Kina sendte en knytnæve mod EU – nu slår investeringsaftale revner

Der er dystre udsigter for den investeringsaftale, som Kina og EU indgik i slutningen af 2020. Flere prominente EU-parlamentarikere truer med ikke at stemme den igennem, efter at Kina mandag indførte omfattende sanktioner mod EU.

Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, ankommer her til Udenrigsministeriet, hvor han er blevet kaldt til samtale, efter at Kina har indført omfattende sanktioner mod EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Investeringsaftalen blev kaldt for en strategisk sejr til Kina og blev mødt af voldsom kritik, allerede da den ved udgangen af 2020 blev forhandlet på plads.

Nu ser det sort ud for aftalen, som Kina og EU-toppen forsøger at indgå. En række EU-parlamentarikere nægter at stemme den igennem i parlamentet, efter at Kina mandag indførte omfattende sanktioner mod ti navngivne personer og fire enheder i EU. Heriblandt er fem EU-parlamentarikere. De kom i kølvandet på, at EU havde indført de første sanktioner i over 30 år mod Kina for brud på menneskerettighederne.

Den næststørste gruppe, socialdemokraterne (S&D), skriver i en udtalelse, at man ikke vil stemme for investeringsaftalen, før Kina har fjernet sanktionerne mod parlamentarikerne.

»Vi vil ikke lade os intimidere, vi vil ikke bringes til tavshed,« skriver gruppens talsperson for handel, belgieren Kathleen van Brempt.

Fra gruppen er den franske parlamentariker Raphaël Glucksmann ramt af Kinas sanktioner, ligesom en parlamentariker fra hver af de andre grupper også er på listen.

»Det virker utænkeligt, at vores parlament overhovedet kan ratificere en aftale, mens dets medlemmer og en af dets komiteer er ramt af sanktioner,« siger Marie-Pierre Vedrenne fra den centrumliberale gruppe Forny Europa (RE) til Politico.

Janka Oertel er leder af Asien-afdelingen hos den ansete tænketank European Council on Foreign Relations i Berlin. Hun mener også, at det bliver sværere at få investeringsaftalen stemt igennem.

»Det var ikke klogt at indgå den i første omgang, men nu viser det, at det er et farligt spil. EU bliver nødt til at forstå, at med Kina kan tingene eskalere hurtigt,« siger hun.

Men spørger man danske Niels Fuglsang, parlamentsmedlem for Socialdemokratiet, har han ikke tænkt sig at stemme nej til aftalen. Han mener, at man bør adskille den fra gårsdagens sanktioner.

»Jeg synes, at vi skal tænke os godt og grundigt om, hvordan vi skal reagere på det. Jeg synes ikke, at vi skal udelukke noget,« siger han.

Hos Dansk Industri kalder underdirektør Peter Thagesen Kinas sanktioner mod EU for et selvmål, som ikke tjener Kinas interesser. Investeringsaftalen risikerer at ryge i vasken, og det vil give Kina-kritikerne mere vind i sejlene.

»Det er super ærgerligt, at investeringsaftalen muligvis ikke bliver til noget. Det var det første skridt mod en egentlig handelsaftale med kineserne,« siger han.

Alligevel tror han ikke, at situationen kommer til at eskalere yderligere, så dansk erhvervsliv bliver ramt. Kina har for meget på spil.

»Kina er dybt afhængig af europæiske virksomheder, når det gælder om at skabe økonomisk vækst,« siger Peter Thagesen.