Kongen er playboy, excentriker og benhård magtspiller – nu er han kommet i strid modvind

Da coronavirussen ramte hans land, vendte han det ryggen og drog til et luksushotel i de tyske alper. Nu vover de thailandske unge for første gang at kritisere manden, der ellers kunne slippe af sted med hvad som helst.

Thailands konge, Maha Vajiralongkorn, og dronning Suthida hilser på royalister, som er samlet foran Grand Palace i Bangkok for at mindes fireåret for kong Bhumibols død 13. oktober. Parret var på visit i Thailand, men opholder sig ellers i Tyskland.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jorge Silva/Reuters/Ritzau Scanpix

Han lignede en bedaget rockstjerne, der havde haft sin storhedstid i 1970erne. Den senede krop var farvet af tatoveringer. Den minimale gule tanktop stoppede før maven. Cowboybukserne hang skødesløst på hofterne, så man lige kunne ane sprækken fra ballerne.

De kornede billeder gik verden rundt, efter at videoen blev filmet i smug i et stormagasin i München i 2016. Den letpåklædte mand var nemlig ikke hvem som helst. Det var Thailands kommende konge, og han spiste is i selskab med sin lige så letpåklædte veninde. Og det var ikke første gang, han var set i den mundering.

Hjemme i Thailand måtte ingen se videoen. Her truede myndighederne med at sagsøge Facebook, hvis man ikke fjernede den hurtigst muligt. Det var på ingen måde et billede, man havde lyst til skulle frem af en monark i et land, hvor monarker bliver behandlet som halvguder.

Men i disse dage sker der noget, der ellers aldrig er hændt før i Thailand. Sprækker af kritik er begyndt at åbne sig. I landet, som har verdens strengeste love mod majestætsfornærmelse med straf på op til 15 års fængsel, er man begyndt åbent at kritisere kongen.

Titusinder af især unge er gået på gaden i de seneste uger i de største demonstrationer i årevis og har krævet, at landets premierminister, den tidligere hærfører Prayuth Chan-ocha går af. De vil have Thailands forfatning ændret. Men de vil også reformere monarkiet. Og det er kongen selv, som har fremprovokeret opråbet, som nu lyder:

»Landet tilhører folket, ikke kongen«.

Thailands konge, Maha Vajiralongkorn, dronning Suthida og prinsesse Sirivannavari Nariratana (t.v.) kigger ud af bilen, mens de kører gennem Bangkok 23. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mladen Antonov/AFP/Ritzau Scanpix.

Lidt af en Don Juan

Maha Vajiralongkorn var sin fars modsætning, og det vidste man allerede før, han stod til at overtage tronen efter den elskede ong Bhumibols død 13. oktober 2016. Sønnen var upopulær og allerede dengang kendt for sine udskejelser og talrige kvindebekendtskaber. Men han var den eneste søn.

Hans egen mor, dronningen, havde engang angiveligt kaldt ham for »lidt af en Don Juan«. Det skulle vise sig at være en mildt underdreven beskrivelse af en mand, som anno 2020 i en alder af 68 år er nået til sit fjerde ægteskab og har fået syv børn. Og han har tilmed genoptaget en gammel thailandsk tradition og taget sig en konkubine ved siden af ægteskabet.

Han har også frasagt sig flere af børnene fra de foregående ægteskaber, landsforvist ekskoner og fået deres slægtninge dømt for majestætsfornærmelse.

Kong Maha Vajiralongkorn og hans nuværende kone, den tidligere stewardesse dronning Suthida ved deres bryllupsceremoni i Bangkok 1. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Ritzau Scanpix.

Og så er der historierne om hans hund, Foo Foo. Den udnævnte han til luftmarskal. Pudlen blev også iklædt aftendragt, da Maha Vajiralongkorn tog den med til en gallamiddag hos den amerikanske ambassadør i Thailand i 2007. Da bandet til festen spillede sit andet nummer, sprang pudlen op på hovedbordet og begyndte at drikke vand fra gæsternes glas, har den amerikanske ambassadør siden fortalt, ifølge Wikileaks. Da Foo Foo døde 17 år gammel, fik den en fire dages lang begravelse.

Levede i tysk luksus

Nogle af thailænderne ser i forvejen ikke med milde øjne på, at Maha Vajiralongkorn har tilbragt store dele af sit liv uden for Thailand. Han har studeret i Storbritannien og uddannet sig til jagerpilot i Australien. Også i Sydtyskland har han huseret.

Da coronavirussen ramte Thailand og fik den livsvigtige turistindustri til at kollapse fra begyndelsen af året, rejste den thailandske konge i eksil i et luksushotel i de sydtyske alper. Det fik kritikken til at rejse sig hjemme på de sociale medier.

»Hvorfor har vi brug for en konge,« lød tweetet fra en thailandsk aktivist, der lever uden for landet. Han postede tweetet i marts sammen med et billede af kongens flyrute til Tyskland. Det gik hurtigt viralt på Twitter i Thailand.

I Tyskland er den thailandske konges ophold heller ikke gået ubemærket hen. Udenrigsminister Heiko Maas har sagt, at »thailandsk politik ikke skal bedrives fra tysk jord«.

For Maha Vajiralongkorn er ikke blot en skandaleombrust konge. Langt farligere er, at han også har skrabet magt og penge til sig på en måde, som hans far aldrig har gjort. Thailand er ellers på papiret et konstitutionelt monarki med demokratiske valg. Men i dag er landet et semimilitærdiktatur, hvor styret indgår i en slags symbiose med monarkiet.

Tilbage mod absolut monarki

Maha Vajiralongkorn har tilranet sig direkte kontrol med dele af hæren. Blandt andet en enhed på 5.000 soldater. Han har også overtaget ejerskabet af Crown Property Bureau, et selskab der styrer de royale investeringer. Den har værdier for 40 milliarder dollar og blev før administreret af det thailandske finansministerium.

Han har også blandet sig i den politiske proces. Da hans ældre søster ville stille op til premierministerposten mod militærstyret ved sidste års parlamentsvalg, erklærede han det for i strid med landets forfatning. Han sagde også offentligt, at kongelige ikke skulle blande sig i politik.

Maha Vajiralongkorns magt er stor. Og de unge har fået nok.

Kilder til artiklen: The Economist, Deutsche Welle, New York Times, Reuters og The Guardian