Kinesisk Frankenstein i problemer: Hans genmodificerede babyer er ulovlige

En kinesisk forsker pralede på en konference i Hongkong af sine grænsebrydende resultater. Det har nu skaffet ham en efterforskning på halsen.

He Jiankui har formet to tvillinger ved at klippe og klistre i deres DNA. Han åbner Pandoras æske, lyder det fra internationale videnskabsfolk. Den teknik, som er anvendt, er ulovlig i det meste af verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

En kinesisk forsker, som hævder at have skabt verdens første genetisk modificerede spædbørn, har »groft overtrådt« etiske retningslinjer, fremgår det af en foreløbig undersøgelse, som kinesiske statsmedier har omtalt.

Efterforskernes resultater lægger op til, at forskeren dr. He Jiankui og hans medarbejdere kan se frem mod at blive retsforfulgt.

He Jiankui chokerede i november verden, da han berettede, at han havde anvendt en effektiv metode til genmodificering kaldet Crispr til at ændre menneskelige fostre. Han fremlagde derefter data på en international konference i Hongkong, men præsenterede dog ikke afgørende beviser.

Imidlertid har efterforskerne nu konstateret, at He Jiankui og hans medarbejdere har modificeret en række gener i menneskelige fostre og siden indsat fostrene i rugemødre, ganske som han oplyste på konferencen i Hongkong.

En af rugemødrene fødte tvillingepiger i november, mens en anden er gravid, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

He Jiankuis bekendtgørelse skabte opstandelse og rejste en række etiske overvejelser om den langsigtede virkning af denne type indgreb. Viser teknikken sig succesfuld, vil de foretagne indgreb forplante sig til barnets afkom.

Wang Yue, Peking University

»Selv om sundhedsministeriet har udstedt en række etiske retningslinjer, er det juridiske grundlag uklart, og straffene meget milde.«


Forskere i både Kina og udlandet kritiserede He Jiankuis arbejde og indirekte også kinesiske myndigheders kontrol med de etiske standarder.

Mens kinesiske myndigheder efterforsker He Jiankui, vil han være i husarrest på universitetet i Shenzen. Det står dog ikke klart, hvilke love He Jiankui kan have overtrådt.

Universitetet var hurtigt ude med en bekendtgørelse om, at He Jiankuis ansættelse er suspenderet, ligesom hans undervisning og forskning er indstillet med øjeblikkelig virkning.

Sagen har dog vist, at Kina har behov for at opstille retningslinjer for genmodificering, siger Wang Yue, der er professor på Peking University.

»Selv om sundhedsministeriet har udstedt en række etiske retningslinjer, er det juridiske grundlag uklart, og straffene meget milde,« siger Wang Yue.

Ulovlig finansiering

Den officielle efterforskning har klarlagt, at He Jiankui fra 2016 bevidst omgik det almindelige tilsyn, anvendte usikre metoder og forfalskede sine etiske indberetninger, skrev Xinhua.

Kinesiske He Jiankui forsvarer sit arbejde på konferencen Second International Summit on Human Genome Editing i Hong Kong, november 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Hofford/Ritzau Scanpix.

»Denne adfærd har groft overtrådt de etiske retningslinjer, den videnskabelige integritet og de statslige regler, hvilket har vakt bestyrtelse hjemme og i udlandet,« fortsatte nyhedsbureauet, der tilmed forudså, at forskeren og hans medarbejdere vil blive retsforfulgt. Sagen vil blive overdraget til sikkerhedsmyndighederne, og dermed er der lagt op til en strafferetlig tiltale.

Efterforskningen har også blotlagt, at He Jiankui har sikret sig finansiering »for at sikre sig personlig fremgang og berømmelse«.

Anklagerne om, at He Jiankui har forfalsket dokumenter og finansieret sin forskning uden om loven, kan bidrage til at beskytte hans universitet og de lokale myndigheder for anklager om medskyld.

Centralt for He Jiankuis juridiske problemer er begrebet informeret samtykke.

De kinesiske medicinske retningslinjer kræver, at forskere indhenter mundtligt tilsagn fra patienter og forsøgspersoner, som vi også kender det herhjemme fra reglerne om patientsikkerhed. Hvis man overdriver fordelene ved en given behandling eller et eksperiment, mens man omvendt nedtoner risici og ulemper, risikerer man et civilt søgsmål.

He Jiankui er midt i 30erne. Han har studeret på Rice University i den amerikanske storby Houston, hvor han stiftede bekendtskab med Crispr. Han fortsatte sin uddannelse på Stanford University i Californien.

Oversættelse: Lars Rosenkvist