaksins regeringstid. Men alle parlamentsvalg siden da er blevet vundet af Thaksins loyale støtter, hvis politiske base er de fattige ude på landet.

I sidste måned foretog Ubolratana en meget omtalt pilgrimsrejse til ni buddhistiske templer – hvad politikere ofte gør for at bede om held og fremgang ved fremtidige valg.

Hun ventes at få sine royale titler tilbage, når hendes bror, Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, formelt krones til konge i maj. Faderen, den højt elskede og respekterede kong Bhumibol Adulyadej, døde i oktober 2016 som den længst regerende monark i verden.

Selv om han ikke havde nogen formel politisk rolle blev kong Bhumibol set som en samlende skikkelse i en nation, som ofte har måttet trækkes med politisk uro og militær indgriben.

Oversættelse: Lars Rosenkvist